Elérhető a 2014. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítése

2014. február 03.
A felvételizőknek még két hét áll rendelkezésükre, hogy beadják jelentkezésüket a 2014. szeptemberben induló alap-, illetve mesterképzésekre, osztatlan mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes még egyszer, a kiegészítésben megjelent információkkal együtt áttekinteniük a decemberben közzétett meghirdetéseket.

A Hivatalos kiegészítésben a 2013. december 21-én közzétett meghirdetések módosítása, kiegészítése mellett új jelentkezési lehetőségeket is meghirdettek a felsőoktatási intézmények.

A www.felvi.hu oldalon elérhető online Tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a 2013. december 21-én nyilvánosságra hozott felvételi szabályokat, meghirdetéseket és tudnivalókat, valamint az azóta, a Tájékoztatóhoz tartozó Hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is. A Felsőoktatási felvételi tájékoztató tehát a kiegészített tartalommal olvasható a honlapon.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy most jelentek meg az osztatlan hittanár-nevelőtanár (egyszakos és kétszakos) meghirdetések, illetve az új közigazgatás-szervező alapképzések. Aki ezekre a képzésekre kíván jelentkezni, annak különösen figyelmesen kell tanulmányoznia a kiegészített felvételi tájékoztatót.


Még két hétig lehet jelentkezni

Legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig van lehetőség jelentkezni valamely szeptemberben induló felsőoktatási képzésre. A jelentkezéseket benyújtani elsősorban a www.felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi rendszerén keresztül lehet. A felvételizőknek eddig az időpontig kell az adatrögzítést, módosításokat, dokumentumfeltöltést megtenniük, a hitelesítésre pedig február 23-ig lesz lehetőségük.

A 2014. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban a meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató idén kizárólag online formában érhető el a www.felvi.hu portálon.  Innen érhető el az E-felvételi is, amellyel könnyen és gyorsan adható be a jelentkezés, a szükséges dokumentumok csatolása egyszerűbb, és a rendszer automatikusan szűri az informatikailag értelmezhető hibákat. A felületen az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a jelentkezési lapokat beszerezhetik az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Megyei Tankerületi és Budapest kerületi Igazgatóságain. Aki papír alapú jelentkezési lapon adja be jelentkezését, annak azt legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig kell postára adnia.

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni

Az E-felvételi felülete minden lépésnél segíti a kitöltőt, ugyanakkor nem mentesíti a jelentkezőt a szükséges információk ismerete alól. Az E-felvételi kitöltése során a jelentkező tájékoztatást kap például arról, hogy mikor, milyen adatokat kell megadni, milyen teendői vannak, azonban a jelentkezőnek kell összegyűjteni, beszkennelni a feltöltendő dokumentumait, neki kell tájékozódnia a jelentkezés alapvető szabályairól, fogalmairól stb., mindezek pedig hosszabb időt is igénybe vehetnek, mint az E-felvételi tényleges elektronikus folyamata.

Jelentkezési helyek, eljárási díjak, pontszámítás

A felvételi során legfeljebb 5 jelentkezési helyet jelölhetnek meg a jelentkezők. Egy jelentkezési helynek számít egyazon intézményen belül ugyanazon szak mindkét finanszírozási formájának megjelölése, amennyiben megegyezik a képzési szint, munkarend, a képzés nyelve és a helyszíne is. Ezt az sem befolyásolja, hogy ezeket két külön sorban kell feltüntetni jelentkezéskor.

A felvételi eljárás alapdíja 9 ezer forint, amiért összesen három jelentkezési hely adható meg, ezen felül további két helyet lehet megjelölni, amelyekért egyenként 2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. A megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat szintén a jelentkezési határidőig kell befizetni, e- jelentkezés esetén átutalással vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával, papír alapú jelentkezés esetén pedig csekken vagy átutalással.

A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan mesterképzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken, maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, ezekben az esetekben a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain, a meghirdetett képzések mellett. Szintén itt található meg a jogszabályi minimum ponthatár, mely idén az alap-, és osztatlan mesterképzések esetében 260, felsőoktatási szakképzéseknél 220, mesterképzések estében pedig 50 pont.

megosztás
hozzászólások
jutalom (1), Owaimer Zoheir (1), szakma (1), keszthely program (1241), kék zászló (1), belfold (1440), online (1), keszthely foter (201), Kartali Zsuzsanna (1), Cserszegi fűszeres (1), Max (83), nav (29), Tál Zoltán (2), minisztérium (7), Hévízi-tó (1), könyvbemutató (2), álláshirdetés (18), augusztus 20. (5), TRX (22), Vaszily Zsolt (3), Bedő Beáta (10), Love your belly (2), Palásthy Bese (2), Tata (1), homoszexualis (1), kozlekedes (8), Havasi Bálint (13), utánpótlás (1), férfi (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), videó (1), Semmelweis (2), recept (178), életveszély (1), Ollári Barbara (1), temetés (2), Bródy János (1), Kardos Gábor (6), konyvtar (103), fitnesz (1), rendőr (3), Fidesz (14), sajtóközlemény (5), állatvédő (5), szunyog (3), Rézsó Tamás (6), Szeiler Stúdió (32), törvény (1), Libás (2), Zala folyó (1)