Egy választás margójára

2018. június 30.
Ma Magyarország olyan, mint egy óriási stadion, amelyben két, szinte egyforma nagyságú szurkolótábor áll egymással szemben (51-49 százalék), de csak az egyik szurkolói közösségnek van csapata.

Ez a csapat pedig egyforma narancsszerelésben, egyforma stílusban játszik, ráadásul nagyon erős. Van egy sztárjátékosa, aki könyörtelenül lövi a gólokat, a többiek pedig nem tesznek mást, mint hogy a gólkirály alá játszanak. (Igaz ugyanakkor, hogy aki nem áll be a sorba, és elkezd önállóan cselezni, sőt gólt is szeretne lőni, azt a sztárjátékos egyből leküldi a pályáról, és szerencsés esetben csak a cserepadra kerül.) Egy dolog viszont biztos: hatékony rendszerben játszanak a játékosok, és mindig a győzelem a cél. Megfigyelhető az is, hogy ez a csapat állandóan kinn van a szurkolói között, spannolja őket, dalokat ír nekik, és nemcsak a focisták, de még a gólkirály is körbejár köztük.

A másik szurkolótábor viszont csak annyit lát, hogy az ő focistái összevissza mezekben állnak a pályán, mindenki sztárjátékos akar lenni, nem passzolnak egymásnak, és sok esetben jobban utálják a saját oldaluk játékosait, mint a másik csapatot.

Természetesen lehet azt mondani, hogy a narancscsapat könyörtelen, hogy felé lejt a pálya, hogy a bíró általában neki kedvez, és igen, sok esetben vannak furcsaságok – de ezek az érvek csak akkor lesznek látványosak és kézzelfoghatók, ha mindkét oldalon lesz egy egységes és erős gárda.

Örök igazság, hogy csak csapat tud nyerni a pályán, szurkoló soha. A legnagyobb veszély pedig abban van, hogy csak akkor lehet demokrácia Magyarországon, ha mindkét szurkolótábornak lesz csapata.

Addig azonban nem szabad hagyni, hogy az egyik oldal dühös vagy elkeseredett legyen, a másik oldal bizonyos potentátjai viszont visszaéljenek az erejükkel – olyankor figyelmeztetni kell őket, hogy nem nekik köszönhető az eredmény. Biztató, hogy egyik oldalon sem túl népszerűek azok, akik mások fényében tetszelegnek.

Hogyan jutottunk el a választás eredményéig, mi a tanulsága, és mi lehet a jövője?
Minden szervezet célja a növekedés. Természetesen vannak új elméletek, de tízezer éves civilizációnk rámutatott, hogy ez a tulajdonság még sokáig meghatározza az ember alkotta közösségeket. És ez egy pártra is érvényes. A Fidesz így az eltelt harminc évben nem tett mást, mint változott és növekedett – ráadásul tudatosan –, és lett mostanra polgári, értelmiségi, középosztálypárti közösségből erős, amerikai típusú republikánus párt. A folyamatot 2007-ben maga Orbán Viktor vetítette előre.

A Fidesz mára egy olyan nagy republikánus párttá vált (ez a jelző jobban illik rá, mint a jobboldali, és többet is lefed), amelyben egy kalap alá kerültek volt MIÉP-esek, kisgazdák és MDF-esek, konzervatívok, erősen jobboldaliak, konzervatív baloldaliak, jobboldali liberálisok, konzervatív keresztények, polgáriak, különböző értékrendű emberek. Ezért nincs igaza annak, aki a Fideszt homogén tömörülésnek látja.

Egy önmagát polgárinak és középosztálypártinak valló embernek ez nem esik jól, főleg, hogy az előbbi értékek erőteljesen háttérbe szorultak az „új” republikánus pártban, de be kell látni, hogy mindez elkerülhetetlen volt. A másik oldalon viszont nem ment végbe hasonló fejlődési folyamat, mivel nem volt olyan személy, aki létrehozott volna egy ugyancsak amerikai típusú, akár Obamáéhoz hasonló demokrata pártot. Egy ilyen fejlődéshez mindig kell egy erős vezető és sokak részéről rengeteg alázat, így még kérdéses, hogy egyáltalán megindul-e a változás a jövőben.

A két párttípus sok mindenben jobban hasonlít egymásra, mint amennyire különbözik, csak hangsúlyeltolódások vannak köztük.

És hogy én hol vagyok abban a bizonyos stadionban? Egyelőre csak egy dologban vagyok biztos: igyekszem magyarként ott állni a két szurkolótábor között, és azt mondani: barátaim, meg kell tanulnunk újra szeretni egymást! Mert csak ennyien vagyunk ebben a picinyke stadionban, a világ pedig hatalmas, és nem lesz még egyszer ezer évünk, ha most nem tudunk változtatni.

Naszádos Péter
A grafikát Pápai Gábor (AWESOMNIAC) készítette.

megosztás
hozzászólások
Clemens Zsófia (1), punkosdi regatta (9), kormany (11), Playboy (1), Naszádos Péter (12), Radnóti Miklós (1), labdarugas (25), Selmeczy Zsuzsanna (5), Mándó Zsuzsanna (1), okmányiroda (1), munka törvénykönyve (1), nav (29), szunyog (3), Szent Mihály (1), építész (3), Révai Gábor (1), étterem (11), DRV Zrt. (3), police (513), Kovács Beatrix (1), Horvath Terez jegyzo (29), Zalaszántó (2), állami támogatás (1), lovaglás (2), GESZ (11), Pampetrics Milán (2), ökölvívás (2), konyvtar (103), Brüsszel (1), Bogi (13), alapítvány (2), Balatoni Kör (2), Zala folyó (1), néptánc (4), Koósz Attila (1), viz (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Erdély (2), Hévíz (1219), idojaras (262), Major Veronika (5), Balaton átúszás (5), gasztronómia (5), katasztrofavedelem (44), 1956 (1), gasztroblogger (2), Életfa iskola (2), Ferenc pápa (1), KDNP (1), Tóth Csaba (3)