Elkezdődtek a munkák a Hévízi tó élőhelyvédelme érdekében

2011. április 20.
A Hévízi-tó rendkívüli természeti jelenség: különleges, tőzegmedrű, melegvízű forrástó - specifikus élővilággal, amelyhez hasonlatos nincsen több a világon. A tó és a környező láp számos - országos, illetve európai közösségi jelentőségű - állatfaj élőhelye. A terület tervezett rekonstrukciója lehetővé teszi ennek a természetvédelmi oltalom alatt álló, különleges élőhelynek a hosszú távon való fenntartását.
Nézze meg galériánkat!

A projekt hosszú távú célja a Hévízi-tó - mint különleges, tőzegmedrű termáltó - 4,44 ha-nyi területe, ill. 128 ezer m3 - nyi víztere és a vele szerves kapcsolatban álló környező lápterület  - mint élőhely - rekonstrukciója, a tó és a láp szerves kapcsolatának erősítése, a terület ökológiai állapotának javítása. Cél az érintett élőhelyeken élő 17 magasabbrendű védett faj és 10, csak a Hévízi tóból vagy Földünk kevés pontjáról azonosított mikroszkopikus faj, illetve élőhelyeik hosszú távú fennmaradásának és az élőhely kutatásának biztosítása. A projekt közvetlen célja a Hévízi-tó és az északi lefolyó partvonalának átalakítása kétféle módon: I. a jelenlegi szádfal helyett rézsűs, az eredeti növénytakarónak megfelelő növényzettel (nádas-sásos társulás) borított partszakasz létrehozása (a tó körül 320 m hosszon, az északi lefolyó teljes hosszán (69m), annak mindkét oldalán; II. a tó körül 515 m hosszon a régi szádfal felújítása a partbeomlás megakadályozása végett. Összességben a projekt eredményeként az eredeti 973 m (tó körül 835 m + északi lefolyó mentén 138 m (2 x 69 m)) szádfal helyett csaknem felerészben (458 m) növényes part és felerészben (515 m) ún. egyszerű partvédőmű valósul meg.
Az élőhely-rekonstrukció nagyban hozzájárul a védett tó és a védett láp különleges, az élőhely egyik specialitását adó kapcsolatának erősítéséhez. A tőzegláp a gyógyfürdő védőrendszere, mechanikai és kémiai szűrőtulajdonságával jelentős mértékben csökkenti a környezetből származó szennyező terhelések tóvízbe való jutását, valamint részt vesz a víz hőháztartásának szabályozásában. A tóba jutó tőzeg, mint lebegőanyag mérsékli a besugárzást, és ezen keresztül szabályozza a toxintermelő algák koncentrációját, hozzájárulva a gyógyhatású tó fajstruktúrájának megőrzéséhez. A partvédelem (növényzet vagy szádfal) megakadályozza, hogy az eredeti szádfal mögötti, beomló területeken nagykiterjedésű vízfelületek alakuljanak ki, amelyek hosszú távon veszélyeztetik a tó hőforgalmát, továbbá fokozzák a vízszennyezés kockázatát, mivel a felszíni szennyezések közvetlenül a víztérbe kerülnek, kihagyva a tőzeg vagy a növényzet szűrőrétegét.
A projekt költségmegtakarítást fog eredményezni, így az éves fenntartás költsége biztosítottnak tekinthető, sőt a megtakarítás csaknem teljes egészében fedezni tudja a minimálisan 15 évenként (szerencsés esetben akár ritkábban) jelentkező felújítás költségeit is.
Összesen 4,59 hektáron történik élőhely-rekonstrukció. Rézsűs, ez eredeti vegetációnak megfelelően kialakított, növényzettel fedett partszakasz 458 m-en valósul meg. Felújításra kerül az északi zsilip, és összesen 515 m-en a tó körüli szádfal.

megosztás
hozzászólások
kutatók éjszakája (1), Bedő Beáta (9), köztársasági elnök (1), gyilkosság (1), Z. Karvalics László (1), Vajda János Gimnázium (22), jog (3), Anna-bál (2), mellrák (1), Orbán Viktor (3), Darren Cranmer (2), dohany (15), Gyarmati Noémi (1), zene (23), kék zászló (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), közmunka (1), keszthelyi-hegység (1), fitt (1), kutya (20), kormánymegbízott (1), 2016 (2), Életfa iskola (2), FINA vizes világbajnokság (1), gyógyfürdő (6), Fidesz (14), SzezOn bevásárló közösség (1), múzeumok éjszakája (4), Varga Andrea (13), Spa Hévíz (3), Rejuvena (18), zeneszerző (1), gyász (1), Klenovics Mónika (2), Novák Péter (1), pannon egyetem (12), tornádó (1), Monitor konyhája (80), igazgató (1), Ollári Barbara (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Telecom (2), Bezerics (1), koraszülött (1), Max (83), Palásthy Bese (2), Vatikán (1), Naszádos Péter (9), angus marha (1)