Csúcsközpontokat hoz létre a kormány

2015. február 03.
Két-három agrárképzési központot hozna létre hosszabb távon a kormány. Az új koncepció szerint e központok az alapképzéstől a doktori iskoláig és a kutató intézetekig lefednék a teljes agrár-felsőoktatási és kutatás-fejlesztési spektrumot. Ezzel párhuzamosan az agrár-felsőoktatást újra népszerűvé akarják tenni a fiatalok körében.

Az eddiginél sokkal ésszerűbb és hatékonyabb agrárszakképzési rendszer felépítésén dolgozunk – jelentette ki Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a veszprémi Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának ünnepélyén. A kormány 2020-ig tízmilliárdokat fordít a teljes magyar szakoktatás újjászervezésére, ezen belül pedig újra népszerűvé akarja tenni a fiatalok körében az agrár-felsőoktatást.

Az agrártárca szerint a képzési szerkezet koncentrálásával és a piaci igények felé fordulással növelhető tovább az agrárképzés színvonala. A vidékfejlesztés kulcseleme az agrárképzés, azonban a modern elemek bevezetése, mint például a duális képzés, a gazda továbbképzés, a távoktatás, vagy a szakképzés tartalmi kínálatának bővítése nélkül nem lehet sikeressé válni.

Hosszabb távon az a cél, hogy két-három agrárképzési központ jöjjön létre az országban. Ezek a központok az alapképzéstől a doktori iskoláig és a kutató intézetekig lefedik majd a teljes agrár-felsőoktatási és kutatás-fejlesztési spektrumot, míg a többi intézmény specializált, a térségi igényeknek jobban megfelelő területeken nyújtana agrár-típusú képzéseket.

Az államtitkár a keszthelyi Georgikon eredményeit méltatva elmondta: az újonnan indított szakok széles palettája, az országos átlagnál jobb beiskolázási adatok, a saját pályázatok nagy száma, valamint a piaci szereplőkkel való napi együttműködés, és a leendő diákok megnyerése együttesen alkotják a patinás egyetemi kar sikereit.

A keszthelyi Georgikon - jogelődeit tekintve - Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. 218 éves története során nemzedékek tucatjai tanulták itt a mezőgazdasággal kapcsolatos tudományokat.
Forrás: agrarszektor.hu

megosztás
hozzászólások
piac (6), íjászverseny (1), Taliándörögd (1), Jazz Fiesta (2), Puskás Tamás (3), szakma (1), hullámmasszázs (1), KeszthelyFest (15), Tóth Xénia (6), béremelés (2), női gombolkodó (5), Zalaköveskút (1), cipősdoboz (3), Művészetek völgye (7), álláshirdetés (18), proa (1), macska (1), Eurostat (1), érettségi megoldás (5), jég (5), hegyalja fesztival (3), gépjármű (1), jövőkutatás (1), kisterseg (20), parkolás (8), karate (2), hévízi kifolyó (3), gasztronómia (5), katasztrofavedelem (44), kalendarium (831), családbarát (1), fájdalomambulancia (2), Ugrimanók (1), Nagymező Gyenesdiás (1), szalon (1), megemlékezés (10), kezilabda (64), dunantul (23), gyümölcs (2), Szeiler (63), Carbona (9), felveteli (29), google (3), Stohl András (1), percdíj (1), fa (1), menza (2), tabor (6), Balaton-átúszás (1), monitormagazin (107)