Egyre többet költenek a magyarok az egészségükre

2011. szeptember 21.
A magyar lakosság egyre többet fordít egészsége megőrzésére, illetve visszanyerésére - derült ki a GfK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felmérésének adataiból.

Minden második válaszadó hisz a tudományos bizonyítékokon alapuló nyugati orvoslásban, ám ötből ketten - ha tehetik - inkább természetes gyógymódokhoz folyamodnak. A felmérésben résztvevők mintegy fele egyértelműen befektetésnek tekinti az egészség célú ráfordításokat, és meg van győződve arról, hogy egészségéért saját maga teheti a legtöbbet. A felmérés adatai szerint minden fogyasztói rétegben megfigyelhető, hogy jelentős összegeket költenek az egészség megőrzésére és visszaszerzésére.
A magyar lakosság éves szinten közel 2254 milliárd forintot fordít az egészségére. Ennek legnagyobb része - 1252 milliárd forint - a gyógyhatásúnak és egészségesnek tartott termékekre, egészségfejlesztésre, gyógyszerre és különböző gyógyászati termékekre kiadott összeg. Az egészségügyi ellátásokra - ide értve a magánellátást, kiegészítő szolgáltatásokat, hálapénzt és a kórházba bevitt ételt is - összességében 381 milliárd forint, egészséges étkezésre 315 milliárd forint és az egészséges életmóddal kapcsolatos szolgáltatásokra 306 milliárd forint a teljes éves lakossági ráfordítás.
Egyre nagyobb szerep jut az alternatív egészségügyi megoldásoknak: a lakosság 48 százaléka hisz a tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslásban és 44 százalék gondolja azt, hogy a receptre felírt gyógyszerek mindig a leghatékonyabbak. A lakosság 38 százaléka a természetes gyógymódokat választja, 24 százalék elsősorban alternatív gyógymódokat alkalmaz. A megkérdezettek 31 százaléka vett már igénybe különféle alternatív megoldásokat, amelyek közül a homeopátia, valamint a fény- és színterápia vezet.
A magasabb szintű, professzionálisabb ellátásért a lakosság 55 százaléka hajlandó többet fizetni, 35 százalék pedig hajlandó többet áldozni az egészségesnek mondott termékekért. A válaszadók 34 százaléka többet tesz a betegségek kialakulásának megelőzéséért mint egy évvel korábban és 28 százalék gondolja úgy, hogy érdemes többet költenie az egészségére. A megkérdezettek 15 százaléka kifejezetten sok időt és pénzt fordít egészségmegőrzésre.
A felmérés 3000 fő megkérdezésével 2011. áprilisában és májusában zajlott. mti

megosztás
hozzászólások
dohany (15), Szeiler Gábor (1), Balatongyorok (136), vendeglátás (6), Papp Gabor (227), képviselő-testület (37), gazdasag (363), Gál Lajos (9), Négeli Noémi (1), Ifi Ferenc (1), íjászverseny (1), Burgonyakutatási Központ (2), keprol kepre (7), Pappné Beke Judit (1), szépségápolás (8), kultura (22), Kardos Gábor (6), Rézsó Tamás (6), google (3), keszthelyi-hegység (1), szerelem (1), Szabó Ilona (1), könyvbemutató (2), Ekmann László (1), Ruzsics Ferenc (434), bíróság (8), Főzzünk játszva (2), Suba Alexandra (1), Biró Róbert (15), Balaton Sound (2), Paleomedicina (1), farsang (2), maraton (59), Love your belly (2), Szent István ünnepe (3), életmód (10), vívás (1), kitüntetés (6), Joós Attila (1), Keszthely HUSZ (3), halottak napja (1), keszthelyi kilometerek (78), pápa (1), Lidl (1), Cseh László (1), táplálkozási tanácsadó (1), adó (6), szép (9), riporter (1), menekült (1)