Dánia a lehetőségek tárháza

2017. május 14.
Augusztusban költözött Dániába a húszéves Radányi Lili, aki bár a magyar fővárosban nőtt fel, és ott is járt gimnáziumba, ezer szállal kötődik Keszthelyhez: nagyszülei révén minden nyarát itt töltötte, itt vettek telket, rengeteg szép emléket őriz a városról.

A fiatal egyetemista személyes kedvence a Városi strand és a Festetics-kastély. Lili Dániában folytatja tanulmányait, s tapasztalatairól mesélt lapunknak.

– Két éve döntöttem el, hogy külföldön szeretnék tovább tanulni, miután elmentem az Educatio-kiállításra, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt, így mérlegelnem kellett, hogy melyik ország milyen előnyökkel jár – kezdte Radányi Lili.

Egy ismerőse Dániát ajánlotta, ahol az oktatás ingyenes, és számos lehetőség kínálkozik az európai diákoknak. Az egyetemi rendszer felépítése különbözik a magyartól: az állandó vizsgák helyett a csoportosan megoldandó gyakorlati feladatokon van a hangsúly. Az órákon négyfős tanulócsoportok vannak, amelyeket a tanárok úgy állítottak össze, hogy azonos nemzetiségű diákok ne kerüljenek egyazon csoportba, így jobban megismerhetik egymás szokásait, módszereit, kultúráját. Az egyetemi évek alatt a három hónapos szakmai gyakorlat mindenkinek kötelező, ami remek lehetőség a tapasztalatszerzésre és a kapcsolatépítésre.

– Dániában a „sárga kártya” birtokában lehet munkát vállalni. Nekem olyan állást sikerült lelnem, amilyen a tanulmányaimhoz kapcsolódik: olaszul beszélő diákot kerestek egy dán céghez részmunkaidőben. Itt tapasztaltam meg igazán, mennyire fontos, hogy minél több nyelven beszéljünk. Az Európai Unió tagországaiból érkező diákok 180 dánnyelv-órán vehetnek részt ingyen. A dán szokatlan, nehezen ment a szavak kiejtése. A nyelviskolában a hangsúly a beszédkészség-fejlesztő gyakorlatokon van – tette hozzá Radányi Lili, aki nem bánta meg döntését.

megosztás
hozzászólások
sztárportré (3), Fehér szalag (1), örömszerző pillanatok (17), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), arckezelés (1), Pampetrics György (21), szakács (1), Révai Gábor (1), Katedra nyelviskola (5), Básti Juli (1), szabadsag (2), Top 50 (1), eltűnt (5), felsőoktatás (9), beruházás (2), kerekpar (27), Intersport (1), vonat (7), vendeglátás (6), La Montanara (1), facebook (15), cégtörlés (3), állatkert (1), Március 15 (2), Magyar Turizmus Zrt (45), tavasz (1), fesztival (93), Max (83), Tour de Hongrie (2), kutatas (81), cukorbetegség (2), fürdő (2), webmark (2), táncpanoráma (5), étterem (11), könyvbemutató (2), republic (1), Libás (2), lotus (1), gyilkosság (1), palyazat (164), Platán étterem (1), Pelso Társaság (6), támogatás (5), Balaton Sound (2), Bátortábor (1), múzeumok éjszakája (4), Csikós Beatrix (1), jövőkutatás (1), golf (11)