Deviza átutalás - sorszámhúzás nélkül

2016. február 24.
Sokat egyszerűsödött a deviza átutalás folyamata, amely korábban csak bankon át volt kivitelezhető. A változás a tömeges igény kialakulásának köszönhető, mivel milliók dolgoznak, vagy intézik ügyeiket ma már más országban, mint ahol élnek. Határok nélküli világban élünk, és ennek köszönhetően az országok közti pénz utalás sem tarthat ma már csaknem egy hétig, mint nem is oly régen.Ma már nem kell egy bankfiókban sorszámot tépnünk azért, hogy külföldre devizát utaljunk. Ha magunk intézzük az erre specializálódott szolgáltatókon keresztül mindezt anélkül, hogy devizaszámlát nyitnánk, könnyen, gyorsan, olcsón megoldhatjuk a deviza átutalást. A bankok ugyanis a devizaszámla vezetéséhez és az utaláshoz is költségeket rendelnek, és az utalás külföldre több napot is igénybe vehet. A pénzintézetek más, határon túli bankokkal “összedolgozva” juttatják el a külföldi címzetthez a pénzösszeget, és ez nemcsak időbeli késlekedést okozhat.

A titokzatos levelező banki költség

Sokaknak okozott már az is meglepetést, hogy – szemben a forint utalásakor – nem a teljes összeg érkezik meg a másik fél részére, mivel az átutalt összeget a bankok az említett külföldi bankok (ún. levelező bankok) segítségével juttatják el a címzetthez, és ez további rejtélyes költségekhez – ún.“levelező banki költséghez” – vezet, amit az ügyfél áll.

Ennél egyszerűbb megoldást nyújtanak a közvetítő szolgáltatók, mint például a PayPal, vagy a TransferWise, amelyek egy munkanap alatt juttatják el a pénzt, viszont természetesen ezeknél is kell költséggel számolnunk.

Egy sms küldés gyorsaságával érkezik a pénz

A bankfüggetlen szolgáltatók minden téren egymással versenyeznek, hogy minél rugalmasabb, minél több opciót nyújtó és gyorsabb átutalást tegyenek lehetővé. Nemcsak bankszámlára küldhető át pénz, hanem a WorldRemit jóvoltából például mobil pénztárcába is érkezhet az átutalás. A deviza utalások, melyek a frix.hu oldalán is megtalálhatóak tehát jóval gyorsabbak, olcsóbbak és az ügyfél által sokkal inkább kontrollálhatóak, mint a korábbi lehetőségek. Ha kiválasztottuk a célországot, megadtuk a címzett adatait, akkor már csak utalnunk kell, és a célszemélynél már cseng is az sms üzenet, hogy megkapta az utalt összeget - legyen szó előre fizetett szállásról, tandíjról, vagy csak pénzbeli segítségről egy családtagnak.

A “prémiumabb”, nagy összegekre szakosodott szolgáltatók személyre szabott pénzküldési módozatokat nyújtanak, és sok kényelmi szolgáltatást, például folyamatosan ellenőrizhető, módosítható pénzküldési folyamatot.
Az már csak hab a tortán, hogy időközben a bankok is felismerték, hogy alkalmazkodniuk kell a versenyhelyzethez, és ők is alakítottak a szolgáltatásaikon. Van olyan hazai bank, ahol ma már egy napon belül lehet deviza átutalást igényelni - ezek az ún. tárgynapon teljesülő (T-értéknapos) utalások -, és mindezt plusz felszámított jutalék nélkül. A pénzügyi piac tehát reagál a változásokra, és a javuló szolgáltatásokkal mi járunk jól.

megosztás
hozzászólások
Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), shotokan (1), sztárportré (3), munkahely (8), méregtelenítés (1), onkentes (3), hazassag (6), online (1), operatőr (1), felveteli (29), Rejuvena (19), Hollywood (1), Rezi (1), farsang (2), Balaton átúszás (5), Örvényeshegy Piknik (3), belfold (1440), Halház kft (1), Astellas-díj (2), Kastély kávézó (1), keszthely (4040), Don (1), Balatoni Múzeum (98), Spar (1), Négeli Noémi (1), Intersport (1), Playboy (1), Monitor konyhája (80), alternatív gyógymód (1), fogorvos (5), film (8), FINA vizes világbajnokság (1), e-kereskedelem (1), pünkösdi regatta (5), Lisa (35), keszthelyi-hegység (1), gyász (1), Németh József (1), Krepsz-Kapai Bernadett (1), keszthely program (1241), diploma (4), Ollári Barbara (1), atlétika (6), képviselő-jelölt (5), boksz (3), pápa (1), uzemanyag (24), kozlekedes (8), Bringatanya (2), kornyezettudatos (4)