Egyre többen szabadulnának autójuktól

2012. május 30.
Az idén tavasszal húsz százalékkal többen hirdették eladásra személyautójukat, mint egy évvel ezelőtt, a vevői érdeklődés azonban folyamatosan csökken a Használtautó.hu internetes szakportál adatai szerint. A flotta- és gépjárműkezelő LeasePlan Hungária Zrt. szerint az egy-két éves, keveset futott gépkocsikból hiány van.

Az általános gazdasági környezet romlása, valamint a járművekhez kapcsolódó költségek megugrása egyre több autóst kényszerít arra, hogy megpróbáljon megválni járművétől - közölte az autós portál szerdán.
Adataik szerint az előző évekhez hasonlóan az idén is megugrott a tavaszi hónapokban a hirdetések száma. Ezúttal azonban a szokásos 65-66 ezer helyett csaknem 80 ezer használt kocsit kínáltak eladásra.
A járműkategóriákon belüli tendenciákra rámutatva a portál közölte: 2010-hez képest a mini- és kisautók hirdetéseinek száma alig emelkedett, terepjáróból viszont csaknem kétszer, míg egyterű autókból másfélszer annyit hirdetnek meg Magyarországon, mint két évvel ezelőtt.
A kereslet csökkenését is jelzik a számok: a portál februárban még több mint 20 millió hirdetésletöltést regisztrált, májusra ez az érték 16,3 millióra esett. Így a közlemény szerint valószínű az is, hogy a meghirdetett autók nehezebben vagy alacsonyabb áron találhatnak gazdára, mint korábban.
A LeasePlan Hungária Zrt. szerint az egy-két éves, keveset futott gépkocsik iránt nagy a kereslet, a 150 ezer kilométernél többet futott autók viszont kortól függetlenül csaknem eladhatatlanok.
A társaság szerdai közleményében felhívja a figyelmet: a tavaly eladott használt autók csaknem 70 százaléka négyévesnél idősebb volt, de papíron csak 28 százalékukkal tettek meg 150 ezer kilométernél többet.
Egy új szabályozás értelmében a kilométeróra állásokat az okmányirodák és a műszaki vizsgáztatók is rögzítik, így nyomon követhetőbbé vált az autók magyarországi előélete. A cég szerint ennek eredménye már látszik a statisztikákban: az első negyedévben átírt autók átlagos kilométerállása 20 százalékkal megnőtt a korábbiakhoz képest.
A LeasePlan a piac átalakulására számít. Várakozása szerint egyre elfogadottak lesznek a 150 ezer kilométert is meghaladó futásteljesítményű, de jó állapotú, nyomon követhető szerviztörténettel értékesített autók. A közlemény ugyanakkor kitér arra is: a lassan enyhülő válság továbbra sem kedvez a piac élénkülésének. mti

megosztás
hozzászólások
véradás (2), Eurostat (1), meteorologia (146), sarmellek (53), Tóth Gergely (1), gyilkosság (1), Polgári vélemény (6), palyazat (164), törvény (1), VeszprémFest (1), Bóka Péter (1), Bogi (13), program (7), monitormagazin (107), webmark (2), méregtelenítés (1), Biró Róbert (15), balatoni strandbelépő (1), gyes (2), gyenesdias (213), sportlövő (2), erzsebet program (4), deviza (1), tenisz (3), állatorvos (1), oktatas (347), riporter (1), muzeum (55), jutalom (1), ellenőrzés (2), szalon (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), Pálfi László (1), cégtörlés (3), vállalkozó (4), eltűnt (5), vonat (7), kalendarium (831), csillaghullás (2), köztársasági elnök (1), építész (3), kábítószer (9), Zsittnyán Tamás (1), Palinkas Robert (83), szabadsag (2), repülőtér (21), Négeli Noémi (1), shotokan (1), érettségi megoldás (5), pannon egyetem (12)