Egyszerű magyar módszer az 1-es típusú cukorbetegség gyógyításában

2015. december 17.
Az evolúciós orvoslással foglalkozó Paleomedicina Hungary munkacsoportnak a közelmúltban jelent meg a második tudományos közleménye, amelyben 1-es típusú cukorbetegség gyógyításáról számol be.A cikk szerzőivel, dr. Tóth Csaba evolúciós szemléletű orvossal, a Paleolit orvoslás című könyv és számos tudományos cikk szerzőjével, valamint dr. Clemens Zsófia agykutatóval, táplálkozáskutatóval, klinikai kutatóval, negyven tudományos szakcikk szerzőjével, a kutatócsoport vezetőjével beszélgettünk az eredményekről.

Tóth Csaba: Az eredményekből látható, hogy ha egy 1-es típusú cukorbetegnél a diagnózis felállításához időben közel kezdjük meg a paleo-ketogén étrendi intervenciót, akkor a betegség jó eséllyel visszafordítható, a szélsőséges vércukorértékek normalizálódnak, a kísérő tünetek megszűnnek, és a saját inzulintermelés is visszaállhat. A tudomány egyik ismérve az ismételhetőség. Tavaly, amikor az első gyógyult 1-es típusú cukorbetegről szóló tanulmányunkat közöltük, sokan azt gondolták, egyedi eset. Valójában sok 1-es típusú cukorbeteget követünk, ahol az étrendi terápiával pozitív változásokat értünk el, többek között inzulinmentességet, illetve a saját inzulintermelés visszaállását. Ez a most megjelent tanulmány egy 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált 9 éves kisfiú 19 hónapos követését mutatja be. Mivel a cikk beküldése óta három újabb hónap eltelt, valójában már 22 hónapos tökéletes étrendtartásról és inzulinmentességről beszélhetünk.

– Miért ezt az esetet választották a több sikeres kezelés közül?
Clemens Zsófia: Ez a kisfiú a betegeink közül eddig tökéletesen megvalósította a paleo-ketogén étrendet, és a legmagasabb szinten együttműködött velünk. Ráadásul az édesanyja rendkívül tudatos hozzáállással napról napra minden olyan adatot rögzített, amelyre a tudományos feldolgozáshoz szükség van. Ezenkívül a kezünkben voltak a rendszeres időközönként elvégzett teljes labor-, C-peptid-, illetve egy speciális vizsgálat, az úgynevezett szöveti cukorszintmérés adatai. Ezek a vizsgálatok nagyban emelik a tudományos közlés értékét. Az új módszert bevezetők mindenkori felelőssége, hogy a módszert és az eredményeket dokumentálják a szakirodalomban. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy közérthető és tudományos formában is megismerhetővé tegyük a sikereinket.

– Minden 1-es típusú cukorbetegnél működik ez az étrend?
T. Cs.: Minél közelebb kezdi el valaki a paleo-ketogén étrendet a diagnózis felállításához képest, annál nagyobb a valószínűsége, hogy inzulinmentes életet tud élni. Ilyenkor még van maradvány inzulintermelés, vagy a csökkent inzulintermelés könnyebben visszaáll. Az egy éven túl járó betegeknél a saját inzulintermelés általában már olyan mértékben csökkent, hogy szükség van külső inzulinra. Azonban ezek a betegek is profitálnak az étrendből, mivel a hosszú távú szövődmények nagy valószínűséggel elkerülhetővé válnak. Más kérdés, hogy nem mindenkiben van elég elszántság és fegyelem az étrend megtartásához és a kísértések legyőzéséhez. Ők hosszú távon lemorzsolódnak. Az élet minden területén nagy az ellenszél.

– Felkeltette a diabetológusok érdeklődését, hogy létezhet egy módszer, amely reményt ad a gyógyíthatatlannak tartott 1-es típusú cukorbetegségben?
T. Cs.: A magyarországi diabetológusok továbbra is elzárkóznak a módszertől. Külföldről azonban több diabetológus is felvette velünk a kapcsolatot, és érdeklődtek, hogyan tudnák betegeik javára fordítani a módszert.

– Ha a hivatalos diabetológia elzárkózik is, vannak más orvosok, akik használják ezt a módszert?
C. Zs.: Természetesen a módszernek megvannak az előzményei. Egy svéd munkacsoport például már 2005-ben közölt egy tanulmányt, ahol 1-es típusú cukorbetegeket kezeltek egyfajta alacsony szénhidráttartalmú étrenddel. Ami azonban bizonyos, hogy korábban semmilyen étrenddel vagy más módszerrel nem sikerült elérni az 1-es típusú cukorbetegek tartós inzulinmentességét és a saját inzulintermelés visszaállását. Az 1-es típusú cukorbetegség gyógyítása ezen áll vagy bukik.

– Honnan lehet tudni, hogy visszaáll a saját inzulintermelés?
T. Cs.: Egy speciális laboratóriumi vérvizsgálat, a C-peptid-szint mérése alkalmas arra, hogy tájékoztasson a szervezetben termelődő saját inzulin mennyiségéről. A C-peptidet a hagyományos diabetológia nem szokta vizsgálni, mert úgy tartja, vagy nagyon alacsony, vagy néhány hónap után úgyis nullázódik, mivel az autoimmun folyamat felemészti az inzulintermelő béta sejteket. De pont ez az, ami nem történik meg, ha idejében lépünk a paleo-ketogén étrenddel.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
képviselő-testület (37), sportlövő (2), gasztroblogger (2), Somogyi Zoltán (4), menetrend (3), Liszkay (2), család (1), CT (3), Zalai Kutyasuli (1), Rejuvena (19), Zalacsány (4), aranyérem (1), jogosítvány (1), kutya (23), szalon (1), Révai Gábor (1), vasút (10), 3D (1), Vatikán (1), Silver fitness (1), bíróság (8), Nagykanizsa (1), ellenőrzés (2), korcsolya (4), Komoróczi Lajos (3), Pál Attila (1), Top 50 (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), boksz (3), ajánló (1148), földrengés (2), szavazas (9), gyógytornász (1), esztétika (8), Rio 2016 (32), telihold (1), Player's Restaurant & Bar (2), oscar (13), konyha (1), Spar (1), vallás (1), Pampetrics Milán (2), Tarkarét Biofarm (1), atlétika (6), Télikert (5), webshop (1), korhaz (99), holokauszt (1), születés (16), Főzzünk játszva (2)