Ebek a habokban büntetlenül

Ebek a habokban büntetlenül

2018. július 09.
Az ember a legszívesebben a családjával, a barátaival, a társával nyaral együtt, akkor is, ha adott esetben ez utóbbinak négy lába van...

Külföldön természetes dolog, ha egy szállás kutyabarát, és egyre nő azon fürdőhelyek száma is, ahol az ebet és gazdáját egyaránt szívesen látják. A kezdeményezésre itthon is lenne igény, ám a konkrét lépéseket egyelőre jogi hiányosságok hátráltatják.

»

Fonyódon és Balatonföldváron már strandolhatunk a kutyánkkal, ám a Balaton északi partján még nem látták megcsillanni az üzleti lehetőséget a kétmilliós hazai célközönségben. Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz alapítója kifejtette: a kutyások csak egy kis teret szeretnének, ahol ugyanúgy jól érezhetik magukat, mint nem kutyás társaik – csak ők a házi kedvencükkel együtt. Úgy vélte, még két-három olyan helyre lenne szükség a tó körül, ahol együtt pihenhetnek a gazdák állataikkal.

A kutyás strand nemcsak üzleti, hanem társadalmi és városmarketing-szempontból is előnyökkel jár, komoly turisztikai attrakció, mégsem kapnak két kézzel az ötlet után a települések, aminek több oka van.

Sziládi-Kovács Tibor elmondta, jogilag nem tisztázott, mitől is lesz kutyabarát egy strand. Szerinte fontos lenne meghatározni, milyen szolgáltatásokat kell nyújtani, és milyen feltételeket kell teljesíteni. A másik probléma, hogy csak úgy lehet teret adni a kutyásoknak, ha lecsípnek egy részt a fizetős vagy szabadstrandok területéből – kivonva a hivatalos fürdőhely besorolásból –, amire kevésbé nyitottak a helyi önkormányzatok. (A nem hivatalos fürdőhelyet mindenki saját felelősségére használhatja, ez esetben nem tilos a kutyával való fürdőzés, illetve a kutyafürdetés sem, hacsak a helyi önkormányzat meg nem tiltja.)

– Keszthelyen lehetne találni olyan partszakaszt, ahol létrejöhetne kutyás strand, fel is vettük a kapcsolatot a helyiekkel, a városvezetéssel is. Egyébként több balatoni önkormányzatnál is lobbizunk e célért – árulta el Sziládi-Kovács.

Akadnak olyan települések, amelyek érdeklődnek a kezdeményezés iránt, ám nem minden próbálkozás járt eddig sikerrel. Balatonbogláron a helyi lakosság megvétózta a kérdést, Siófokon pedig a képviselő-testület nem volt hajlandó partszakaszt kijelölni e célra.
Az infrastrukturális beruházás egy kutyás strand esetében elenyésző a haszonhoz képest: egy szezon alatt megtérül, főleg, ha jelképes belépőt is szednek. Nem beszélve a szervezettségről, hiszen a gazdi így is, úgy is leviszi az ebet a Balaton-parti strandra este hét óra után...

– A kutya családtag, jól nevelhető, szocializálható. A két déli parti fürdőhelyen gyerekek, kutyák együtt vannak, és egy olyan esetről sem hallottunk, amikor ebből gond adódott volna. Semmi kutyaharapás, semmi – szögezte le Sziládi-Kovács Tibor.

»

A fotókat Fellner Felícia készítette a Facebookon szerveződött Keszthelyi kutyások csoport tagjairól a fonyódi kutyás strandon.

megosztás
hozzászólások
eon (2), Gyertyánági Endre (1), hitel (5), Bocuse (3), balett (1), biztosítás (2), könyv (1), kresz (2), kisterseg (20), sorkötelezett (1), KDNP (1), család (1), muzeum (55), néptánc (4), Kovács Beatrix (1), menzareform (4), orvos (23), paleo (13), karnevál (1), husvet (14), kitüntetés (6), Bibó Gimnázium (1), uszoda (9), íjászverseny (1), Nagy Bálint (10), boldog békeidők (2), DK (13), Balatoni Limnológiai Intézet (1), kék zászló (1), vívás (1), keszthelyi-hegység (1), idegenforgalmi adó (1), georgikon dse (7), Keszthelyi Táncpanoráma (7), sajtóközlemény (5), helyesírás (1), gyógyfürdő (6), repülőtér (21), keszthely foter (201), országgyűlési képviselőjelölt (11), macska (1), Ruzsics Ferenc (434), Darren Cranmer (2), Ranolder (1), tiltakozás (1), mozi (13), étel (3), Rúzsa Magdi (1), szerelem (1), szüret (4)