Dobd be magad! Keszthelyi (n)agytakarítás Szent György hetében

2017. április 22.
Április 24–29. között rendezi meg hagyományteremtő szándékkal a Keszthelyi Városvédő Egyesület Dobd be magad! címmel (n)agytakarítási akcióját, amelyhez várja iskolák, óvodák, magánszemélyek és civil szervezetek jelentkezését.

Az akció időzítése nem véletlen. A népszokások – bár egyre kevésbé tetten érhetők – az év minden szakaszában meghatározták a teendőket, mindennek megadták a ritmusát, tervezetten folytak a munkák. A húsvét volt a megtisztulás, a nagytakarítás ideje: az ünnepre rendbe tették a házat, falun ki is meszelték, a külső munkálatokat pedig úgy időzítették, hogy Szent György-napra elkészüljenek a szőlőhegy útjainak javításával, a szőlőhegyen található vízelvezető árkok kitisztításával. A Dobd be magad! szervezői a hagyományokhoz illeszkedve választották az április végi időpontot.

Az egyhetes projekt célja Keszthely szebbé, tisztábbá tétele, de mint Komoróczi Lajos városvédőtől megtudtuk, nem csak ez: „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy kevesebb szemetet termeljünk, kevesebb műanyagot használjunk, azt a keveset pedig ne dobáljuk el, hanem a szemétgyűjtőbe tegyük. Az elsődleges cél azonban a kapcsolatépítés: szeretnénk bevonni a városban működő civil szervezeteket, iskolákat, az akció végén pedig minden résztvevőt egy asztalhoz, nevezetesen a Zámori Barátok Asztalához ültetve szeretnénk elérni, hogy kicsit közelebb kerüljünk egymáshoz. Fontos lenne, hogy a személyes ismeretségekre kölcsönösen támaszkodva később együtt tudjunk működni egyéb ügyekben is.”

Komoróczi Lajos hozzáfűzte: „A város tiszta és rendezett közterei a legnagyobb közös értékünk – tegyünk érte mi magunk is! Reméljük, az oktatási intézmények a környezettudatos nevelés jegyében az akciót bevonják majd a kerettantervükbe. Várjuk magánszemélyek, munkahelyi közösségek csatlakozását is. A városvezetés is pozitívan állt a kezdeményezés mellé.”

A szervezők kérik a jelentkezőket, regisztráljanak a megadott elérhetőségeken, hogy tudható legyen, a város mely területein kik és mennyi szemetet szedtek össze. A szeméttel teli zsákokat a köztéri kukák mellől a GESZ, az akció együttműködő partnere naponta elszállítja.
Az április 29-én 16 órakor a Zámori Barátok Asztalánál kezdődő zárórendezvényen – terített asztal mellett – a szervezők térképet is készítenek arról, hol mennyi hulladékot gyűjtöttek össze a megmozdulásban részt vevők.

„Egyre inkább visszaszivárognak az életünkbe a régi szokások, ebben szeretnénk mi is hathatósan közreműködni” – zárta szavait a városvédő.

 

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
Mándó Zsuzsanna (1), kutatas (81), kulfold (245), kenyér (7), MTI (595), repuloter (64), Hosszú Katinka (2), Cserszegi fűszeres (1), kutyás strand (5), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), videó (1), táplálkozás (1), KDNP (1), boldog békeidők (2), szalon (1), ajánló (1148), Németh Veronika (1), ÉrtékTrend extra (7), Z. Karvalics László (1), paleo (13), georgikon dse (7), bolt (3), táncpanoráma (5), vlog (4), Kartali Zsuzsanna (1), tispol (3), egynapos sebészet (1), relaxáció (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Bartha Gábor (34), transzfer (1), környezetvédelem (2), gyermek (12), daganat (6), holdfogyatkozás (1), Sárdi Katalin (1), Intersport (1), program (7), Balatoni Szövetség (3), influenza (2), Libás (2), karate (2), építész (3), verseny (2), Nagykanizsa (1), jog (3), gyógyfürdő (6), földrengés (2), Laky András (2), meiszner kati (16)