Csodák tanúi leszünk Keszthelyen

Csodák tanúi leszünk Keszthelyen

2019. február 05.
A történelmi kastélypark egybenyitásának, a fenékpusztai majorság rendbetételének, új kiállítóhelyek és a meglévő múzeumok fejlesztésének küszöbén áll Keszthely.

fotó: CsodalatosBalaton.hu

Újabb gigantikus, 8 milliárdos beruházások indulnak a keszthelyi Festetics-kastély, illetve a Festetics-örökségek területén. A részletekről Pálinkás Róbertet, a Helikon Kastélymúzeum igazgatóját kérdezte a CsodálatosBalaton.hu portál.

2011-ben kaptam azt a megtisztelő feladatot, hogy készítsem el a Helikon Kastélymúzeum középtávú fejlesztési tervét. Célunk volt, hogy a Festetics-kastély várva-várt fejlesztései végre elinduljanak: egyrészt a beruházások révén, másrészt a látogatószám emelése miatt az attrakciók bővítésével.

Napjainkig, csak a nagy pályázatokat kiemelve, elkészült az Amazon teljes rekonstrukciója, így Keszthely egyik szégyenfoltja ma a város egyik legimpozánsabb épülete lett egy kiváló kiállítóhellyel. Ezenkívül a kastélyon belül is történtek változások: az épület központjából az északi szárnyba került az igazgatóság az irodákkal, s ennek helyére, méltó körülmények közé, a Festetics arcképcsarnok, valamint a hercegi családot bemutató szoba. Így átalakult a látogatók útvonala, befejeződött a “papucsban csúszkálós” kastélylátogatás, hiszen leszőnyegezett útvonalon, több látványos elemmel bővült kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Felújítottuk a pincét, létrehozva egy bormúzeumot és vendéglátó egységet.
Sor került a Festetics-mauzóleum rekonstrukciójára is. Ez összesen 2,8 milliárd forintos beruházást jelentett, s 2015. december 31-ig le is zárult.

Ezzel párhuzamosan kezdetét vette a Festetics-kastély parkjának történeti rekonstrukciója: az 1885 és 1889 között Henry Ernest Milner által, viktoriánus mintára kialakított parkot az eredeti tervek felhasználásával alakítottuk újjá. Így, többek között, megszűntek az aszfaltos utak a parkon belül, több ezer fát, cserjét és más növényt telepíttettünk, gondoztunk, eredeti formájában állíttattuk helyre a tavat, az egykori hercegnői kamarakertet, valamint a szökőkutat, amely II. Festetics Tasziló feleségének, Lady Hamilton családjának címerében található liliomot formázza. Ezekre 410 millió forint pályázati forrást nyertünk.

fotó: CsodalatosBalaton.hu

– Újabb pályázatokat nyert a Festetics-kastély. Milyen beruházások  várhatóak a következő időszakban?

– Ismét, csak a nagyobb projekteket említve, látványos és szükséges fejlesztések történnek a Festetics-örökség tekintetében. A szükséges kategóriába tartozik a kastély épületének gépészeti megújítása. Erre, többek között, azért van szükség, mert a különleges Festetics-bútorok visszakerültek a kastélyba, s ahhoz, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk ezeknek a kincseknek, a szellőzést, a fűtést, és a hűtést mindenképpen rendbe kell tenni. A nyertes Nemzeti Kastélyprogram pályázatunk még tartalmazza a Vadászati Múzeum két új diorámával való bővítését, valamint az egykori fejőház, a Schweizerei rekonstrukcióját.

A Fejőház látványterve

A szebb napokat megélt, 1880-as években épült fejőház eredeti kialakítása nagyon érdekes: a park felől volt egy főúri kis szoba, egy zsilip és mögötte az istálló. Így, mikor a hercegnő megérkezett és friss tejet kívánt, csak elsétált a Schweizereibe, kényelmes körülmények között kortyolgatta a frissen habzó tejet, s ezt az élvezetét az istálló bukéja sem zavarta a zsilipnek köszönhetően.

A beruházásnak köszönhetően a fejőház is eredeti funkciójával passzoló tematikában újul meg: „A tej útja” kiállítást láthatják majd az érdeklődők, s annak látványkonyhájában kipróbálhatják a sajtkészítést is. Ennek, a másfél milliárdos projektnek része még egy új, a park hátsó részén levő kapu kialakítása is.

Hazai forrásból nyertünk további 4 milliárd forintot, amelyből talán a leglátványosabb fejlesztést tudjuk megvalósítani. Helyreállítjuk a történelmi kastélyparkot, amely így négyszeresére bővül. A napjainkban nagyrészt elhanyagolt terület, melyet évtizedeken keresztül a honvédség használt, eredeti, Milneri tervek alapján születik újjá. Visszaállítjuk az egykori lovas és agárpályát, és megszüntetjük a parkot kettészelő utat.

