Elkészült a Volánbusz reorganizációját vizsgáló bizottság jelentéstervezete

2012. szeptember 18.
A Volánbusz reorganizációját vizsgáló bizottság MSZP-s tagjai szerint rendben zajlott a cég 2003-as átszervezése, majd azt követő működése, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik által delegált tagok viszont számos szabálytalanságot találtak a céggel kapcsolatban - közölte a testület jelentéstervezetének elkészülte kapcsán Manninger Jenő (Fidesz) a bizottság keddi ülésén.

A testület elnöke a jelentéstervezetet ismertetve a cég által értékesített ingatlanok közül a Szabolcs utcait, az Andor utcait, valamint a szentendrei buszpályaudvart emelte ki, amelyek közül például az Andor utcai telephelyet a vevő négy hónap múlva 700 millió forintos felárral értékesítette tovább.
Manninger Jenő beszámolt arról is, hogy megkereste a Nemzeti Nyomozó Irodát, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. feljelentése alapján nyomoz az ügyben. A nyomozás állásáról nem kapott információt, de a hatóság közölte: a bizottság megállapításait figyelembe veszik a későbbiekben.
A jelentéstervezet az MNV átfogó jelentésén alapul, de figyelembe veszi a nemzeti adóhatóság vizsgálati anyagát, és a Jobbik szakértőinek a véleményét is - a meghallgatott személyektől nyert információkon túl. A bizottság sérelmezi, hogy több meghívott nem jelent meg a meghallgatáson.
Az elnök elmondta azt is, hogy a 2010-es kormányváltás után, "az addig offshore hátterű Volánbusz valós tulajdonosokat kapott", ők azonban az egyik korábbi vezető családi körébe tartoznak.
A jelentéstervezet másik sarkalatos pontja a kiszervezett funkciókat ellátó cégek támogatása volt. Az MNV véleménye szerint több százmillió forintot utalt ki nekik a megbízó Volánbusz az üzemanyagárak, illetve az árfolyamveszteség kompenzálására.
Spaller Endre (KDNP) felvetette, hogy a bizottság próbálja meg felderíteni a korábbi luxemburgi tulajdonos cégek mögötti valós tulajdonosokat. mti

megosztás
hozzászólások
Szennyai Anita (2), Platán étterem (1), támogatás (5), Életfa iskola (2), Zala folyó (1), europa-bajnok (5), hatos lottó (93), olimpia (152), ünnep (141), parkolás (8), nő (2), ruha (2), KiBeszél (14), Balaton átúszás (5), cipősdoboz (3), ország torta (1), koraszülött (1), Street Festival Keszthely (1), tabor (6), zápor (1), Centrál Színház (1), Divinyi Tamás (4), ajánló (1148), boksz (3), Bethesda (1), Varga Endre (4), Tóth Gergely (1), Ács István (10), Bradley Cooper (1), husvet (14), 1956 (1), szavazas (9), év fürdője (4), relaxáció (1), Bóka György (2), gyógyfürdő (6), luxus (4), csillaghullás (2), kollégium (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), webmark (2), Bibó Gimnázium (1), Novák Péter (1), állatorvos (1), választás (46), zivatar (1), Főügyészség (7), díj (4), horgász (5), Egészségfejlesztési Iroda (1)