Éjjel kettőig szólhat a zene Keszthelyen

2013. május 31.
Májusi soros ülésén rendeletet alkotott a keszthelyi önkormányzat a közösségi együttélés alapvető szabályairól. Változott a környezetvédelemről szóló önkormányzati rendelet is, mely többek között a zenés rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat határozza meg.

Módosították a képviselők a zeneszolgáltatásra vonatkozó szabályozást a nyári hónapokat illetően. A szórakozási feltételek javítása és szélesebb körű programlehetőségek biztosítása érdekében a Balaton-parton és a strand melletti labdarúgópályán június 1. és szeptember 15. között hosszabb ideig: pénteken és szombaton éjjel 2 óráig, többi napokon éjfélig engedélyezhető a zeneszolgáltatás. A képviselők között kisebb vita bontakozott ki a témában, végül kilenc igen, egy nem, és egy tartózkodás mellett elfogadták a rendeletmódosítást.

 

A tavaly életbe lépő szabálysértési törvény értelmében önkormányzati rendelet nem határozhat meg szabálysértési tényállást, ezért a korábbi ezirányú rendelkezéseit hatályon kívül helyezte a képviselő-testület. Az önkormányzati törvény értelmében azonban a helyhatóságok szabályozhatják a közösségi együttélés alapvető szabályait és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit; az erről szóló rendelet megalkotása is a májusi soros ülés témája volt. A helyi jogszabály a jövőben azt a magatartást bünteti, mely nem minősül szabálysértésnek vagy bűncselekménynek, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes; ilyen például a helyi védett értékek megrongálása, a hó- és síkosság-mentesítés illetve a lakóházak előtti árkok fűnyírásának elmulasztása, az állattartás szabályainak megsértése, a közterületi szeszesital-fogyasztás vagy épp az utcai kéregetés.

 

Több, szociális területen tevékenykedő szervezet 2012. évi beszámolója került a testület elé: a képviselők áttekintették a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány, a Kolping Támogató Szolgálat, a Filemon Református Támogató és Házigondozó Szolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza, valamint a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ tavalyi tevékenységéről szóló tájékoztatókat. Beszámoló készült a gyermekvédelemről és gyámügyi igazgatásról szóló tevékenységről is.

Felülvizsgálta az önkormányzat a város tizenkilenc intézménye illetve feladatellátási-helye étkeztetését ellátó Gazdasági Ellátó Szervezet közüzemi konyháinak nyersanyag-beszerzési gyakorlatát. Ebből kitűnik, hogy a GESZ szabályos, nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le, majd az élelmezési nyersanyagokra és árukra olyan határozott idejű (kétéves) szállítási keretszerződéseket kötött, melyek folyamatos, zökkenőmentes, élelmezés-egészségügyi szempontból biztonságos és gazdaságos ellátást tesznek lehetővé. A GESZ két főzőkonyhája átlagosan napi 270 adag reggelit és vacsorát, 1030 adag tízórait és uzsonnát, valamint 2080 adag ebédet készít, emellett melegítőkonyhákat is üzemeltetnek több intézményben. A képviselő-testület munkacsoport felállítását kezdeményezte annak érdekében, hogy lehetőséget találjanak helyi őstermelők és mezőgazdasági vállalkozások bevonására a nyersanyag-beszállításba.

Tizedik alkalommal döntött a testület a Nyári Bűnmegelőzési Iroda működtetése mellett: július 1. és augusztus 25. között rendőrök felügyeletével diák önkéntesek dolgoznak az irodában, akiket júniusban kortárs segítő táborban képeznek ki. A diákok az iskolákban, a rendőrségen, vagy a városházán jelentkezhetnek a képzésre és az önkéntes munkára.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Tour de Hongrie (2), olimpia (152), pedagógus (6), születés (16), Csokonai társaság (1), magyar (1), vitorlázás (37), túlsúlyos (3), Rejuvena (19), Golden Globe (3), recept (178), punkosdi regatta (9), Burucs Szabolcs (2), Hotel Zenit (3), Varga Terézia (1), párbajtőr (1), telihold (1), kozlekedes (8), unicef (1), korcsolya (4), dinnye (1), Owaimer Aisha (1), ellazulás (1), menza (2), LMP (4), jóga (1), Manninger Jenő (384), belfold (1440), szűrés (1), Don (1), hullámmasszázs (1), vallás (1), Zala Volán (1), debrecen uszo eb (16), Gyertyánági Endre (1), Mikulás (8), gyermekszám (1), facebook (15), keszthelyi nyari jatekok (55), Koósz Attila (1), Biró Lajos (1), Halott pénz (1), Czigány Sándor (2), Donkó Imre (1), Év szállása (1), Silver fitness (1), labdarugas (25), szavazas (9), EU (14), diakhitel (7)