Egy paleós akkor eszik, amikor éhes

2014. augusztus 12.
Violetta és László másfél éve tért át a paleolit életmódra. Az előzményekről és a tapasztalataikról kérdeztük a házaspárt. A keszthelyi Bálint családnál jártunk.– Miért váltottak a paleolit életmódra?

Violetta: – 56 éves vagyok. Szülés után csaknem három évtizeden keresztül kínlódtam súlyproblémával, ami évente egy-két kilónyi gyarapodást jelentett. 2012 nyarán elértem a 105 kilogrammot, ekkor már komoly ízületi problémákkal küzdöttem. Aztán egy utazás előtti fürdőruha-vásárlást követően átgondoltam, hogy miért nem használt eddig tartósan egyik divatos fogyókúrás módszer sem. Rájöttem, hogy mindig a hús hiányzott nekem, és ezért elhatároztam, hogy sok húst, zöldséget, magvakat eszem a magam igénye szerint, a szénhidrátot és a tejterméket elhagyom az étkezéseimből. Legnagyobb meglepetésemre két-három hét alatt éhezés nélkül öt-hat kiló lecsúszott rólam. Ezután a lányom, aki szintén ennek az étrendnek a követője, elvitt egy női konditerembe, ahol – csak azt csinálva, ami jólesik – heti két-három estét mozgással töltöttem. Az étrendem mellett ez az aktivitásomat, a vitalitásomat is növelte, és a tervezett utazásra, alig két hónap alatt, csaknem 12 kilogramm felesleges súlytól szabadultam meg éhezés nélkül. 2013 januárjában meghívást kaptam Hévízre, a Hotel Carbonába egy ötnapos paleotanfolyamra, amelyet dr. Tóth Csaba tartott napi hét-nyolc órában. Én itt hallottam először erről a módszerről, amelytől – mint kiderült – alig tér el az általam folytatott életvitel. Itt értettem meg sok olyan összefüggést, amelyet az átlagember is hallott, ismer, csak nem rakta rendszerbe. A hallottak alapján pontosítottam az étrendemet, amit azóta a férjem, Laci is követ. Hónapokig figyelte, hogy mit és hogyan eszem, mozgok, de ő maga megkövetelte a tejet, a burgonyát, a kenyeret, a rizst, a babot és a cukrot az étkezéseihez.
László: – Sajnáltam a feleségemet, hogy lemond sok olyan ételről, amit szívesen fogyaszt, de láttam az eredményeket, ahogy könnyebben mozog, gond nélkül felmegy az emeletre, nem fáj az ízülete, ezért nyilván támogattam az elképzeléseiben. Magam 17 éve magas vérnyomással és egy sokat vizsgált, ám nem sok eredménnyel kezelt gyomor és hasi puffadással küzdöttem. Violetta a paleotanfolyamon az orvossal folytatott személyes konzultáció során rákérdezett a problémámra, ahol dr. Tóth Csaba azt javasolta, hogy adjak egy esélyt a paleoétrendnek. Nagy nehezen, de ráálltam, és az első ilyen vacsorám emléke a mai napig élénken él bennem. Péntek este sertésszűzérméket sütött Violetta velővel és köretnek sült savanyú káposztával, sült füstölt szalonnával és töpörtyűvel. Nagyon finom volt krumpli és kenyér nélkül is. Aztán a harmadik napon azt vettem észre, hogy nem puffadok, nincs savam, refluxom. Néhány hét múlva a vérnyomásom csökkenését észleltem, elkezdtem felezni a gyógyszert, aztán kétnaponta szedtem, és három hónap múlva teljesen elhagytam. Ennek több mint egy éve, azóta 18 kilót fogytam, aktívabb és erősebb vagyok.

