Édes vízben pancsolnak a legszívesebben a magyarok

2015. augusztus 07.
Ha nyár, akkor vízpart – így gondolkodnak legtöbben, mikor a nyaralásukat tervezik. Bár évről évre nő azok száma, akik más elfoglaltságot keresnek a nyári szabadságukra, azért a tengerek, tavak és folyók partjain még sokáig nem kell attól tartani, hogy elnéptelenednének a strandok.A Travelo.hu, az Index utazási melléklete vízparti nyaralásaikról kérdezte olvasóit. A közel 2300 felhasználó válaszaiból összeállítottuk a legérdekesebbek listáját.

Homok, Horvátország, Balaton
Közel 2300 válaszból az látszik kirajzolódni, hogy bár elméletben a magyarok elsöprő többséggel részesítik előnyben a homokos strandokat, kedvenc európai nyaralóhelyként mégis Horvátországot, itthon pedig a Balatont jelölik meg, pedig egyik sem a homokos partszakaszairól híres elsősorban.

 

Kész szerencse, hogy nem vagyunk tengerparti nemzet, a válaszadók több mint 70 százaléka (71,14 százalék) ugyanis inkább édes vízben pancsol szívesen. Hasonló arányban lelkesedünk a homokos partokért, a válaszadók közül 1300-an (69,7 százalék) legszívesebben homokos partokon pihennek. Jócskán leszakadva, második helyen (10,34 százalékkal) az aprókavicsos part végzett, és ennél csupán néhány százalékkal (9,7 százalék) kevesebben választották a füves strandokat. A medencéknek és a sziklás partszakaszoknak sikerült a legkevesebb rajongót gyűjteni a Travelo.hu kérdéssorának kitöltői közül.

A kedvenc külföldi és belföldi vizes helyek listáján belföldön toronymagasan a Balaton végzett: a válaszadók 84,05 százalékának a magyar tenger az abszolút kedvence. A maradékon a Tisza-tó, a Velencei-tó és a Fertő-tó osztozott.

A külföldi tengerpartok közül pedig Horvátország továbbra is a legnépszerűbb: majdnem minden harmadik válaszadó (30,37 százalék) a horvát partokat jelölte meg, mikor kedvencét kellett kiválasztania. Második a népszerűségi versenyben Spanyolország; 23,89 százalék favoritja. Harmadik helyen a görögök végeztek. 16,62 százalék hozzájuk megy legszívesebben nyaralni. Az összes többi európai tengerpart a maradék kevesebb mint 30 százalék kegyéért kénytelen versengeni.

Jó könyv és labdajátékok
És mivel töltjük legszívesebben az időt a parton és a vízben? Ha eddig azt gondolta, hogy csak pihenünk, és élvezzük a nyarat, nagyon téved! Mindössze 23,75 százalék válaszolta, hogy a vízparton csak fekszik és pihen. A parton a legnépszerűbb egy jó könyv: 41,77 százalék választotta ezt az opciót. 34,48 százalék pedig az aktív pihenésre voksol, valamilyen labdajátékra a barátokkal vagy a családdal.
Ha bemegyünk a vízbe, akkor sem a lustálkodás a legnépszerűbb: csak 18,5 százalék első számú kedvenc időtöltése a vízen egy gumimatracon lebegni, élvezve az édes semmittevést. Önbevallásos alapon a vízben is mindenki inkább sportos: 66,74 százalék válaszolta azt, hogy ha már a vízben van, legszívesebben úszással tölti ott az időt. Vízisportokra 13,16 százalék, vízibiciklizős lazulásra pedig csak 1,57 százalék voksolt.

Nem csak a lángosra lenne igény
Amikor pedig megéhezünk, a klasszikus strandkaják vezetnek, de látszik, hogy lenne igény a salátákra is! 53,89 százalékos elsöprő győzelmet aratott a jó öreg lángos, mögötte 25,52 százalékkal a hekk a második. A palacsintát 9,79 százalék választotta kedvenc strandkajájának, míg arra kérdésünkre, hogy ha lehetne salátát, akkor azt enne-e inkább a strandokon, 10,8 százalék válaszolta, hogy igen. Megfontolandó adat a büféseknek!

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Bibó Gimnázium (1), kiállítás (16), balatoni strandbelépő (1), Silver fitness (1), energia (7), Nagykanizsa (1), rendőr (3), Bóka György (2), Benkő Lívia (1), Ifi Ferenc (1), csokoládé (2), Via Hotel (1), Tar László (1), sajtóközlemény (5), boldog békeidők (2), Magyarország tortája (1), hó (4), jótékonyság (3), gyermekbarát (2), shotokan (1), riporter (1), Naszádos Antal (1), film (8), muzeum (55), transzfer (1), Alsópáhok (51), Fodor Márk (8), díj (4), gyermek (12), egészség (131), keszthely program (1241), eon (2), árviz (2), verseny (2), Dublecz Karoly (2), kollégium (1), orvos (23), zápor (1), úszás (22), Ferenc pápa (1), állatvédő (5), vitorlásverseny (30), tavasz (1), La Montanara (1), kormánymegbízott (1), kereskedelem (1), véradás (2), egyház (2), szép (9), MSZP (17)