Drogot és pénzt szereztek a kiskorútól a zalai álrendőrök

2014. november 05.
A Zalaegerszegi Járásbíróság tanácsa 2014. november 4-én hozott nem jogerős elsőfokú ítéletet azokkal a fiatalokkal szemben, akik a magukat rendőrnek kiadva léptek fel egy kiskorú sértettel szemben.

2013 augusztusában az I.-IV. rendű vádlottak elhatározták, hogy magukat rendőrnek kiadva Herbál nevű drogot, pénzt és egyéb értéktárgyakat szereznek a III. rendű vádlott kiskorú ismerősétől. Tervük megvalósítása érdekében a III. rendű vádlott felhívta a telefonon a sértettet, s megbeszélte vele, hogy egy zalaegerszegi parkban találkoznak. Kérte, hozzon magával „a Herbálból” és legyen nála készpénz is. A sértett a megbeszéltek szerint találkozott a III. és a IV. rendű vádlottal. Beszélgetésük közben megjelentek az I. és II. rendű vádlottak, akik „Rendőrség!” felkiáltással és nemzetőr jelvényes igazolványtartót felmutatva azt a látszatot keltették, mintha a rendőrök lettek volna. Míg a III. és a IV. rendű vádlott elszaladt ,az I. rendű vádlott „igazoltatta” a sértettet, s a II. rendű vádlottal együtt megmotozta. Ekkor előkerült a drog, s némi készpénz is. Ezt követően az I.-II. rendű vádlottak „vádalkut” ajánlottak a fiatalkorú fiúnak: értékei fejében nem indítanak ellene eljárást. A sértett ebbe beleegyezett, s a drog mellett egy ezüstláncot adott át az I. rendű vádlottnak.

A történtek miatt az I. rendű és II. rendű vádlottakat társtettesként elkövetett zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, s mindkettőjüket 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A II. rendű vádlottat emellett - ügyegyesítés folytán - szexuális visszaélés bűntettében is bűnösnek mondta ki a bíróság, ugyanis a vádlott 2013 novemberében Zalaegerszegen egy félreeső, erdős területen szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 12 éves lánnyal.

A fiatalkorú III. rendű és a szintén fiatalkorú IV. rendű vádlottak zsarolás bűntettében, mint bűnsegédek bizonyultak bűnösnek. Ezért őket 1 év 4 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Gaider Bálint vezette tanácsa.

Az ítélet nem jogerős: A vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, az ügyész pedig 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Zalaegerszeg, 2014. november 4.

Dr. Beznicza Árpád
sajtószóvivő

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
rádió (1), Libás (2), Intersport (1), EU (14), Radnóti Miklós (1), Révai Gábor (1), influenza (2), választás (46), tengerpart (1), kenyér (7), medve (1), Hotel Zenit (3), bolt (3), sarmellek (53), diákolimpia (1), Dumaszínház (2), emléknap (1), torkos csütörtök (3), Koncz Zsuzsa (1), barista (3), vasárnapi nyitvatartás (1), Zsittnyán Tamás (1), Miss Balaton (1), VOLT fesztival (7), tűzoltó (32), Cseh László (1), Partics Roland Hunor (1), család (1), husvet (14), police (513), gyes (2), adomány (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), tenisz (3), Street Festival Keszthely (1), népszavazás (1), vitorlásverseny (30), sztár (2), zala (1156), alkalmassági (1), Zalaszántó (2), Horváth Lászlóné (1), idegenforgalom (174), 3D (1), drog (3), marko peter (22), Polgári vélemény (6), kollégium (1), punkosdi regatta (9), repülőtér (21)