Döntött a kormány az önkormányzatok adósságátvállalásáról

2012. november 14.
Januártól az állam jelentős terheket vesz le a települések válláról, mind az igazgatási, mind az oktatási, mind a szociális területeken - jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján. Ugyanitt Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára az önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán arról beszélt, a mostani szja alapú normatív rendszert a feladatokhoz kötődő finanszírozási rendszer váltja fel.

Januártól az állam jelentős terheket vesz le a települések válláról, mind az igazgatási, mind az oktatási, mind a szociális területeken; ezzel párhuzamosan megváltozik az önkormányzatok által ellátandó feladatok köre, valamint az önkormányzati költségvetés főösszege is – jelentette ki Giró-Szász András.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, ezek a lépések, illetve az adósság ügyével kapcsolatos kormányzati lépéssorozat is indokolja azt, „hogy az önkormányzati rendszer legalább részben megszabaduljon a múlt örökségétől”. Mint mondta, ennek jegyében kormánydöntés született egy olyan intézkedéssorozatról, amely 1956 önkormányzatot, illetve települést, vagyis közel 8 millió 800 ezer embert érint hazánkban.

Tállai: A 2010-es önkormányzati törvény új alapokat teremtett a rendszer működéséhez

Tállai András hangsúlyozta, a kormány 2010-ben vállalta, hogy „rendet tesz”, és átalakítja a közigazgatást és az önkormányzati rendszert. Az önkormányzati rendszer mély válságban volt, hiszen eladósodás, a vagyon felélése, növekvő működési hiány és a fejlesztési források önerejének hiánya jellemezte- emlékeztetett a Belügyminisztérium államtitkára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2010-es önkormányzati törvény új alapokat teremtett a rendszer működéséhez. Szintén fontos döntésnek nevezte a stabilitásai törvény megalkotását is, ami szabályozta az önkormányzatok jövőbeni kötelezettségvállalását, a hitelfelvételt és a kötvénykibocsátást.

A 2013-as költségvetéssel létrejön az önkormányzatok új finanszírozási rendszere, az úgynevezett feladatfinanszírozási rendszer – jelentette ki. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy az szja alapú normatív rendszer átalakul feladatokhoz kötődő finanszírozási rendszerré.

Tállai András történelmi lépésnek nevezte a kormány mai, adósságkezelésről, konszolidációról hozott döntését, mert enélkül az új önkormányzati rendszer valószínűleg nem tudna optimálisan működni. A kormány kilencpontos határozatot alkotott, amelyben kimondja: az adósságkezelés kettéválik a település méretétől függően. Az ötezer lélekszám alatti települések esetében a kormány teljes konszolidációt vállal, azaz az önkormányzatok hitel- és egyéb, pénzintézetek felé fennálló kötelezettségvállalásait teljes mértékben átvállalja, és ennek a rendezése még az idén megtörténik. Ez azt jelenti, hogy ezen önkormányzatok hitelállománya és -kötelezettsége megszűnik a pénzintézetek irányába. Az ötezer fő feletti önkormányzatok esetében az adósságátvállalás részleges. Ez azt jelenti, hogy az adósságátvállalás az adott önkormányzat gazdasági erejétől, azaz iparűzésiadó-bevételétől függ; a 2012. szeptember 30-án fennálló kötelezettségvállalás 40 százalékától 70 százalékáig terjedhet – fejtette ki az államtitkár.  A politikus elmondta, módosítani kell a 2012-es és a 2013-as költségvetést is.

Tállai András ismertette: az önkormányzatokkal az állam szerződést fog kötni. A szerződések tartalmát és az átvállalás részleteit minden egyes önkormányzattal végigtárgyalja, és ezután kerül sor a kötelezettség átvállalására az állam részéről – fűzte hozzá. Ezt a folyamatot a Belügyminisztérium koordinálásával a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárság fogja levezényelni – emelte ki, hozzátéve: az adósságkezelés technikai részleteit az Államadósság Kezelő Központ fogja elvégezni 2013. június 30-ig. „Addigra közel kétezer önkormányzat fog megmenekülni” – jegyezte meg.

Tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok

A kormány intézkedéseket tesz annak érdekében is, hogy a jövőben ne adósodhassanak el ilyen mértékben a települések, ezért egy sor törvényi rendelkezés megváltoztatása válik szükségessé – hangsúlyozta Tállai András, hozzáfűzve: ezzel a döntéssel a kormány eléri, hogy az önkormányzatok tiszta lappal tudnak indulni, és a törvény által meghatározott feladataikat új finanszírozási rendben végezhetik a jövőben.

Ennek kapcsán az államtitkár kifejtette: a stabilitási törvény 2012. január 1-jétől szabályozza az önkormányzatok éven túli hitelfelvételét és kötvénykibocsátását, de ide sorolható a 2013. évi költségvetési törvény egyik módosító javaslata is, amely kimondja, hogy az önkormányzatok lényegében nem juthatnak a jövőben szabadon felhasználható állami támogatáshoz, csak meghatározott feladatra.
 
A folyószámlahiteleket érintő kérdésre az államtitkár válaszában rámutatott: egy adósságkonszolidáció csak akkor lehet teljes, ha minden kötelezettségvállalást érint. Tájékoztatása szerint az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkonszolidációja 95-100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást igényel a tavaly év végi adatok alapján, míg a nagyobb várások összesen legalább 512 milliárd forintos hitelátvállalása állami tőketörlesztéssel és kamatfizetéssel jár, ami évente 50-100 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.
 
Egy másik felvetésre Giró-Szász András válaszában emlékeztetett, hogy a miniszterelnök egy eheti interjúban egyértelművé tette: első lépésben az állam az önkormányzatokkal kíván megállapodni, a bankokkal való érdemi tárgyalás csak ezt követően kezdődhet, addig legfeljebb technikai egyeztetések folyhatnak a pénzintézetek és a kormányzat között.

(fidesz.hu)

megosztás
hozzászólások
freestyle foci (1), Ifi Ferenc (1), világnap (1), program (7), Semmelweis Egyetem (1), tranzakciós díj (1), Benkő Lívia (1), Major Veronika (5), íjászverseny (1), fájdalommentes (3), szűrés (1), hazassag (6), Vaszily Zsolt (3), Csángó Zsuzsa (1), orvos (23), nav (29), rádió (1), zivatar (1), egyház (2), Havasi Bálint (13), LMP (4), képviselő-testület (37), OKJ (1), szerelem (1), hospice (1), footgolf (1), Udvaros Dorottya (1), karácsony (20), Brüsszel (1), debrecen uszo eb (16), Pápai Gábor (6), vonyarcvashegy (158), eltűnt (5), sütemény (1), luxor (99), felveteli (29), boldog békeidők (2), Füzes Eszter (1), földrengés (2), Pampetrics Milán (2), Naszádos Antal (1), Cserép Letícia (1), Donkó Imre (1), párbajtőr (1), Kvárta Mátyás (44), hotel mirage (1), migráns (3), szex (9), helikon (41), Pampetrics György (21)