Eddig háromszáz település jelezte, hogy lemond az iskolafenntartásról

2012. november 27.
Eddig mintegy háromszáz település jelezte, hogy lemond oktatási intézménye fenntartásáról - közölte Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetője kedden, amikor bemutatta a fővárosi tankerületek vezetőit.

Kifejtette: végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, eddig csaknem kilencven kistelepülés és mintegy kétszáz nagyobb település jelezte, hogy a jövőben nem tartaná fenn intézményeit.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormányzat számára készült legfrissebb jelentés szerint még mindig jelentős összeg hiányzik az átadás-átvétel lebonyolításához, azt mondta: minden héten készítenek jelentést a kabinetnek, ezek pillanatfelvételek. Akkor lehet megmondani, hogy hiányoznak-e a források, ha a költségvetési törvény megszületik - mondta Marekné Pintér Aranka.
Szólt arról, hogy a tankerületek vezetői egy november elején született miniszteri döntés alapján töltik be posztjukat, feladatuk a közoktatási intézmények - az óvodák kivételével - szakmai irányítása.
A működtetésre vonatkozóan fő szabály, hogy háromezernél nem több lakosú településen ezt a feladatot a KIK látja el. Azok a települések, amelyek a működtetésre szándéknyilatkozatot tettek, egy hattagú tárcaközi bizottság bírálata után kapnak visszajelzést arról, vállalhatják-e azt a jövőben. A bizottságba a belügyi tárca, a nemzetgazdasági minisztérium és az oktatási államtitkárság két-két tagot delegált. Amikor a települések a vonatkozó választ megkapják, kilenc nap áll rendelkezésükre, hogy a végleges döntést meghozzák - jelezte.
Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára a sajtótájékoztató után tartott konferencián azt mondta, véget ért az átalakítások korszaka. A mostani tankerületi átalakítással - két hónappal a határidő lejárta előtt - pontosan tisztázott nem csak az, hogy ki adja át az intézményeket, hanem az is, hogy ki a vezetője az egyes tankerületeknek - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.
A körzet országgyűlési képviselője kitért a közigazgatás átalakítására és a járási rendszer kialakítására is, majd kiemelte: szerdán kezdődik meg a parlamentben annak a törvényjavaslatnak az általános vitája, amely rögzíti a 2013. január 1-jével, a korábbi megállapodások alapján átvételre kerülő igazgatási kormánytisztviselők illetményének feltételeit. Ezek mindaddig nem változnak, ameddig a köztisztviselői életpálya-modell életbe nem lép - mutatott rá, hozzátéve: senki nem fog kevesebbet keresni, de ugyanakkor az illetmények sem nőnek.
Beszélt arról is, hogy a januárban esedékes decemberi illetményeket a megyei és fővárosi kormányhivatalok fizetik ki, annak fedezetét a kormányhivatalok költségvetésébe tervezik be a törvényjavaslat szerint. Az államtitkár végül köszönetet mondott a pedagógusoknak az átalakítások során tanúsított együttműködésükért.
Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) XI. kerületi polgármester a részvevőket köszöntve szintén a pedagógusok áldozatos, naprakész munkáját emelte ki, és azt mondta, kötelességük, hogy megfelelő feltételeket teremtsenek és biztosítsanak számukra. Az a cél, hogy az oktatási-nevelési intézmények semmiben se szenvedjenek kárt - mutatott rá. mti
 

megosztás
hozzászólások
szerencsejatek (630), menetrend (3), torkos csütörtök (3), cselgáncs (1), influenza (2), barista (3), vendégéjszaka (2), esztétika (8), Balatonfüred (3), vízilabda (2), C+ fesztivál (1), migráns (3), Németh Veronika (1), KiBeszél (14), bíróság (8), politika (37), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), boksz (3), vasárnapi pihenőnap (3), Helikoni ünnepség (4), Hotel Zenit (3), Fodor Márk (8), Barista bajnokság (2), szép (9), gyed (3), onkentes (3), Pálfi László (1), alternatív gyógymód (1), film (8), oktatas (347), Golfclub Imperial Balaton (2), vírus (1), hévízi kifolyó (3), kalendarium (831), verseny (2), menekült (1), nyugdij (8), vlog (4), oscar (13), fájdalomambulancia (2), SzezOn bevásárló közösség (1), gasztroblogger (2), vasárnapi nyitvatartás (1), Puskás Tamás (3), nyaralas (12), piac (6), Magyar Turizmus Zrt (45), Balsai Móni (1), republic (1), pünkösdi regatta (5)