Elindult a 2012-es felsőoktatási felvételi eljárás

2011. december 15.
2011. december 15-én a jogszabályban előírt határidőre megjelentek a felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadványok. Az első kötet tartalmazza az alapképzéseket, az egységes, osztatlan képzéseket, valamint a felsőfokú szakképzéseket, a második pedig a mesterképzéseket. A szeptemberben induló képzésekre a jelentkezési határidő 2012. február 15.

A felvételi tájékoztatók tartalmazzák a magyar felsőoktatási intézmények teljes képzési kínálatát, azokat a szakokat, szakképzéseket, amelyeket 2012 szeptemberében az intézmények indítani kívánnak. A kiadványok részletesen tartalmazzák a jelentkezési feltételeket – például az érettségi követelményeket, az előírt alkalmassági vagy gyakorlati vizsgákat és a mesterképzések esetében a felsőoktatási intézmények által meghatározott vizsgakövetelményeket.
Mindkét könyv részletesen tartalmazza a felvételi eljárással kapcsolatos valamennyi információt, a határidőket, a fizetési kötelezettségeket és azokat a teendőket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a jelentkezők felvételt nyerjenek abba a felsőoktatási intézménybe, szakra, ahol tanulni kívánnak.

A könyvek megvásárolhatók a nagyobb könyvesboltokban, azokban a középiskolákban, ahol vállalták azok terjesztését, illetve teljes tartalma megtalálható a www.felvi.hu honlapon kereshető formában. Jelentkezni a könyvekhez mellékelt jelentkezési lapon, valamint a www.felvi.hu honlap e-felvételi szolgáltatásán keresztül lehet. Mindenki számára azt javasoljuk, hogy elsősorban elektronikus úton jelentkezzen, hiszen az gyorsabb, a dokumentumok beérkezése biztosabb, a hibázási lehetőség pedig minimális. A szeptemberben induló képzésekre a jelentkezési határidő 2012. február 15.

A jelentkezési technikában, az eljárási rendben az előző évekhez viszonyítva jelentős változás nincs, ugyanakkor a hallgatókkal szemben támasztott minőségi követelmények erősítését jelenti az, hogy 2012-ben már 240 pont a jogszabályi minimum, ami alatt nem lehet felvételt nyerni alapképzésre és egységes, osztatlan képzésre. További fontos változás, hogy az emelt szintű érettségiért ez évtől 50 többletpontot lehet szerezni és a többletpontok maximuma 100 pont lesz. A mesterképzések esetében továbbra is a felsőoktatási intézmények határozzák meg a pontozási rendszert és a felvételi követelményeket, ott az egyedüli megkötés az, hogy 100 pontos rendszert kell alkalmazni.

Az Országgyűlés tárgyalja a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény tervezetét, amely jelentősen átalakítja a felsőoktatásban való képzés finanszírozási feltételeit. 2012 szeptemberétől – a törvénytervezet szerint – az alap és az egységes, osztatlan képzésben három finanszírozási forma kerül bevezetésre: állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában lehet tanulni.
Miután a törvényt még nem fogadta el az Országgyűlés, ezért a felvételi tájékoztatók részletes információkat még nem tartalmazhatnak ezekről a finanszírozási formákról – így az önköltség képzésenkénti összegéről sem. A képzési költségek viselésének szabályait a törvény és a szükséges egyéb jogszabályok elfogadását követően, legkésőbb – a jogszabályi követelményeknek megfelelően – 2012. január 31-ig elektronikus közlemény formájában hozzuk nyilvánosságra a felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítéseként. Aki vállalni kívánja és tudja az önköltséges képzési formát, az a kiegészítő közleményből tud tájékozódni arról, hogy intézményenként, szakonként mekkora költséggel jár a képzésben való részvétele.

A Kormány elfogadta a 2012-ben államilag támogatott képzésre felvehető hallgatói keretszámokról szóló kormányhatározatot, amely rövidesen megjelenik a Magyar Közlönyben.

Lezárult a 2012 februárjában induló képzésekre a jelentkezések feldolgozása. Összesen több mint 6400 jelentkező adott be közel 15 000 érvényes jelentkezést. A jelentkezők túlnyomó többsége mesterképzésre jelentkezett, ez biztosítja annak a lehetőségét, hogy aki 2012 januárjában fejezi be az alapképzését, az azonnal folytathassa a tanulmányait mesterszinten. Jelenleg a beérkezett jelentkezési lapok és dokumentumok feldolgozása folyik. Amennyiben a felsőoktatási intézmények felvételi vizsgát tartanak, ezeket december végén és január első felében bonyolítják le. A felvételi ponthatárok megállapítása a keresztféléves felvételi eljárásban várhatóan 2012. január 24-én lesz. Aki akkor besorolásra kerül, az február elején megkezdheti a tanulmányait.

megosztás
hozzászólások
migráns (3), jégpálya (4), Musica Antiqua (2), eon (2), Illés Fanni (1), Nardai Sarolta (1), Szeiler (63), tornádó (1), áramszünet (3), kornyezettudatos (4), fesztival (93), vállalkozó (4), luxus (4), szerencsejatek (630), operatőr (1), idegenforgalom (174), menzareform (4), gyermekbarát (2), ötös lottó (101), szüret (4), telefon (3), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), katona (1), Virágos Magyarország (6), Balatoni Hajózási Zrt (4), könyv (1), sport (1085), traffipax (4), múzeumok éjszakája (4), törvény (1), munkaviszony (1), retro (1), gerincvédelem (1), A Dal (3), turisztika (94), Tour de Hongrie (2), monitormagazin (107), Tar Ferenc (3), Horváth Mariann (1), Gachályi András (3), Télikert (5), karate (2), kultura (22), Csángó Zsuzsa (1), ökölvívás (2), kollégium (1), keszthely (4040), KRAFT (5), gyógytornász (1), munkahely (8)