Drónvideón Keszthely büszkesége, a HUN3 Bogi

Drónvideón Keszthely büszkesége, a HUN3 Bogi

2019. április 26.
Megkezdte a felkészülést a Keszthelyi Yacht Kikötő katamaránja, a HUN3 Bogi, amely idén két új vitorlával, megerősített rudazattal, uszonyokkal és tökéletesített kormánnyal szeli a Balaton vizét.

A HUN3 Bogi igazi balatoni öszvér fejlesztés, eredetileg a Pauger műhelyben épült, majd tavaly és 2019 elején is a paloznaki Flaar végzett rajta átalakításokat - olvasható Magyarország legolvasottabb online, vitorlás, hajós turisztikai portálján, a Hajozas.hu oldalon.

A Ventilo M1 sablonban készült a hajót 2018-ban vásárolta meg a keszthelyi, majd át is alakítatta. Az első keresztmerevítőnél levágták a hajó elejét, és egy teljesen új formájú, nagyobb orrészt kapott. A Flaar Kft. (Déry Attila) által tervezett új orrész 300 literrel nagyobb térfogatú, mint az eredeti. A két lábbal – mintegy 60 cm-rel – megnövelt hossz miatt pedig ennek a térfogatnak a középpontja is előrébb került.

Az árbóc, a vitorlázat és a kötélrendszer már ismerős a csapatnak, hiszen egy Extreme 40 hajó részeit használták fel amellyel 2017-ben versenyeztek, emellett a nagyvitorla-kezelést hidraulikával egészítették ki. A hajó hatalmas méretei ellenére tömege rendkívül alacsony, ezért a Balatonra jellemző kis és közepes szélviszonyok között nyújtja a legjobb teljesítményt.

A tavalyi év az új hajónk teszteléséről szólt, megismertük annak gyenge pontjait, melyeket 2019 elején a Flaar műhelyben Déry Ati és Kéri Zoli vezetével orvosoltak – mesélte Büki Gábor, a hajó kormányosa, akit az átalakításról kérdezett a szakportál.

– Milyen változtatások történtek idén a hajón?

– Meg lettek erősítve a crossbeamek az orrsudar és az uszonyok is. A kormány precízségén is javítottunk. A két crossbeamre kívülről került ráépítésre további karbonréteg, amellyel gyakorlatilag a falvastagság nagyobb lett. A vantni (a hajótest és az árboc között kifeszített merevítő, amelynek elsődleges feladata, hogy az árbocot az oldalradőlés ellen tartsa) tartók a hajótest külső széléről át lettek helyezve a belső oldalra, így a code zero vitorla behúzási szöge sokkal jobb lett, mint korábban volt.

– Ha jól láttam új vitorlákkal is készültök.

– Igen, a NorthSails és a Quantum cégeknek köszönhetően két kimondottan erre a hajóra fejlesztett orrvitorlával gyarapodott a fegyvertár.

– Mit lehet tudni erről a két vitorláról?

– Ezzel a két vitorlával igyekszünk lefedni minden szélerőt és irányt. A kisebb méretű a North genoa, amelyet nagyjából 5 és 15 csomós szél között használunk, ha félszélnél élesebben kell mennünk. A Quantum pedig egy óriás code zero, mellyel szélerőtől függően a behúzási pont változtatásával tudunk élesen menősen, vagy bőszelesen vitorlázni.

Van egy további előrelépésünk is. Az Airmoniq-os srácok segítenek minket az idei évben, hogy az edzéseken és a versenyeken gyüjtőtt adatokat és tapasztalatokat hatékonyan és gyorsan tudjuk feldolgozni.

– Mik a tapasztalatok az első edzés után?

– Április 21-én vasárnap volt az idei első vitorlázásunk az új vitorlákkal. Maximum 3-5 csomós forgolódó szélben állítgattuk a behúzási pontokat. A hajó szépen teljesített és sikerült minden vitorlát kipróbálnunk. Nagyon hasznos pár órát töltöttünk vízen.

– Április 22-én, hétfőn is edzettetek, amelynek már mi is szemtanúi voltunk.

– A húsvéti locsolás helyett mi a vitorlázást választottuk, és utólag derült ki ,milyen jól tettük. Ragyogó napsütésben és folyamatosan felépülő 8-15 csomós dél-nyugati szélben hatalmas veretésekben volt részünk!

A hajó sokkal jobban viselkedik mint tavaly és állíthatom, hogy valamennyi újítás és változtatás a hasznára vált. Úgy gondolom, hogy ebben a szélben megkapta a maximális terhelést. Eredményes két napot töltöttünk a vízen. Most még két hét finomhangolás következik és onnantól csak az edzésekkel szeretnénk foglalkozni, és várakozásokkal tekintünk az idei 51. Kékszalagra.

Végül a drónVIDEÓ az edzésről:

 

megosztás
hozzászólások
bolt (3), bank (7), betegség (12), police (513), Palásthy Bese (1), iskola (338), álommeló (1), eon (2), vízimentő (5), kiállítás (16), Bocuse (3), hazassag (6), shotokan karate (3), antsz (15), erdő (2), menza (2), ipsos (1), kulfold (245), tollaslabda (1), Somogyi Zoltán (4), gyermekszám (1), Pelso Társaság (6), Rózsakert étterem Hévíz (1), hullámmasszázs (1), Főzzünk játszva (2), Németh Veronika (1), Kovács Beatrix (1), Palásthy Bese (2), fa (1), utánpótlás (1), Négeli Noémi (1), Burucs Szabolcs (2), gyed (3), La Montanara (1), világnap (1), politika (37), influenza (2), Szőcs Tamás (1), sofőrszolgálat (1), traffipaxrendszer (1), trianon (2), Csikós Beatrix (1), szex (9), keszthely program (1241), Pápai Gábor (6), Év fája (1), mellrák (1), munkahely (8), Max (83), facebook (15)