Egy havi fizetést pazarolhatunk el a fürdéssel!

2013. április 12.
Az utóbbi száz évben a technológia rohamos fejlődésével egyenes arányban csökkent a víz értéke a magyar lakosság körében. Az emberek többsége manapság a vizet olyan evidenciának tekinti, mint a levegővételt, ezért felhasználásakor sem figyelnek oda a takarékosságra.

A víz értékére hívja fel a figyelmet a Tudatos Vízfelhasználó kampány. A magyarok többsége a napi tisztálkodás során többségében a fürdést választja, ami átlagban 150-250 liter vizet is igényel, addig zuhanyzással akár 70 liter víz is megtakarítható. A különbség éves szinten akár 25.000 liter, illetve 18.750 forint is lehet személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75.000 Ft évente.
 
Magyarországon és Európa vezető országaiban évszázadokig luxus volt a fürdés, a fürdőszobák is csak a 19. század végén jelentek meg a hazai nagy-, illetve középpolgári lakásokban. 1960-ban a magyar lakások csupán 17,5%-ában volt fürdőszoba (Statisztikai évkönyv, 1960.), a vízvezeték-hálózat széleskörű kiépítésével azonban gyorsan behoztuk lemaradásunkat. Ma már nem ritka az olyan ház, ahol több fürdőszoba van, az elmúlt ötven évben pedig széles körben elterjedté vált a napi fürdés is.
 
Az ivóvízbázisunk védelmének fontossága, a felszín alatti és feletti vízkészletünk megóvása sajnos csak a katasztrófák – aszályok, árvizek – idején kerül előtérbe, s ahogy megszűnik a baj, azzal a figyelem is apad. Az öt regionális víziközmű-szolgáltató (DMRV Zrt., DRV Zrt. ÉDV Zrt., ÉRV Zrt., TRV Zrt.) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakmai támogatásával 2013. április 1-jével indított Tudatos Vízfelhasználó néven egy edukatív kampányt, melynek  célja a tudatos vízfogyasztással összefüggő szemléletformálás annak érdekében, hogy az emberek értékként tekintsenek a vízre, s ne csak krízisek idején, hanem a mindennapokban is tartsák szem előtt, hogy a víz érték, ezért mértékkel kell bánni vele. A kampányról részletesen www.avizertek.hu oldalon olvashatunk.

megosztás
hozzászólások
shotokan karate (3), garázsvásár (1), párbajtőr (1), sportlövő (2), Czigány Sándor (2), Palinkas Robert (83), kovács (1), Hírek képekben (10), gyenesdias (213), Visionet (1), KDNP (1), Carbona (9), Nyitott Balaton (2), olimpia (152), torkos csütörtök (3), Március 15 (2), Horváth Szabina (1), rezsi (18), retro (1), Aradvári László (1), Sifter Rózsa (1), támogatás (5), Balsai Móni (1), Horváth Mariann (1), szép (9), Magyar Telekom (1), Tarkarét Biofarm (1), Tóth Xénia (6), daganat (6), Bringatanya (2), idegenforgalom (174), kereszt (1), La Montanara (1), tour de france (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Musica Antiqua (2), íjászverseny (1), Balatonfüred (3), Magyarország szépe (1), OKJ (1), pszichoterápia (1), labdarugas (25), Anna-bál (2), Bedő Beáta (10), lakás (3), óraátállítás (3), Szabó Ilona (1), gyógyszertár (1), jovedelem (2), boksz (3)