 

– Mennyire összeegyeztethető a mindennapi élettel ez az életmód? Nehezebb a főzés?
Violetta: – Nekem a paleós életmód jóval egyszerűbb, mint a „normális” életmód. Bevásárláskor nem kell tejterméket, pékárut, desszertet keresgetnem, elég a tőkehús és a zöldség-gyümölcs vásárlása. Egy zöldség- vagy húsleves, sült hús, zöldsaláta gyorsan elkészül, nincs krumpli vagy tésztaköret. Az elkészített húst két-három napig is szoktuk enni más-más salátával, grillezett zöldséggel, hagymás zellerpürével. Az eltelt másfél év alatt úgy alakult, hogy általában naponta egyszer, kora délután eszem, no meg a rossz szokásom szerint este eszem gyümölcsöt, sajnos többet, mint ami ajánlatos lenne. Nekem ez a gyengém, de a leadott 22-23 kiló után én jól érzem magam, ezt a súlyt tartom, ha kevesebb gyümölcsöt ennék, úgy biztosan fogynék még. Egy paleós akkor eszik, amikor éhes, és annyit, hogy jóllakjon. Az ételek és az étkezések kétharmada hús és zsír, egyharmada zöldség és kevés szezonális gyümölcs. A társasági élet során sem okoz problémát ez a táplálkozási forma, hiszen minden vendégségben van hús és saláta. Az étteremben is van grillezett hal, hús, zöldség, van, ahol paleolit étel is van az étlapon. Büszke vagyok arra, hogy Keszthely egyik nagy étterme a javaslatom figyelembevételével kezdte meg a paleomenü bevezetését, ami sikeresnek bizonyult. Szerintem sokkal egyszerűbb és kreatívabb is ez egy háziasszonynak, mint a hagyományos étkezés. Nekünk fontos a jó alapanyag, így amit lehet, megbízható forrásból szerzünk be, és magunk készítjük az éves szükségletünknek megfelelő kolbászt, szalámit, füstölt árut, disznósajtot, házi májast. Ez remek januári időtöltés.

– Aki meghallja, hogy paleóznak, megérti vagy butaságnak tartja?
Violetta: – Az ismeretségi körünk általunk már megismerte és elismerte a példánkat. Több követő is akadt a társaságban és csak egy-két szkeptikus. Szerintem azok a szkeptikusak, akiknek nincs elég elszántságuk, motivációjuk arra, hogy ezt az életmódot folytassák, lemondjanak néhány élvezeti cikkről, ételről. Aki beteg, annak pedig gyógymód lehet a bajára. Szerintem minden agyban dől el, s aki belátja, hogy milyen zsákutca a mai táplálkozás az agyonhajszolt, stresszes világunkban, mennyi betegség eredője és fenntartója lehet az élelmiszeripar által használt sok adalékanyag, annak nincs más menekülési útvonala, mint egy jóval tudatosabb étkezés.
László: – Én lettem ennek a táplálkozási módnak a leglelkesebb híve és követője. Bezárult előttem néhány élelmiszer élvezete, viszont amit cserébe kaptam, az bőven megérte. Nem voltam beteg azóta, hogy így étkezem, nem szedek gyógyszert, a laborleleteim ideálisnak mondhatók, pedig elmúltam hatvanéves. Egyik vadász barátom látott minket tavaly márciusban. Megkérdezte, hogy mi történt velünk. Elmeséltük neki, majd júliusban találkoztunk újra. Négy hónap alatt harminc kilótól szabadult meg, elhagyta a régóta szedett vérnyomáscsökkentőjét, a cukorbetegsége megszűnt. Unokáival biciklizik, újra él. Szerintem nincs annál nagyszerűbb érzés, mint amikor van visszajelzésed arról, hogy a te példáddal másokon is tudsz segíteni.

megosztás
hozzászólások
belfold (1440), tanulmány (11), Kartali Zsuzsanna (1), Bibó Gimnázium (1), szalloda (59), Horvath Terez jegyzo (29), nyelvvizsga (2), koktél (1), Csikós Beatrix (1), keresztény (2), emléknap (1), szabadsag (2), Magyar Államkincstár (2), szépségápolás (8), ünnep (141), magyar dal napja (8), Visionet (1), europa-bajnok (5), Pálfi Attila (1), Pápai Gábor (6), strand (21), Fodor Márk (8), hospice (1), web (5), program (7), Együtt (1), reklám (1), balatoni strandbelépő (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), meiszner kati (16), OKJ (1), törvény (1), Március 15 (2), Vajda János Gimnázium (22), Rózsakert étterem Hévíz (1), nyelvtanulás (3), Tar Ferenc (3), drog (3), fagylalt (6), év fürdője (4), Novák Péter (1), pedagógus (6), Alsópáhok (51), Tóth Gergely (1), kormánymegbízott (1), hulladék (3), Happy Dixieland Band (8), Koósz Attila (1), tispol (3), Joós Attila (1)