Dán fotós felvétele lett az év fotója a World Press Photo versenyen

2015. február 14.
Egy orosz melegpárról Szentpéterváron készült felvételnek ítélték oda az év fotója díjat a World Press Photo 2014. évi versenyen - jelentették be a csütörtökön Amszterdamban.Mads Nissen Jont és Alexet ábrázoló intim felvétele a dán fotós Homofóbia Oroszországban című sorozatának része, amely az orosz leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű kisebbség egyre nehezebbé váló életét mutatja be, akiket jogi és társadalmi diszkrimináció, zaklatás sújt, valamint erőszakos, gyűlöletből fakadó támadások érik őket a konzervatív vallási és nacionalista csoportok részéről - olvasható a verseny honlapján (www.worldpressphoto.org)  

A versenyre 131 ország 5692 fotósa nevezett több mint 97 ezer felvétellel. A zsűri nyolc kategóriában 17 ország - többek között Ausztrália, Banglades, Kína, Franciaország, Irán, Oroszország, Lengyelország - 42 fotósát díjazta nyolc kategóriában. Az egyedi és a sorozatokat külön-külön jutalmazták.
Az év fotója fődíj 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) pénzjutalommal jár.
A Politiken dán napilap fotósának felvétele elnyerte az első díjat a napjaink témái kategóriában is.
"A felvétel történelmi időben készült... A győztes felvételnek esztétikusnak kell lennie, hatással kell lennie és hordoznia kell azt a lehetőséget, hogy ikonikussá válik. Ez a fotó esztétikusan erőteljes és emberség van benne" - hangsúlyozta Michelle McNally, a zsűri elnöke, a The New York Times amerikai napilap fotószerkesztőségének igazgatója.

Hírkép (egyedi) kategóriában az AFP francia hírügynökség fotósának, Bülent Kilicnek ítélték oda az első és a harmadik díjat. Elsődíjas Istanbul Protest című felvétele egy fiatal nőt ábrázol, aki megsebesült 2014 márciusában a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásokban. Harmadik díjas felvétele a szíriai Kobaninál készült 2014 októberében az Iszlám Állam fegyvereseinek harci állásai elleni bombázásról.
   
Általános hír kategóriában Szergej Ilnyickij, az Európai Sajtóügynökség (EPA) moszkvai fotósa nyert Kitchen Table című felvételével, amely egy lövedék becsapódása okozta rombolást örökít meg egy donyecki lakóház konyhaasztalán.
   
A mindennapi élet kategóriájában a kínai Kaj Seng-hsziang The Bull Market című fotója kapta az első díjat, felvétele egy Szecsuán tartományi marha-és lóvásárt örökít meg.
   
Sportkategóriában is kínai fotós felvétele került ki győztesen, Pao Taj-liang The Final Game című fotója Lionel Messit ábrázolja a labdarúgó-világbajnokság trófeáját szemlélve a riói Maracana stadionban az után, hogy az argentin válogatott a döntőben kikapott Németországtól.  
   
Természetfotó kategóriában is kínai fotós, Csu Jong-cse nyert a majomidomítást ábrázoló Monkey Training for a Circus című fotójával.
   
Portrékategóriában ausztrál győztest hirdettek, Raphaela Rosella Laurinda című felvétele nyert.
   
Sorozatok esetében az egyes kategóriákban francia, amerikai, ír, olasz fotósok felvételei kerültek ki győztesen, köztük a francia Jerome Sessininek a malajziai légitársaság MH-17-es járatának ukrajnai katasztrófájáról készült felvételei vagy az amerikai Peter Müller sorozata az ebolajárvány Sierra Leone-i pusztításáról. MTI

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Tóth Levente (2), Bartha Gábor (34), szakács (1), gyógytó (1), Szent Mihály (1), vízilabda (2), év fürdője (4), Művészetek völgye (7), hirdetés (1), Balatoni Múzeum (98), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Koncz Zsuzsa (1), koraszülött (1), Tóth Xénia (6), republic (1), Owaimer Zoheir (1), Zalaszántó (2), időkép.hu (2), Magyarország tortája (1), drog (3), keszthely (4040), riporter (1), test (1), parlament (72), Saul fia (7), szunyog (3), Czigány Sándor (2), Csótár András (58), KRAFT (5), Palásthy Bese (1), Kovács Ernő (1), gyógyszertár (1), Szeiler (63), Rezi (1), hévízi kifolyó (3), Nagymező Gyenesdiás (1), kormany (11), mentő (9), Pete Krisztina (1), drogmentes (1), cégtörlés (3), Oroszlán Zsolt (2), alkalmassági (1), tornádó (1), Könnyid László (1), jogszabály (1), tispol (3), színház (5), érettségi megoldás (5), Major Veronika (5)