El- és beköltöző gólyák

2014. augusztus 27.
Augusztus 20. után minden más. És ez most különösen igaz, ugyanis egy felhős, esőváró délelőtt írom soraimat, arra gondolva, hogy az idei szezonban vajon lesz-e még nyaralásra, esetleg strandolásra alkalmas időnk, vagy minden az iskolakezdésről, az újabb munkás napokról szól majd. Igen, napok múlva újra iskola.

A most induló egyetemistának és főiskolásnak mérföldkövet jelent a változás: lazának tűnő mindennapok, buli buli hátán, kreditrendszer, vizsgaidőszak, másfajta számonkérés. Az egyetemi évek számtalan lehetőséget rejtenek: külföldi tanulás, gyakornoki programok, önkéntesség, diákmunka. Az egyik felsőoktatási portál azt tanácsolja a gólyáknak, hogy próbáljanak ki minél több területet, hogy időben kiderüljön, valóban a helyes irányba haladnak, vagy esetleg mégis másik pályát kellene választani. Hiába is vonzó első hallásra a mérnöki pálya, ha unjuk a sok műszaki rajzot, vagy feleslegesen mentünk orvosira, ha irtózunk a vértől és a sok beteg látványától. Bizony, sokan csak az egyetemen, az éles helyzetekben döbbenek rá a valóságra. Most nem keresem ennek az okát, de nyilván a szülő és a középiskolai tanár is sokat tehet a pályaválasztás sikeréért.

Hogy ne csak a felsőoktatásba tartó diákoknak adjunk tanácsokat, hasznos útravalót: az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges. A középiskolák a 9–11. évfolyamon lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a közösségi szolgálatot, amely nem is annyira ijesztő, mint elsőre gondoljuk. A Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület egy olyan modellprogramot dolgozott ki, amely során a diákoknak izgalmas, informatív és valódi tapasztalatot nyújtó gyakorlati helyeken nyílik lehetőségük a feladatvégzésre. Dolgozhatsz közösségi kertben, madarakat etethetsz, szépítheted a városodat, és akár idegenvezető is lehetsz, vagy elmehetsz egy óvodába segítőnek.

megosztás
hozzászólások
halál (42), Hanse (2), álláshirdetés (18), verkli (5), divat (4), képviselő-testület (37), regatta (2), Márki Péter (1), humanitárius település (1), kerekpar (27), Alsópáhok (51), étterem (11), könyvbemutató (2), Baptista Szeretetszolgálat (1), web (5), sajtóközlemény (5), Marsalkó Dávid (1), lakás (3), Pálfi Attila (1), gyenesdias (213), munkahely (8), himnusz (1), programajánló (19), Miss Balaton (1), korhaz (99), antsz (15), Magyarország tortája (1), Balaton-átúszás (1), Happy Dixieland Band (8), energia (7), drog (3), születés (16), Csikós Beatrix (1), sofőrszolgálat (1), Életfa iskola (2), Pura Vida Port (1), Dublecz Karoly (2), Hévíz (1219), koraszülött (1), keszthelyi nyari jatekok (55), Bóka Péter (1), Budapest (3), hazassag (6), katona (1), Négeli Noémi (1), fogorvos (5), Liszkay (2), influenza (2), repuloter (64), nagyméret (1)