Élet hús nélkül - Ez a nekem való táplálkozási forma!

2014. augusztus 10.
„Boldog embernek érzem magam, aki a munkában és a magánéletben megtalálja mindazt, ami egy teljes élethez kell” – vallja Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója, akit kivételesen nem a programkínálatról kérdeztünk.

– Mióta vegetáriánus?
– Tizenhárom éve. Az egész egy sárgabarackkúrával kezdődött, és annyira jól sikerült, hogy így maradtam. Mellette voltak gyomorproblémáim, amelyek azóta is megvannak, mégis úgy érzem, hogy ez a nekem való táplálkozási forma, s nem érzem hiányát a húsételeknek. Otthon a gyerekeimnek mindenféle húst megfőzök, magamnak pedig külön zöldségeket és gyümölcsöket, illetve tésztaféléket. Az életemben nem jelentett nagy változást, amikor áttértem a hús nélküli étkezésre, mert előtte is tudatosan igyekeztem a családomat ellátni: barna rizs, barna kenyér, tengeri só, zab, köles, hajdina – ezek már akkor is szerepeltek az otthoni étlapon. Sokan még most is úgy néznek rám, amikor kiderül, hogy nem eszem húst, mint valami különlegességre. A gyerekeim és a környezetem már megszokta, hogy így étkezem.
– Ha étterembe megy, megtalálja az önnek való kínálatot?
– Sok helyen nehezen állnak át a rántott sajt/rántott gomba kínálatról a sokkal gyorsabban elkészíthető salátákra, amelyek frissek, ízletesebbek, és bárhogyan variálhatók. Örülök, hogy Keszthelyen nagyon sok étteremben lehet finom salátákat enni. Városunkban már nem jelent problémát, ha valaki nem eszik húst. A zöldségek mellett a halakat minden formában fogyasztom, így a hiányzó fehérjét ezzel igyekszem pótolni, a halászlé a kedvencem.
– Mi a véleménye a többi diétáról, irányzatról, például a teljesen ellentétes paleóról?
– Nyitott szemmel járok-kelek, és figyelem a többi irányzatot is: vércsoport szerinti táplálkozás, Atkins-diéta, candidadiéta, paleolit táplálkozás stb. Mindenkinek meg kell tapasztalnia, hogy neki mi a legmegfelelőbb. Ehhez nagyon oda kell figyelni a testünk jelzéseire. Ez a legnehezebb, mert időt kell szánnunk magunkra. Azt látom magam körül, hogy egyre tudatosabban táplálkoznak az emberek, és ez nagyon jó. Persze a barátokkal vagy külső segítséggel még hatékonyabban mehet, ezért is hoztuk létre a Goldmarkban a paleoklubot. Szendi Gábor könyveit nagyon jónak találom, csak azért nem állok át a paleolit táplálkozásra, mert húst továbbra sem szeretnék enni. Nagyon sok igazság van abban, amit ő leír és mond, érdemes olvasni a könyveit. Azt vallom, hogy a jól megválasztott étkezéssel az orvost is ki lehet iktatni az életünkből, én legalábbis erre törekszem. Most éppen zöldséglékúrát tartok, többnyire a kertemben található zöldeket iszom préselve, turmixolva. Nekem ízlenek ezek az italok, sok energiát nyerek belőlük. Rengeteg gyógynövényt gyűjtök és szárítok tavasztól őszig, mert hiszem, hogy nagyanyáink gyógyszerei ezekben voltak.
– Úgy tudom a mozgás is fontos része az életének.
– Nálam a kikapcsolódás is aktívan történik: futok, úszom, kirándulok, kerékpározok és jógázom. A temperamentumomból adódik, hogy mozgás nélkül nem is tudnék jól működni: egy fárasztó nap után, ha este tíz órakor érek haza, akkor is kimegyek futni, kiszellőztetni a fejemet, levezetni a stresszes gondolatokat, ezt mindenkinek ajánlom. Hálás vagyok a jó Istennek, hogy az országunk egyik legszebb részén élhetek, mert egy karnyújtásnyira van a Balaton, a hegyek, a kerékpárutak. Minden adott ahhoz, hogy jól érezhessem magam a bőrömben.

Recept reggekire: fél kínai kel, 3 centi gyömbér, egy fél uborka, egy csokor zöldpetrezselyem, egy pohár víz vagy szójatej. Ezeket kell összeturmixolni és meginni. A mai reggelim ez volt. (Csengei Ágota)

 

megosztás
hozzászólások
repülő (3), barista (3), Liszkay (2), Clemens Zsófia (1), Hévízi-tó (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), paralimpia (4), telefon (3), koktél (1), életveszély (1), Rúzsa Magdi (1), szunyog (3), Nagy Angelika (1), luxus (4), örömszerző pillanatok (17), voroskereszt (24), Golden Globe (3), szakács (1), szilveszter (6), Orbán Viktor (3), béremelés (2), menekült (1), Polgár Zsolt (1), Magyarország tortája (1), támogatás (5), holokauszt (1), konyha (1), keszthelyi nyari jatekok (55), rezsi (18), emléknap (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), festetics (22), Hosszú Katinka (2), Balatongyorok (136), pünkösdi regatta (5), autizmus (2), építész (3), Kapolcs (1), kutatas (81), Love your belly (2), Divinyi Tamás (4), program (7), GESZ (11), gyümölcs (2), drogmentes (1), Zalaköveskút (1), Németh Gábor (1), könyvbemutató (2), Top 50 (1), vasárnapi pihenőnap (3)