Élhetőbb terünk lett

2012. augusztus 06.
Megvalósult a belvárosprojekt első üteme, ennek köszönhetően megváltozott a Fő tér adottsága, funkcionális lehetősége, s minőségileg összekapcsolódott a kastéllyal. Jankovics Tiborral, a terveket készítő Forma Zrt. vezetőjével beszélgettünk.

– Az volt az elsődleges cél a beruházással, hogy élettel teljen meg a tér és környezete. Ez megvalósult. Ön hogy látja ezt?
– A régi, forgalommal terhelt tér helyett a város egy funkcionálisan többcélúan használható teret kapott. A téren eddig is tartottak városi rendezvényeket. Amellett, hogy az arculata megváltozott, a gépkocsiforgalom helyét átvették a sétáló és bicikliző emberek. Mi, tervezők úgy látjuk, hogy a város elérte a rekonstrukcióval a célját, és egy olyan Fő tér jött létre, amelyre büszke lehet.
– Beszélgessünk azért a negatívumokról is…
– Egyrészt kissé elhúzódott a kivitelezés, ami azonkívül, hogy hosszabb ideig kellett a lakosságnak tűrnie az építkezés kellemetlenségeit, még költségnövekedést is vont maga után. Ennek alapvetően két oka volt. Az egyik az a megbízói koncepcióváltás, amelynek következtében elmaradt a korábban tervezett térszín alatti parkoló megépítése. A másik okot pedig a régészeti feltárás során felszínre kerülő római, középkori és barokk épületmaradványok szolgáltatták. A hosszabb kivitelezési idő a Fő téren működő vendéglátó- és kereskedelmi egységek forgalmát is negatívan érintette. Ezzel együtt a régészeti maradványok bemutatásával a tér érdekesebb és gazdagabb lett.
– A legfontosabb látható elemei egy főtérnek a burkolat, a padozat, a növényzet, a világítótestek. Milyen elképzelések alapján választották ki a végleges elemeket?  
– Valóban fontosak ezek az elemek a tér esztétikai minősége szempontjából is. A burkolatok, a támfalak, a lépcsők és egyéb új elemek vonatkozásában igyekeztünk természetes anyagokat alkalmazni. A burkolatok és a lépcsők gránitlapokból, -tömbökből és andezit-, illetve bazaltkockából készültek. A támfalszerűen is működő zöld szigetek, valamint a kútház és az OTP előtti térfal oszlopait süttő mészkőből terveztük. A természetes anyagok alkalmazásának elvét a költségkímélés céljából kötött kényszerű kompromisszumok ellenére is sikerült végigvinni. Az utcabútorok és kandeláberek vonatkozásában a kiválasztás fő szempontjai a funkcionalitás, a kényelem, a korszerűség, az időtállóság és a kedvező esztétikai megjelenés voltak. Az önkormányzat képviselőivel közösen Csehországban látogattunk meg egy gyárat, amelynek termékeiből tudtuk kiválasztani a megfelelőnek tartott utcabútorcsaládot. Talán egy-két év múltán jól látható lesz, hogy a parkosításhoz igényes növényzetet terveztek a kertészek. A tervezők mellett a város vezetői is nagy figyelmet fordítottak a kivitelezés során a növényanyag minőségére. Olyannyira, hogy a fontosabb növénycsoportok és fák minőségét vagy már a faiskolában, vagy a beültetés előtt ellenőrizték. Ez a figyelem rendkívül jó hatással volt a parképítés minőségére.
– Térformáló elem került az OTP elé. Miért?
– Építészeti szempontból, elsősorban a kedvező térarány visszaállításához mindenképpen szükséges volt egy vizuális térhatárolás. Azért is említek visszaállítást, mert ezen a vonalon az 1700-as években már épület (az egykori Bakacs kocsma), később kálvária, majd a barokk időkben a templomkert bástyaszerű kerítése állt. Mi egy áttört, loggiettaszerű építészeti elem és egy szögletesre iskolázott fákból álló liget kombinációját terveztük. A kőoszlopok által tartott, fém tetőszerkezet alsó felületére terveztük a harangjátékhoz szükséges harangokat, de ezt anyagi okokból el kellett hagyni. Később még megvalósulhat.
– A beruházás során teljesen felújították a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom harangtornyát, új toronysisakkal és homlokzatképzéssel látták el. De nem csak ez az újdonság.
– A templomtorony nemcsak megújult, de úgy alakult át, hogy a korábbi tizenkét-tizenhárom lépcső helyett három lépcsőn át lehet bejutni a templomba, mert a templom és a rendház előtti térszintet visszasüllyesztettük a középkori szintre. Így a rendházba is lépcső nélkül lehet bejutni, mégpedig a korabeli bejárat helyén. A templomtorony-rekonstrukció terveit Kruppa Nándor keszthelyi építész, míg a rendház-átalakítás terveit Major György budapesti építész készítette. Ez az új állapot lehetőséget nyújt arra is, hogy a jövőben a rendház felújított udvarát rendezvényekre használhassák. Megújult a templomkert is, amelyet szintén lépcsők közbeiktatása nélkül lehet a Fő térről megközelíteni. A felújított park a sétányaival, tavával és játszóterével már a megnyitás napjától nagy népszerűségnek örvend.

A piac alsó zónájába került a nagy parkoló, amely már működik, és hamarosan elérhető lesz a Lovassy utca felől is. A régi szabadtéri színpad helyén is létesült egy parkoló. De van egy nagyon jó lehetősége a városnak, mégpedig a Fő tér nyugati térfala mögötti tömbbelső kihasználása parkolás céljára. Ebben az esetben az épületek kapualjain keresztül közvetlenül kapcsolódhatna a parkolózóna a Fő térhez. Ezt a tömbbelsőben kialakítandó parkolót a Széchenyi utca felől lehetne gépkocsival megközelíteni

A Jankovics Tibor által irányított team tervezőtagjai Kurucz Szabolcs, Rácz Tamás, Jankovics Gergő építészek, Vincze Attila és Rácz Eszter kertészek, Haász Ferenc világítástervező és Tászler László közműtervezők voltak. Az átalakításhoz elengedhetetlen közlekedési tervezést Szálka Miklós végezte.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Pete Krisztina (1), vonyarcvashegy (156), jótékonyság (3), népszavazás (1), google (3), utca embere (8), Komoróczi Lajos (3), Libás (2), test (1), életmód (10), Brüsszel (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Puskás Tamás (2), Astellas-díj (2), Nyári Viola (1), piac (5), Fodor Márk (8), LMP (4), lotus (1), nyaralas (11), kornyezettudatos (4), okmányiroda (1), Horvath Terez jegyzo (29), Polgár Zsolt (1), gyermekszám (1), Kardos Gábor (6), fa (1), színház (5), Z. Karvalics László (1), paralimpia (4), karácsony (17), bank (6), Eurostat (1), Balatonfüred (2), költségvetés (1), nő (2), hévízi kifolyó (2), statisztika (2), Szennyai Anita (1), Cserszegi fűszeres (1), retro (1), Hosszú Katinka (2), kereskedelem (1), Csótár András (57), Monitor konyhája (80), Krasznai István (1), korcsolya (3), alga (1), kalendarium (831), kultura (21)