Csodálatos erdeink nőhetnek a száradó fenyők helyébe

2014. április 30.
Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere szerint is helyes döntés az, hogy a természetvédelmi elveket is figyelembe véve ott, ahol már megjelent a másodlagos kórokozóval, betegséggel szennyezett száradó fenyő, teljes tarvágásra van szükség, hogy előjöhessen a honos újulat, a kőris, a molyhos tölgy, a cserszömörce. Igazi karsztbokorerdők újulhatnak meg. Ezek visszahozzák az elszegényedett flórát és faunát.

Arra volt már hivatkozás, hogy az 1860–70-es években jelent meg először nálunk a feketefenyő (Pinus nigra). Trianon után minden területet használni kezdtek, a Keszthelyi-hegységben kivágták azokat a bükkösöket és a tölgyeseket, amelyek egy részét még Mária Terézia idején telepítettek. A pótláskor a mélyen termő részeken tölgyet ültettek, illetve a rendkívül szegényes, porló szerkezetű dolomitkopárokra a szüret végeztével puttonyokban vitték fel a micéliumtartalmú barna termőföldet, ebben ültették el a korzikai feketefenyőmagokat – emlékeztet a kezdetekre Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere, aki természetvédelmi szakmérnök, Palkó Sándor ornitológus tanítványa volt.

Fenyő a por ellen, a mediterrán hangulatért
Az avarképző fenyők elméletileg kiváló talajalapanyagot adtak a következő tölgyeseknek, ráadásul a dolomitkopárról a nyári szárazságban hatalmas porfelhő érkezett, így élvezhetetlen volt a nyaralás 110 éve Gyenesdiáson és környékén. Ennek elkerülésére is jó megoldásnak látszott a fenyősítés, megkötötte ugyanis a porló dolomitot. De volt más cél is.
A „mediterrán hangulat” és a „balatoni Riviéra” kifejezések valójában Festetics Tasziló és felesége, Mary Hamilton idején terjedtek el a környéken, a gyorsan növő, 15-20 centiméteres kis csemeték pedig csak fokozták ezt. Ez a hangulat olyan, csak erre a vidékre jellemző növényeket és virágokat is eredményezett egykor, mint például a vadon termő talajlakó orchideák. Boros Ádám botanikus a század elején több ritka előfordulású növényt is feljegyzett a Keszthelyi-hegységből.

Átmeneti sokk ért bennünket
Ez a fajta jó szárazságtűrő, de egy dolgot elfelejtünk: a korzikai feketefenyőt – eredeti termőhelyén – körbeveszi a tengeri miliő, amely hatalmas páratartalmat hoz. Gál Lajos emlékeztet arra is, hogy valójában a mi időnkben érett be az igazi „mediterrán hangulat”, de sajnos két év alatt a megszokott táj és környezet a rendkívüli szárazság következtében pusztulásnak indult.
2011-től a két csapadékszegény időszakban összesen nem volt 400-500 milliméternyi csapadék sem, ez még többet ártott a Keszthelyi-hegység betegeskedő fenyőinek. A csapadékhiány mellett a kontinentális légköri aszály is problémát jelentett, kiszippantotta a nedvességet nemcsak a földből, hanem a levelekből is. Elkezdett fonnyadni minden, ezt alapvetően a nyugati tujákon lehetett észlelni.

Visszatér a „keszthelyi Riviéra”
A dolomittömbben várhatóan tartós, természetes és egészséges élőhelyek, zömükben őshonos erdő- és gyeptársulások jönnek létre. Gál Lajos úgy véli, igazi karsztbokorerdők nőhetnek, nagyon sok jó növényspóra van a földben, amelyek előjönnek, ahogyan eltűnnek a fenyők. A Keszthelyi-hegység egykor eltűnt „havasi rózsája”, a henye boroszlán is újra megjelenhet itt. A következő 15-20 esztendőben a legszebb erdeink egyike lesz a keszthelyi, amely a Balaton-felvidék egyik legértékesebb és legkülönlegesebb pontja.
A polgármester hozzátette: ez a természet rendje, hagyni kell a honos növényt, az erdész fontos dolga pedig, hogy vigyázzon a közjólétibe átalakuló erdőnkre is: folyamatosan járhatóvá kell tenni az utakat, figyelni kell a terebélyesedő bokornövényekre, illetve nem szabad hagyni az amerikai invazív fajokat (aranyvesszőfű, gyalogakác, bálványfa) elszaporodni a hegységben.
Jó iránynak tartja és dicséri Gál Lajos, hogy sokat áldoz a Bakonyerdő Zrt. a közjólétre, parkok, erdei turistautak, kilátók, pihenők kialakítására. Fontos, hogy ne csak fakitermelésre szolgáljanak erdeink!

megosztás
hozzászólások
maraton (59), vállalkozó (4), keresztény (2), drog (3), Szemfüles egyesület (3), jogsebész (9), álommeló (1), Semmelweis (2), Zalai Kutyasuli (1), Pampetrics Milán (2), CT (3), pápa (1), törvény (1), KiBeszél (14), vízilabda (2), Eurovíziós Dalfesztivál (1), felmondás (1), Pál Attila (1), Novák Péter (1), Nagy Bálint (10), helyesírás (1), Player's Restaurant & Bar (2), recept (178), állatkert (1), Fehér szalag (1), esztétika (8), hosegriado (7), fitnesz (1), traffipaxrendszer (1), adomány (1), vonyarcvashegy (158), KFT (1), luxus (4), footgolf (1), Tóth Csaba (3), szex (9), Intersport (1), telefon (3), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), alakformálás (6), LMP (4), Magyar Telekom (1), Divinyi Tamás (4), bor (26), idegenforgalom (174), orvos (23), tranzakciós díj (1), Z. Karvalics László (1), halottak napja (1), daganat (6)