Elítélték a feleségét hátba szúró keszthelyi férfit

2014. június 02.
Emberölés bűntettének kísérlete miatt 2 év, végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 2014. június 2-án a Zalaegerszegi Törvényszék azt zalai férfit, aki napra pontosan egy évvel ezelőtt hátba szúrta a feleségét egy 14,5 cm pengehosszúságú bajonettel. A penge a bordák között megakadva mintegy 3 cm-es szúrt sebet eredményezett.

„Bocsánatot szeretnék kérni mindenkitől” - mondta többször is a könnyeit törölgetve a vádlott, akinek felesége elfogadta a megbánást, s már korábban tett írásos nyilatkozatában kérte a bíróságot, hogy a lehető legkisebb mértékű szankciót alkalmazza a férfivel szemben.

Férj és feleség harmonikus kapcsolatban élt hosszú éveken keresztül, mígnem a vádlott egészségi állapota megromlott, valamint a történtek előtt néhány hónappal kiderült: az asszony más férfi iránt érez vonzalmat. Ezt nehezen viselte a súlyosan beteg férfi, több alkalommal is összevitatkozott nejével. Egy ilyen vita során került elő a bajonett, mellyel megfenyegette a nőt, mire az kidobta a kést a szemetesbe, a vádlott azonban kivette a szemétből, s eltette. Ezzel a bajonettel támadt a vádlott a feleségére 2013. június 2-án. Hogy hogyan, azt pontosan nem tőle tudni, mivel a vádlott nem emlékezett szinte semmire. A nyomozás során ugyan azt mondta, hogy a felesége saját magát szúrta meg - ő még próbálta is visszahúzni a kezéből a kést -, ám az igazságügyi orvosszakértő, a feleség, illetve a tanú vallomása ezt a verziót cáfolták. A tárgyaláson  a vádlott már azt mondta, hogy „zagyvaság” volt a fejében, nem tudja, honnan vette, amiket korábban mondott, csak arra emlékszik, hogy ül a konyhában és jönnek a rendőrök.

A vallomások és a szakértői vélemény viszont egyértelművé tették a helyzetet: az ittas vádlott  egy 14,5 cm pengehosszúságú bajonettel hátba szúrta az éppen az ágyon lévő párnákat igazgató feleségét. Mint a sértett elmondta, ő először nem is gondolta, hogy megszúrták, csak egy erős fájdalmat érzett, s mikor oda kapott, látta, hogy véres a keze. A váratlan támadás után háttal esett az ágyra, a férfi pedig fölé került. A vádlott a bajonettel a jobb kezében rádőlt a sértettre és  a nyaka felé nyomta a fegyvert, aminek élét a nő megragadta, ezzel megakadályozva, hogy az a nyakához érjen. A hangoskodásra a házaspár 5 éves gyermeke ment be a szobába, majd onnan az anyja felszólításra a szomszédhoz futott segítségért. Az érkező szomszéd rákiáltott a férfire, s annak pillanatnyi megrökönyödését kihasználva a sértettnek sikerült kiszabadulnia, majd a késsel együtt kifutnia a lakásból.

Mint az ítélet indokásában elhangzott: a sértett segítségére érkező gyermek, illetve szomszéd, valamint a feleség hatékony ellenállása, s a vádlott leromlott fizikai állapota akadályozta meg azt, hogy nagyobb sérülés keletkezzen. Egyértelmű, hogy a vádlott az élet kioltására irányuló szándékkal követte el a cselekményt, melynek halálos eredménye a fenti indokok miatt maradt el.  Az ítélet kiszabásánál a férfi megbánását, illetve annak a sértett általi elfogadását, a vádlott azóta tanúsított magatartását, büntetlen előéletét, súlyos betegségét, valamint a gyermekével való szoros kapcsolatát enyhítő körülményként mérlegelte a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette tanácsa, mely a  vádlottat tettéért 2 év, végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett  börtönbüntetésre ítélte.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős.

Zalaegerszeg, 2014.  június 02.

Dr. Beznicza Árpád
sajtószóvivő

 

megosztás
hozzászólások
parkolás (8), Gál Lajos (9), szex (9), Suba Alexandra (1), kert (1), Gyarmati Noémi (1), terápia (4), himnusz (1), Zalaszántó (1), TDM (3), garázsvásár (1), kutatók éjszakája (1), georgikon (38), autizmus (2), Oláh Péter (2), Télikert (5), rendőr (3), Varga Terézia (1), webshop (1), Use Unused (1), álláshirdetés (18), Széll Tamás (1), vendeglátás (6), OKJ (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), jogosítvány (1), Tar László (1), választás (46), 1956 (1), kiállítás (16), alapítvány (2), Monitor Extra (21), néptánc (4), europa-bajnok (5), nap (2), könyv (1), voroskereszt (24), kékszalag (12), Halott pénz (1), túlsúlyos (3), gerincvédelem (1), Balaton-átúszás (1), idegenforgalmi adó (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), balatoni strandbelépő (1), angus marha (1), web (5), zene (23), Kapolcs (1), gyümölcs (2)