Duguláselhárítás házi praktikákkal

2021. december 20.
A lefolyók dugulása sok bosszúság forrása lehet, legfőképpen abban az esetben, ha használhatatlanná válik a konyhai mosogató, a mosdó, a fürdőkád vagy a zuhanykabin.

Szerencsére a házi praktikák ez esetben is segíthetnek. Érdemes megismerni őket.

Mindenekelőtt azonban érdemes elmondani, hogy a bosszúság elkerülése érdekében megelőzésre van szükség. Ennek érdekében érdemes kétheti rendszerességgel forróvizes öblítést végezni. Nincs szükség másra, csupán egy vízforraló készülékre, ami segítségével kellő mennyiségű forró vizet állíthatunk elő egy-két perc alatt. Ha nem áll rendelkezésre, természetesen a tűzhelyek is megfelelő megoldást szolgáltatnak, ezek esetében azonban hosszabb melegítési időre, nyáron a helyiség felmelegedésére, illetve elektromos energiafelhasználás esetén magasabb költségre kell számítani.

A dugulások megelőzése érdekében tehát annyi a teendőnk, hogy kéthetente forró vizet zúdítunk a lefolyóba. Mivel a forró víz természetes oldószer, így hatékony segítséget jelent a lerakódások eltávolítása során. De természetesen nem feledkezhetünk meg a konyhai gyümölcsszűrőkről és a fürdőszobai lefolyószűrők használatáról sem, amelyek a szilárd hulladékok és a haj túlnyomó többségét képesek feltartóztatni, így azok nem kerülnek a lefolyóba.

Persze még így is előfordulhat, hogy dugulás alakul ki. Szerencsére a házi praktikák az esetek többségében megoldást kínálnak. Tehetünk egy próbát forróvizes öblítéssel, de ez a módszer kialakult dugulás esetén csak ritkán hatásos. Ennek az a magyarázata, hogy a forró víz túl gyorsan visszahűl ahhoz, hogy kifejthesse a hatását. Éppen ezért érdemes konyhai szerekhez folyamodni. Szórjunk néhány evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá 2-3 deciliter 20 százalékos ecetet. A két készítmény reakcióba lép egymással, aminek eredményeként kíméletes és környezetbarát lebomló oldószer keletkezik. Amennyiben nincs otthon oldószer, használhatunk konyhasót is. Ez esetben a látványos reakció elmarad, illetve több időt kell hagynunk, hogy a sós-ecetes oldat kifejthesse a hatását. Mindkét módszer alkalmazása után végezzünk forróvizes öblítést, ami a részben feloldott szennyeződéseket is eltávolítja a lefolyók belső faláról.

Ha ezekkel a módszerekkel nem értünk célt, kissé komolyabb szerhez kell nyúlnunk. A nagyobb háztartási üzletekben kapható a sokak által kedvelt bórax nevű szer. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható. Egy tölcsér segítségével juttassunk nagyjából két deciliter bóraxot a lefolyóba, majd 15-20 elteltével forró vízzel öblítsük le.

Ha olyannyira makacs dugulással van dolgunk, hogy ezekkel a módszerekkel sem sikerült megszüntetnünk, nincs más hátra, következhetnek a lefolyótisztító szerek. Nagyon fontos, hogy ezeket csakis körültekintéssel használjuk és soha ne keverjük őket egymással, ugyanis a különböző összetevők keverése mérgező gázokat szabadíthat fel. Mindig csak egyetlen készítményt használjunk, illetve húzzunk gumikesztyűt, mielőtt felnyitnánk a flakont!

fotó: pixabay.com

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
igazgató (1), Gál Lajos (9), Barista bajnokság (2), Bródy János (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Bradley Cooper (1), gasztronómia (5), Reischl-sörház (1), Palya Bea (1), Tóth Xénia (6), Pápai Gábor (6), ajánló (1148), Max (83), keresztény (2), husvet (14), Kapolcs (1), Hírek képekben (10), Rúzsa Magdi (1), DRV Zrt. (3), punkosdi regatta (9), Tóth Csaba (3), Use Unused (1), fejlesztés (12), KDNP (1), daganat (6), szuperhold (1), Balaton-part (10), levendula (2), bíróság (8), garázsvásár (1), kutyás strand (5), Bezerics (1), kutatók éjszakája (1), Vatikán (1), Saul fia (7), vízimentő (5), internet (20), hévízi kifolyó (3), Lisa (35), vízilabda (2), Somogyi Zoltán (4), VeszprémFest (1), Nagy Angelika (1), áramszünet (3), születés (16), étel (3), dohany (15), turisztika (94), újszülött (1), média (1)