A Festetics-kastély történeti parkjának egységes terve

 

Emiatt további forgalmi változtatásokat kell majd életbe léptetni Keszthelyen, ezekről folyamatosan készülnek a tanulmányok.
A projekt tartalmazza még egy napelem park kialakítását, valamint a Fenyves allé rekonstrukcióját: a fák pótlásán kívül turisztikai útvonalat alakítunk ki séta- és futóúttal, kocsikázható, akár lovaglásra is alkalmas úttal.

Fenyves allé, fotó: CsodalatosBalaton.hu
 

Az allé a fenékpusztai majorsághoz vezet, amely egy újabb, mintegy 1,5 milliárd forintos pályázat segítségével a mostani romos állapotából meseszép épületegyüttessé válik majd. Hiszen nem csak a kiskastély épülete, hanem a tőle balra fekvő kancaistálló, és a jobbra található borjúistálló épülete is megszépül és új funkciót nyer.

A fenékpusztai kiskastély mai állapota, fotó: CsodalatosBalaton.hu

Kiállítórész, multifunkcionális kiállító- és rendezvénytér, piknikpark, lovaglási lehetőség ad majd ismét életet ennek a területnek, ahol egy postakocsi megállóhelyet is kialakítunk. Így a Szlovén-Magyar Interreg pályázat során nyert forrásból létrehozott korhű, de modern technikával felvértezett lovaskocsink egyik útvonala a kastélyból, a megújult Fenyves allén keresztül, a csodás, újjáéledt fenékpusztai majorság épületegyütteséhez vezet majd.
A Helikon Kastélymúzeum továbbá újabb 1,5 milliárd forintos támogatást nyert a kezelésében lévő Európa Nostra-díjas Szántódpuszta fejlesztésére, a majorság eredeti állapotába történő visszaállítására.

– Hol tartanak most a beruházások?

– Szántódpuszta és Fenékpuszta esetében az engedélyezési tervezés fázisában vagyunk, várhatóan áprilisra készülnek el a kiviteli tervek, júliusban lehetnek majd a közbeszerzések, s a terveink szerint 2020. év végére várható a befejezés.

fotó: CsodalatosBalaton.hu

A Nemzeti Kastélyprogram pályázat esetében már jogerős építési engedélyeink vannak, készek a kiviteli tervek, 2019. január végével kiírható a közbeszerzés, áprilisban a kivitelező kiválasztása, majd a munkaterület átadás következik. Számításaink szerint ez a projekt is 2020 végére fog befejeződni. A Vadászati Múzeum bővítése várhatóan már 2020. szeptemberére elkészül, hiszen szeretnénk a 2021-es Vadászati Világkiállítás egyik kiemelt vidéki helyszíne lenni.

A hazai, 4 milliárdos pályázat esetében a tervezés folyamatában vagyunk, konkrét időpontról itt még nem tudok beszámolni.

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum 2018-ban is a leglátogatottabb magyarországi kastély volt a 230 ezer látogatójával. Ez összesen 730 ezer kiállításmegtekintést jelent, hiszen állandó kiállításával (Enteriőr kiállítás a kastélyban, Hintómúzeum, Vadászati Múzeum, Pálmaház a madárparkkal, Amazon kiállítóhely) vonzotta az érdeklődőket. Pálinkás Róbert igazgatótól megtudtuk azt is, hogy a kombinált jegyek, melyek több kiállítás megtekintését teszik lehetővé, nagyon népszerűek voltak, s emiatt az egy főre jutó költés, illetve a kastélyban töltött idő is jelentősen nőtt.

megosztás
hozzászólások
Orbán Viktor (3), Kardos Gábor (6), Központi Statisztikai Hivatal (3), Apák napja (1), Hévízi-tó (1), Lisa (35), KiBeszél (14), ajándék (8), Jobbik (10), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), kresz (2), Szeiler Gábor (1), internet (20), Év fája (1), Keszthelyi Kiscápák (6), Pete Krisztina (1), kert (1), Kvarda Attila (25), Szeiler Stúdió (32), Miss Balaton (1), jótékonyság (3), Zala Megyei Főügyészség (4), goldmark muvelodési kozpont (60), aranyérem (1), Csokonai társaság (1), környezetvédelem (2), téligumi (1), hazassag (6), kormanyhivatal (93), TDM (3), béremelés (2), Burucs Szabolcs (2), Básti Juli (1), Nyári Viola (1), tanulmány (11), alternatív gyógymód (1), alkalmassági (1), Rézsó Tamás (6), apartman (3), Mohácsi József (8), testkezelés (2), Bock Bisztró Balaton (16), Kvárta Mátyás (44), emléknap (1), Művészetek völgye (7), Owaimer Zoheir (1), sarmellek (53), Palinkas Robert (83), Filharmónia (1)