Egy vezető szűk köre

2017. augusztus 29.
Egyszer egy vezető vagy mester megkérdezte szűk követői körét, tanítványait, tanácsadóit, hogy ki is ő valójában. Az első azt mondta, ő a legerősebb. A második követő, hogy ő a legbölcsebb. A harmadik nem tudta megmondani, mire a negyedik pofon vágta a mestert.

A többiek nagyon felháborodtak, és meg akarták lincselni, mire a vezető felnevetett, és azt mondta: – Hagyjátok, ő az egyetlen igaz tanítványom. A többiek nem értették, a mester ezért megkérdezte a negyediket, hogy miért tette, amit tett. Az igaz tanácsadó pedig így felelt: – Uram, miért teszel próbára, ha úgyis tudod, ki vagy?

Sokat gondolkoztam a történeten, és arra jutottam, a vezető nem arra volt kíváncsi, hogy ki ő valójában, hanem hogy miért követik. Az elsőről kiderült, hogy a hatalom és az erő vonzza, ezért van a mesterrel. A második egy fokkal jobb volt, hiszen ő a bölcsességben akart sütkérezni. A harmadikat ma talán vakon hívőnek neveznénk, aki csak bólogat és elfogad mindent, amit a vezető mond, de legalább nem a hatalom és másféle célok miatt tart vele. Viszont csak a negyedik értette meg, hogy mit kérdezett tőlük a mester igazából.
Mi lehet a tanulsága a történetnek napjainkra? Vezetőinknek is (oldaltól függetlenül) néha fel kéne tenniük a kérdést a szűk környezetüknek, hogy vajon kik ők valójában. Talán itthon is kiderülne, hogy milyen sokan vannak olyanok a politikusaink, vezetőink körül, akik csak a hatalom és a pénz miatt dörgölőznek és bólogatnak, miközben kivéreztetik, elzárják, elnyomják mindazokat, akik talán, még ha négyszemközt is, de őszintén elmondanák nekik, hogy azért ez vagy az már túlzás.

A politikusaink és a vezetőink számára pedig lehetne egy második tanulsága is a történetnek: ha valaki néhány kérdésben kritikát fogalmaz meg velük szemben, ahelyett, hogy hagyják a többieknek, hogy meglincseljék, nevessenek és védjék meg, mert néha az igazság többet ér, mint rengeteg hataloméhes és/vagy bólogató tanácsadó.

Naszádos Péter

A grafikát Pápai Gábor (AWESOMNIAC) készítette.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
korábbi híreink
paleo (13), Pampetrics Milán (2), gyógyfürdő (5), választás (46), nyaralas (12), Kvárta Mátyás (44), egeszsegugy (265), karácsonyi képeslap (1), Anna-bál (2), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Palinkas Robert (80), erzsebet program (4), alapítvány (2), áruház (1), vuz kft (17), Polgár Zsolt (1), vízimentő (5), karácsony (18), macska (1), Krepsz Zoltán (37), belfold (1440), alpolgármester (2), Darren Cranmer (2), Hírek képekben (10), Tóth Gergely (1), advent (213), vendégéjszaka (2), Bocuse (3), Liszkay (2), Balatoni Múzeum (90), eon (2), gyes (2), boldog (1), boldog békeidők (1), tornádó (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Palya Bea (1), oktatas (347), újszülött (1), Bock Bisztró (12), TDM (3), nyelvtanulás (3), Nardai Sarolta (1), korhaz (95), szüret (4), esküvő (9), Keszthelyen élni (6), Varga Endre (4), VÉDA (1), alkalmassági (1)