Early Birds: a Hanse is képviseltette magát a legnagyobb balatoni vízi hajókiállításon

2016. szeptember 21.
A legalkalmasabb időpontban, szeptember elején rendezték meg a 21. Balatoni Hajókiállítást a balatonkenesei Kenese Marina Port kikötőben. Az eseményen több mint 50 kiállítóval és vízen, valamint szárazföldön bemutatott motoros, elektromos és vitorlás hajóval várták a vízi közlekedés iránt érdeklődőket. Emellett számos izgalmas programot is kínáltak a látogatóknak: hajós beszélgetéseket, szárnyalókatamarán-bemutatót és a Kékszalag-győztes Festipay nevű katamaránt is megtekinthették az érdeklődők.

53 kiállító, 60 hajó és vízi jármű és minden, ami hajózás: műszerek, kiegészítők, ruházat és hajómotor várta a látogatókat szeptember első hétvégéjén. A nyílt vízi kiállításnak még az időjárás is kedvezett: szikrázó napsütésben csodálhatták meg a hajókat az érdeklődők Balatonkenesén. Az eseményen a magyarországi hajós piac színe-java képviseltette magát. A szervezők elárulták: a várakozásoknak megfelelően rekordszámú látogató érkezett a ma már egyértelműen legnagyobb hazai vízi hajókiállításra.

A hajós piac fellendülése kézzelfogható: egyre több a vitorlás, a motoros hajó és a hajómotor. Széles a kínálat az elektromos jachtok terén is. Új elemek az idén az elektromos meghajtású vízi, szabadidős és sporteszközök is, többféle boardot, úszó-, pihenőszigetet is láthattunk.
A programok között ismeretterjesztő szakmai beszélgetések, szakértői tanács- és információadás is szerepelt, és a rendezvényen megjelent Litkey Farkas tizenkétszeres Kékszalag-győztes kormányos is. Az esemény nyitónapján Érdi Mária, Berecz Zsombor és Vadnai Benjámin vitorlázó olimpikonok osztották meg riói élményeiket a közönséggel.

A kiállításon Európa egyik legnagyobb hajógyára, a Hanse Yachts AG is jelen volt. A német cégnek a keszthelyi jachtkikötőben található a magyarországi központja. A kenesei kiállításon megtudhattuk: Magyarországon az éves újhajó-forgalom a száz darabhoz közelít, a 2008-as válság után most talál magára a piac. Nagy jelentőségű a charterhajó-vásárlás is, amely flotta a horvát tengerparti kikötőkbe kerül: a világpolitikai helyzet következtében a török és a görög charterpiac megállt, ezért új területekre terjeszkednek a chartercégek. A Hanse roppant népszerű, amit friss és üde dizájnjával és azzal vívott ki, hogy nagy gyártókapacitása van, mindezt a mindenki által elismert és megszokott német minőségen. Az ár-érték arány ennek megfelelően nagyon jó. A cég vevőkörét főleg a második/többedik hajójukat szerzők alkotják, mert vízi járműveinek mérete 32 lábtól indul. A Hanse a fapados alapmodelltől a fényűző csúcsmodellig minden variációban elérhető. Rendkívül vonzó a befektetőknek emellett a cég Early Birds nevű akciója, amely hatalmas kedvezményeket nyújt: júniusi rendelés esetén akár százszázalékos árengedményre is szert lehet tenni a gyár által összeállított extrafelszerelés-csomagokból, ami akár húszmillió forinttal is növelheti a hajó értékét. Az ajándék extrák között szerepel a komplett navigációs csomag, az autopilot, a komfortcsomag, a gyári szórakoztató rendszer, a jobb minőségű vitorlák vagy kötélzet.

A cég szeretne Magyarországon piacvezetővé válni, ezért balatoni tervei között szerepel a Hanse vitorlások számának növelése, idővel hajóosztályok kialakítása a hobbi-vitorlásversenyeken. Szintén cél, hogy a keszthelyi bázist egy szervizbázissal egészítsék ki, ez is realitássá válhat két-három éven belül. Bár a hajók 90 százalékban kompletten érkeznek a megrendelőhöz, néhány összeszerelési feladat vízre bocsátás előtt még az impotőrre vár. Ehhez szükség van egy olyan területre, amely kamionnal is megközelíthető, illetve egy csarnokra a munkálatok elvégzéséhez és a garancia érvényesítéséhez. Az eladott darabszám növeléséhez a szolgáltatásokat is bővíteni kell: ahogy az autókereskedéseknél, úgy e téren is szükségesnek látszik a használthajó-beszámítás, majd a renoválás után a használthajó-kereskedelem. Ez a kihívás Keszthelynek több szempontból is előnyös: a vitorlásturizmus növekedése mellett munkahelyteremtő erővel is bír.

megosztás
hozzászólások
politika (37), Balatoni Szövetség (3), kornyezettudatos (4), Vaszily Zsolt (3), diák (4), ország torta (1), OKJ (1), Eurostat (1), Nyári Viola (1), Szeiler Gábor (1), vízimentő (5), Balaton (1157), könyvbemutató (2), erzsebet program (4), gerincvédelem (1), Bagyinka Tímea (1), alakformálás (6), Bátortábor (1), google (3), menetrend (3), luxor (99), Visionet (1), Balsai Móni (1), hűtőgépcsere-program (1), koktél (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), Szeiler Stúdió (32), karácsonyi képeslap (1), zápor (1), Oroszlán Zsolt (2), DRV Zrt. (3), vírus (1), Fidesz (14), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), mozi (13), cigaretta (13), boksz (3), tartozás (1), jövőkutatás (1), Az év orvosa (1), erettsegi (72), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), szilveszter (6), idegenforgalmi adó (1), 1956 (1), vízilabda (2), kezilabda (64), jaras (36), dunantul (23), Lisa (35)