Derűs dűlő: „Az ember megérzi az otthonát”

2016. június 23.
„Rengeteg telket árulnak Zalaszántó hegyén, még az is eladó, amelyikre nincs kiírva, mindenki szabadul a munkától – mondja Nyári Viola, a Serenity Hill tulajdonosa –, pedig nem kell megijedni attól, ha valakinek 30-35 évesen az egész napos kertben hajlongástól fáj a háta.” A Derűs dűlőn minimális a kitettség a külső tényezőknek, és maximális a kitartás és az összetartás a többiekkel – az Árpád-kori településen mindez megvalósult.Serenity Hill története 2015 áprilisában kezdődött, alig több mint egy éve, akkor szeretett bele a mérlegképes könyvelő Nyári Viola és a festőművész Darren. A pár a Csatorna-szigeteken, Guernsey-ben ismerkedett meg, ahol Viola dolgozott. Hamar kiderült, hogy egyikük sem szereti a pénzorientált világot, egyszerűbb, természetközelibb élet után sóvárogtak. Végül hosszas keresgélés után tavaly januárban rátaláltak a zalaszántói nyaralóra. „Az ember megérzi az otthonát” – mosolyog Viola.

Út egy önellátó, harmonikus élethez
„Jó hosszú év volt ez – mondja nevetve a fiatalasszony. – Tudtuk, hogy semmi nincs ingyen; tudtuk, hogy a pénzünkkel mit kezdhetünk és meddig tart, az első esztendőben ennek rendeltünk mindent alá. A cél az volt, hogy normális életünk legyen, meg tudjuk venni, amire szükségünk van – étel, benzin –, de nem kell a legújabb autó, a legújabb telefon… Olyan feltételeket akartunk magunk körül teremteni, amelyek közepette egy minimális alapjövedelem bőven elég két ember megélhetéséhez. Ehhez egy ekkora telek tökéletes.”
Szerettek volna minél inkább függetlenné válni a külső hatásoktól, és sikerült is: a villanyáramot, napi 35 kilowattórát, napenergiával állítják elő, „ez több mint elég”; ezzel is fűtenek, és a bojler is villany, a tűzhely pedig gázpalackos.

Az első öt év a küzdés időszaka
„A hegyi közösség borzasztó jó, az összes szomszédunkkal jóban vagyunk. Folyton áthívnak, és »muszáj« bort, pálinkát kóstolnunk, ezért az elején deklaráltuk, hogy nem bírjuk az alkoholt… – kacag a gazdasszony. – Néhány korunkbeli fiatal pár és rengeteg külföldi él a hegyen. Meg kell tapasztalniuk, tetszik-e nekik, hogy az egész napos hajlongástól este fáj a derekuk – az enyém sem tudja, mi történik vele tízévnyi ülőmunka után –; mindenki képes rá, csak kitartás kell hozzá. Az első öt év a küzdés a kerttel, a szőlőtolvaj seregélyekkel, de megéri: Serenity Hill öttonnányi zöldséget-gyümölcsöt hozhat évente. Ebből eladásra is jut – bár egy kis családi gazdaságnak nem éri meg felvásárlónak értékesíteni a terményt.”
Viola mindent egyedül csinál a kertben: tervez, ültet, gondoz, arat – befőz, eltesz, piacra jár… „Nincs anyagilag megbecsülve, hogy az ember a két kezével a háztájit megtermeli, leszedi a zöldséget, megmossa, szeretgeti. Bízunk abban, hogy ahogy a hús áfáját csökkentették, úgy előbb-utóbb a zöldségét is.”
Persze a női fizikum korlátait figyelembe véve a párja is segít a fizikai munkában: cipel, hord, ha szükséges. A birtok logóját és az eladásra szánt zöldség-gyümölcs egyedi csomagolását is ő tervezte, amely arról árulkodik, mekkora gondosság, szeretet van mögötte.

Barátok a hegyen – egymással, egymásért
„Keszthely és a környék nagy energiát fordít arra, hogy a régió autentikus legyen. Az emberek összefognak, segítik egymást, nincs meg az a fajta bezárkózó önzés, amely azt vizslatja, a másiknak mije van vagy nincs… Általánosságban nagy gond, hogy az emberek el vannak izolálva egymástól, pedig a közösség biztonságot ad. Ma már nemcsak a panelekben mindennapos, hogy még a közvetlen szomszédok sem ismerik egymást, hanem a családi házaknál is. Elidegenedtünk egymástól, és ez nincs rendjén. A falu az falu, pletyka persze itt is van, de a hegyen igyekszünk olyan szinten együttműködni, hogy ha nekem van fűkaszám, te már ne vegyél magadnak…” – magyarázza Nyári Viola.

megosztás
hozzászólások
Bock Bisztró Balaton (16), Novák Péter (1), diákolimpia (1), Fehér szalag (1), homoszexualis (1), hűtőgépcsere-program (1), Love your belly (2), dunantul (23), kormánymegbízott (1), google (3), facebook (15), Kovács Ernő (1), Telecom (2), Lisa (35), ország torta (1), média (1), béremelés (2), statisztika (2), nagyméret (1), DJ Gerysson (1), skandinav lotto (81), mobil (2), kormanyhivatal (93), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Ollári Barbara (1), Zalaköveskút (1), család (1), Reischl-sörház (1), állatok (16), Sárdi Katalin (1), Tóth Xénia (6), Brüsszel (1), szauna (2), kutya (23), taverna (25), borünnep (24), Balatoni Limnológiai Intézet (1), erdő (2), Nagykanizsa (1), georgikon (38), autó (3), kék zászló (1), Tóth Gergely (1), Pura Vida Port (1), Forstner Anna (1), Palinkas Robert (83), gasztronómia (5), kollégium (1), női gombolkodó (5), Szabó Ilona (1)