Elindult az Euronews magyar nyelvű adása

2013. május 30.
Európáról szóló híreket sugároz a magyar nézők számára, idehaza nem megszokott módon az Euronews magyar nyelvű hírcsatornája, amely csütörtökön kezdte meg sugárzását az országban.

Kert Attila, a csatorna igazgatója közölte: a jelenleg több mint 800 ezer háztartásban fogható adás jelenleg a franciaországi Lyonban készül, várhatóan októbertől azonban már Budapesten állítja azt össze a harminc főből álló magyar stáb.
Az igazgató hangsúlyozta: a magyar nyelvű adás nem Európának szól Magyarországról, hanem fordítva, vagyis magyar nyelvű európai hírcsatornát készítenek, mint mondta, egyedülálló módon. Az Euronews tizenhárom különböző nyelvű csatornáin ugyanazok a hírek láthatók Ankarától Madridig, így az adásba az a hír kerülhet be, amely nemcsak a magyar, hanem a bukaresti vagy a berlini nézőket is érdekli - fűzte hozzá.

Az Euronews-ra a híranyagokat először képileg készítik el - magyarázta a műsorkészítés folyamatát -, ezt követően illeszti hozzá az egyes nemzetek újságírói a szöveges tartalmakat a saját nyelvükön. Ezek már tükrözik az országok közötti kulturális különbségeket - tette hozzá.
A hírcsatorna közszolgálati televíziónak tekinti magát - mondta Kert Attila, aki arról is beszámolt: már az indulásuk előtt felvették a kapcsolatot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal. Az Európai Műsorsugárzók Unióján (EBU) keresztül, a hírcserével élve használják egymás híreit, a jövőben azonban elképzelhetőnek tartotta, hogy a későbbiekben képanyagokat is megosztanak egymással.  
Az igazgató fontosnak tartott azt is, hogy a csatorna budapesti irodájának megnyitása után a Magyarországon készített riportokat az Euronews 400 millió nézője láthatja majd, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy az ország megjelenjen Európában, és arra is, hogy egy-egy esetleges vita esetén megjelenjen, a kívülről néha nehezen érhető magyar álláspont.
A magyar csatorna előtt decemberben startolt a görög adás, Athénben működő szerkesztőséggel. A magyar szerkesztőség Budapestre költözése után ez lesz a második, amely az adott nyelvterület anyaországában működik. A Budapesten készülő magyar nyelvű tartalmat a többi adáshoz hasonlóan a lyoni központból fogják sugározni.
A magyar csatorna 100 százalékosan a Euronews leányvállalata, amely harminc embert foglalkoztat, köztük húsz újságírót, aki Budapesten, Lyonban és Brüsszelben dolgozik majd.

A magyar Euronews egész Európában fogható lesz az Eutelsat Hot Bird 13A műholdon, és fokozatosan kerül be a kábelszolgáltatók kínálatába.
A magyar adás elindítását a görög nyelvű csatornához hasonlóan anyagilag az Európai Bizottság támogatja.
A Euronews Európa legnézettebb hírcsatornája, egy 2012-es felmérés szerint Magyarországon a negyedik legnézettebb hírtévé. Az idén 20 éves európai hírcsatorna 800 főt, köztük 400 újságírót foglalkoztat mintegy 30 országban. Összesen 155 ország 400 millió háztartásában foghatók a 13 nyelvű adások.

megosztás
hozzászólások
margaret thatcher (1), polgármester (153), táska (1), kereskedelem (1), test (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), telihold (1), keszthely balaton kekszalag (5), skandinav lotto (81), kenyér (7), tenisz (3), TRX (22), keszthely (4040), vasárnapi pihenőnap (3), Zala Volán (1), alkohol (4), támogatás (5), kitüntetés (6), Torsa Dániel (1), Csótár András (58), Nyitott Balaton (2), Tóth Gergely (1), tispol (3), munkaviszony (1), kezilabda (64), Bogi (13), Vigántpetend (1), választás (46), jogosítvány (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Művészetek völgye (7), erdő (2), onkormanyzat (481), film (8), hullámmasszázs (1), tanulás (2), vízimentő (5), jogsebész (9), La Montanara (1), kulturalis (4), Forstner Anna (1), fa (1), Alsópáhok (51), Spa Hévíz (3), művészet (1), oktatas (347), tavasz (1), levendula (2), Krasznai István (1), shotokan karate (3)