Dixie-t játszani csak így érdemes!

2015. augusztus 16.
Gyermekkori álma vált valóra 2011-ben Babos Lajos klarinétművésznek, a keszthelyi Életfa Iskola igazgatójának, amikor a Boldog békeidők Hévíze című rendezvényre kerestek egy korban, hangzásban és megjelenésben odaillő zenekart, és ebből az apropóból megalakult a Happy Dixieland Band. A fellépés annyira sikeres volt, hogy az együttes további koncerteket adott hazai és külföldi közönség előtt. A zeneművészekből álló csapat régiós szinten már az őt megillető ismertségnek örvend, az országos áttörés azonban még várat magára.‒ A gyermekkori élmények meghatározók a zenei fejlődés szempontjából. Az én döntő élményem egy dixie-koncert volt. Mérnök édesapám nagy rajongója volt a műfajnak, maga is hobbiszinten dobolt. Egyszer elvitt magával Szombathelyre egy Benkó Dixieland Band-koncertre. Ott és akkor eldőlt, klarinétozni szeretnék. A családom minden tagja játszott hangszeren, volt otthon zongoránk, voltak közös zenélések. Én a grazi zeneakadémián végeztem klasszikus zenészként. A dixie és a dzsessz az egyetemi éveim alatt került vissza az életembe.

‒ Zenész és zenész között is lehet óriási a különbség…
‒ Úgy érzem, nagyon fontos, hogy erről beszéljünk, és megvédjük a szakma presztízsét. A hetvenes-nyolcvanas évekig mindenhol élőzene volt, majd a nyolcvanas évek végén Magyarországra is megérkeztek azok a szintetizátorok, amelyek „kísérőautomatikával” voltak ellátva, és az egész zenekart helyettesítették. A flopik megjelenésével már akkordokat sem kellett lefogni a szintetizátoron, csak imitálni, mintha játszana az „előadó”. Ezek az emberek ugyanúgy zenésznek hirdették magukat, mint azok, akik alázattal, lemondással értek el sikereket. Na és persze költséghatékonyabbak is a megrendelő szempontjából. Pozitív tendenciaként azt tapasztalom, hogy kezd visszatérni a minőségi zene iránti igény, egyre több vendéglátóhelyen, fesztiválon keresik az élőben játszó zenekarokat. Ez nekem egyfajta kulturális misszió: száz százalékban élő, igényes, értékes zene közvetítése a közönségnek.

‒ Minden zenész vágya egy nagyszínpad. A Happy Dixieland Band hol tart az odavezető úton?
‒ A Happy Dixieland Band egy baráti társaság, amelynek tagjai szeretnek együtt lenni, egymással zenélni, bolondozni, a profi produkcióért pedig rendszeresen próbálunk, szervezünk, ötletelünk. A legnagyobb élmény zenekarban játszani. 2012 őszén Belgiumba kaptunk turnémeghívást. Nagy sikerű koncertet adtunk a Művészetek Palotájában Budapesten. 2014 júliusában részt vettünk a siófoki New Orleans-dzsesszfesztiválon, amely a tradicionális dzsesszélet legnagyobb hazai seregszemléje. Tavaly Hévíz nyerte el A magyar dal fővárosa kitüntető címet. A város együttesünket delegálta a rendezvény kapcsán egy, a Népligetben megtartott, a magyar dal napját beharangozó koncertre, ahol Presser Gábortól átvettük a magyar dal fővárosának járó „vándorviolinkulcsot” is. Az idén decemberben csapatunk képviseli régiónkat a MOM parkbeli dixielandfesztiválon. Hatalmas siker koronázta Farkas Gábor Gábriellel közös hévízi koncertünket, aki hazánk egyik szakmailag legkimagaslóbb előadója, szvingénekese. A régióban többé-kevésbé ismernek minket, de szeretnénk elérni, hogy a Happy Dixieland Band név országszerte ismerősen csengjen a műfajt kedvelők fülében. Fiatal zenekar vagyunk, a zenepiac nagyon telített. Még több koncert és hatékonyabb menedzsment kellene, hogy tovább tudjunk lépni. Tisztában vagyunk azzal is, hogy „vidékről” nehezebb, de mi már csak ilyen lokálpatrióták vagyunk.

► A Happy Dixieland Band az 1920‒30-as évek hangulatát idéző, héttagú formáció, amely 2011-ben alakult.
► A zenekar tagjai profi zenészek, akik a kitűnő zenei minőség mellett egyedi színpadi megjelenéssel, korhű ruhában szórakoztatják a közönséget.

megosztás
hozzászólások
kutya (23), Aradvári László (1), regatta (2), menzareform (4), diakhitel (7), étrend (4), A Dal (3), tanulás (2), színház (5), Hosszú Katinka (2), freestyle foci (1), csokoládé (2), szauna (2), georgikon dse (7), kornyezettudatos (4), Mándó Zsuzsanna (1), törvény (1), Szeiler Gábor (1), karate (2), aranyérem (1), autóbusz (1), voroskereszt (24), vonat (7), Top 50 (1), ló (1), Ranolder (1), barista (3), statisztika (2), Gál Lajos (9), vízilabda (2), ünnep (141), Serenity Hill (1), parkoló (4), keprol kepre (7), kötélugró (1), kutatók éjszakája (1), ingatlan (12), Carbona (9), nő (2), Nyitott Balaton (2), nyelvvizsga (2), Miss Balaton (1), hospice (1), drog (3), verklifesztivál (3), ökölvívás (2), bank (7), keszthelyi nyari jatekok (55), Jobbik (10), keszthelyi-hegység (1)