Egyre népszerűbbek a személyes domainnevek

2017. február 10.
Sokkal tudatosabban foglalkoznak az emberek a digitális identitásukkal, és ennek részeként egyre népszerűbbek a személyes domainnevek is.

Megjelenik a digitális tudatosság

Ha Kovács János szeretné lefoglalni a kovacsjanos.hu domainnevet, sajnos már elkésett, ezt a domaint már regisztrálta előtte valaki. És ugyan ez a helyzet, ha valaki a katalin.hu, vagy a balogh.hu domainra vágyakozik.

„A kutatások szerint az emberek egyre tudatosabban foglalkoznak digitális identitásukkal” – állítja a domainregisztrációval foglalkozó Rackhost szakértője.

Ez azt jelenti, hogy az emberek szeretnék befolyásolni, hogy miképpen jelennek meg az interneten és ott mi található meg róluk. Ennek egyik elem a saját névre szóló domain.

Ennek igen nagy a jelentősége, hiszen, ha valaki egy konkrét vezetéknév-keresztnév párosra keres, akkor a kereső találatai között jó eséllyel első helyen fog megjelenni az ezzel egyező domainnév, példánknál maradva a kovacsjanos.hu, ha azon valamilyen tartalom is található.

Képzeljük csak el, hogy egy állásinterjúra készülünk és a cég HR-es kollégája beüti a keresőbe a nevünket, hogy információt gyűjtsön rólunk. Egy személyes domainnévvel ilyenkor könnyedén befolyásolhatjuk, hogy mit talál róluk.

Már elkeltek a népszerű nevek

Nem véletlen, hogy az USÁ-ban a tízezer leggyakoribb vezetéknév domainje már foglalt, azaz valaki regisztrálta, vagy használja.

Ehhez hasonlóan az 1200 legnépszerűbb férfinév és a 2800 leggyakoribb női név domainnevei is mind, kivétel nélkül már elkeltek. És ezek az adatok nem frissek, Amerikában már ez volt a helyzet öt évvel ezelőtt.

Magyarországon a személyes domainnevek egyelőre még nem terjedtek el, de az utóbbi időben kezdenek divatba jönni. Politikusok, színészek, celebek, orvosok és ügyvédek előszeretettel foglalják le saját domainevüket és indítanak ezen weboldalt.

Facebook vagy domain?

A Godaddy nemzetközi domainregisztrátor közleménye szerint sok ember megvásárolja személyes domainnevét, majd ezt Facebook oldalára irányítja. Ennek oka, hogy szeretnék fenntartani a lehetőségét a domain későbbi használatának, hogy azt más ne vehesse meg, de egyelőre a Facebook oldalukat elegendőnek tartják.

Idehaza igen sok neves domainnév már foglalt, de ezek többségén nincs tartalom, egyszerűen csak a domainkereskedelemmel foglalkozók vásárolták fel őket, hogy később jó áron értékesíthessék azokat.

Persze sokaknak bőven elegendő a Facebook profil, de aki tudatosabban akarja formálni a róla kialakult képet, annak érdemes lehet regisztrálni egy domainnevet és saját weboldalt indítani. Ma már ez az ingyenes weboldalkészítők használatával egy laikus számára sem túl bonyolult.

Aki pedig olyan munkát végez, ahol fontos a kapcsolatépítés, legyen szó tanácsadóról, előadóművészről, vagy politikusról, azok számár a saját domainnév leregisztrálása szinte kötelező feladat.

megosztás
hozzászólások
bolt (3), bank (7), betegség (12), police (513), Palásthy Bese (1), iskola (338), álommeló (1), eon (2), vízimentő (5), kiállítás (16), Bocuse (3), hazassag (6), shotokan karate (3), antsz (15), erdő (2), menza (2), ipsos (1), kulfold (245), tollaslabda (1), Somogyi Zoltán (4), gyermekszám (1), Pelso Társaság (6), Rózsakert étterem Hévíz (1), hullámmasszázs (1), Főzzünk játszva (2), Németh Veronika (1), Kovács Beatrix (1), Palásthy Bese (2), fa (1), utánpótlás (1), Négeli Noémi (1), Burucs Szabolcs (2), gyed (3), La Montanara (1), világnap (1), politika (37), influenza (2), Szőcs Tamás (1), sofőrszolgálat (1), traffipaxrendszer (1), trianon (2), Csikós Beatrix (1), szex (9), keszthely program (1241), Pápai Gábor (6), Év fája (1), mellrák (1), munkahely (8), Max (83), facebook (15)