„Együtt küzdünk, de szükség van az egészséges rivalizálásra”

2015. április 17.
Dr. Bóka István nagy lehetőségeket lát az aktív turizmusban, de úgy véli, önmagában a turizmusból nem lehet megélni. Határozottan leszögezi: ezért minden vállalkozást, amely a Balatonnál be akar fektetni, meg kell becsülni. Balatonfüred polgármestere nem érzi úgy, hogy városa kitüntetett helyen állna, Keszthely helyzetét pedig nem látja borúsnak.− Tagadhatatlan, hogy Füreden végbement egyfajta fejlődés, de nekünk is ugyanúgy megvannak a magunk problémái, mint bármely más balatoni településnek. 1990 óta minden négy évben új polgármester került a város élére, de egy városfejlesztési koncepció megvalósításához ennél több idő kell. 2002 előtt a helyi közéletben az ellenérdekek kioltották egymást, lassították a fejlődést. 2002 után leszögeztük, hogy kulturális alapú városfejlesztést szeretnénk, ennek próbáltuk az infrastrukturális és a humán oldalát megteremteni. Igyekeztünk olyan rendezvényeket szervezni, amelyek vonzzák az embereket, legyenek művészeti vagy sport jellegűek.

 

− Ezzel a programtervvel sikerült a szezonalitást elkerülni?
− Nem, de alakul a helyzet. A Balatonnál a fő vonzerő mindig is a Balaton lesz, ezt kár tagadni. Június−augusztusban markánsan több ember van itt, mert a szabadságolásokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, de már nem akkora a kilengés. Átalakult az idegenforgalmi struktúra, a vendégéjszakák száma a belföldi vendégek felé tolódott el. A belföldiek márciustól októberig inkább hosszú hétvégékre jönnek, csütörtöktől-péntektől vasárnapig, ha jó az idő. Ilyenkor tele van a város.

− Milyennek látszik Keszthely Balatonfüredről?
− Keszthelynek olyan adottságai vannak, mint a Festetics-kastély és az arra épülő rendszer, a múzeumok vagy a színház. A városrehabilitáció számomra példaértékű. Elképesztő hosszú partszakasza adja a fejlesztéseket, amelyek előbb-utóbb megvalósulnak. Másfelől óriási problémája, hogy egy kiterjedt humán infrastruktúrát tart fenn (színház, Balaton-part, oktatási intézmények), ami pénzt visz, miközben ami pénzt hozna, a kereskedelmi szálláshelyek markánsan Hévízen összpontosulnak. Ha gazdaságilag együtt lehetne kezelni a két várost, más lehetőségek adódnának. A keszthelyi kikötő kapcsán értetlenül állok a történtek előtt: a kikötő üzemi szinten veszteséges. Nagyon meg kellene becsülni azt a befektetőt, aki a saját kockázatára rendbe hozza… Munkahelyeket teremt, amire az önkormányzat nem képes, iparűzési adót, építményadót fizet, és lehet rá építeni. Látni kell azt is, hogy a Balaton-törvény a part menti területek mozgásterét nagyon korlátozza. Semmilyen nagyobb ipari tevékenységet nem tudunk fogadni, pedig önmagában a turizmusból nem lehet megélni. Olyan szolgáltatásokat kell idehozni, amelyek éves munkahelyeket adnak: egészségügyi intézményeket, piacvezérelt oktatási intézményeket, idősek otthonát, amire hatalmas az igény.

− Mely területeket tervezik erősíteni Balatonfüreden?
− Füreden is az előbbiekre törekszünk, de nehéz úgy várost fejleszteni, hogy relatíve kevés az éves szálláshely. Igyekszünk erősíteni azokat a területeket, amelyek tudásintenzívek, nem szennyezik a környezetet, és humánerőforrást használnak. Nekünk nagy szerencsénk van a szívkórházakkal. Egyre több az ember az aktív turizmusban, a számuk robbanásszerűen ível felfelé. Úsznak, futnak, sárkányhajóznak, vitorláznak, túrakajakoznak, kerékpároznak. És költenek. Ráadásul nem csak nyáron jönnek. Érdemes figyelni rájuk.

− Van-e a két város között kapcsolat, esetleg olyan közös projekt, amely az északi part településeit átfogná?
− A Balaton-fejlesztési Tanácsban együtt dolgozunk, Keszthely értékes része az együttműködésnek. A Balatoni Szövetségben együtt küzdünk a tó problémáinak megoldásáért. A közös cél, hogy minél több vendég töltsön el a tónál minél több éjszakát. A Balaton egységes, küzdünk a fejlesztési forrásokért, van stratégiánk, de kell hogy legyen egy egészséges rivalizálás a települések között.

 

megosztás
hozzászólások
kerekpar (27), Szent Mihály (1), ötös lottó (101), Polgár Zsolt (1), Semmelweis (2), gerincvédelem (1), migráns (3), Ruzsics Ferenc (434), Kapolcs (1), A Dal (3), Owaimer Zoheir (1), kornyezettudatos (4), Pampetrics Milán (2), Novák Péter (1), sárkányrepülő (1), vonat (7), Szeiler Gábor (1), étterem (11), Pál Attila (1), jég (5), lotus (1), TDM (3), felveteli (29), Magyarország tortája (1), gyermek (12), sportlövő (2), KeszthelyFest (15), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), jatek (2), Pampetrics György (21), munkanelkuli (2), környezetvédelem (2), Ollári Barbara (1), transzfer (1), FINA vizes világbajnokság (1), orvos (23), kozlekedes (8), Filharmónia (1), Rtime (5), skandinav lotto (81), unicef (1), margaret thatcher (1), rendőr (3), Eurostat (1), jogszabály (1), HIV (1), életmód (10), alapítvány (2), Novinszky Petra (1), VOLT fesztival (7)