Elfogadták a Balatoni Hajózási Zrt. középtávú stratégiáját

2013. október 14.
A Balatoni Hajózási Zrt. közgyűlésén a tulajdonos 22 önkormányzat elfogadta a társaság középtávú stratégiáját, megegyezett egy új telephelyhez szükséges telekvásárlásban, valamint leszavazta Siófok tőkeemelési javaslatát.

A hajózási társaság hétvégi közgyűlésén elfogadott stratégia három fő fejlesztési iránya a hajópark fejlesztése, a kikötő- fejlesztés, valamint a központi telephely áthelyezése. A közgyűlés jóváhagyta a cég jelenlegi telephelye mögötti 1,16 hektáros terület, a siófoki önkormányzat közvetett tulajdonában lévő hajdani halászati telek megvásárlását, ahová át kívánják költöztetni a társaság elavult telephelyét, egyebek közt korszerű irodaépületeket, hajójavító bázist, kikötőt, asztalos- és lakatos műhelyeket létesítve.

A tulajdonos önkormányzatok között korábban feszültséget okozott, hogy a cég 200 millió forintot már akkor átutalt a siófoki önkormányzatnak, amikor a közgyűlés még nem adta áldását a telekvásárlási ügyletre. A legutóbbi közgyűlésen az érintett önkormányzatok kompromisszumra jutottak az ingatlanvásárlás és a cég stratégiájának kérdésében is.
Siófok eredetileg 450 millió forintért kívánta értékesíteni a területét, vállalva, hogy a város az eladási árhoz hasonló nagyságrendben tőkeemelést hajt majd végre. Ezzel a már meglévő 40,2 százalékos tulajdoni hányada 46 százalékra emelkedett volna. (A tulajdonos önkormányzatoknak a korábbi ingyenes vagyonjuttatásért 2017-ig összesen 1,4 milliárd forintos tőkeemelést kell végrehajtaniuk részvényhányaduk arányában. Siófok a saját részét törlesztette volna ezen a módon.)
A mostani egyezség értelmében Siófok a telkét olcsóbban, 410 millió forintért értékesíti, az összeg több mint felére pedig öt éven át tartó részletfizetési lehetőséget ad, vagyis nem lesz egyelőre tőkeemelés, és nem változnak a tulajdoni hányadok.
A hajózási társaság jelenlegi, part menti telephelyének része egy kisebb mesterséges sziget, ami a kiemelt üdülőövezet egyik legértékesebb területe. A város rendezési terve üdülőövezetként tartja nyilván, és a jelenlegi környezetvédelmi elvárásoknak nem megfelelő ipari területként sem kaphat hosszú ideje építési engedélyt, így fejlesztési lehetőségei igen korlátozottak. A sziget két pontján található vízleeresztő, valamint hajózási zsilip elavult, felújításra szorul. (A vízügyi kormányzat kiemelten projektnek javasolta a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakra.)
A cég régi telephelyéről Balázs Árpád, a hajózási társaság felügyelőbizottságának elnöke, egyben Siófok polgármestere (Fidesz) azt mondta, hogy ez a cég várhatóan több évig eltartó költözése után is a tóparti önkormányzatok tulajdonában marad.
Halmos Gábor vezérigazgató a megüresedő ingatlannal kapcsolatban korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a régi telephely a jövőben lehetővé tenné a cég siófoki vitorláskikötőjének bővítését, amiről már előzetes tervek is készültek. A kikötőhelyek iránt ugyanis évek óta jóval nagy a kereslet.

megosztás
hozzászólások
Virágos Magyarország (6), Don (1), sárkányrepülő (1), egeszsegugy (266), Kartali Zsuzsanna (1), gyenesdias (213), támogatás (5), keszthely program (1241), Mándó Zsuzsanna (1), utca embere (8), OKJ (1), Udvaros Dorottya (1), szalon (1), Mátrai Gabriella (2), riporter (1), Bedő Beáta (10), baleset (169), alkalmassági (1), freestyle foci (1), zivatar (1), Koósz Attila (1), VOLT fesztival (7), világbajnokság (2), szabadsag (2), vállalkozó (4), Cséby Géza (5), ökölvívás (2), Forstner Anna (1), golf (11), ZalaSprings Golf Resort (2), hévízi kifolyó (3), bor (26), Magyarország szépe (1), Pálfi Attila (1), gyermekszám (1), Kovács Patrícia (1), Visionet (1), dunantul (23), családbarát (1), megemlékezés (10), miniszterelnök (2), minimálbér (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), kábítószer (9), uzemanyag (24), Naszádos Antal (1), tűzijáték (1), Ferenc pápa (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), unicef (1)