Csik Ferenc a városnapi ünnepség középpontjában

2013. május 24.
A száz éve született keszthelyi olimpiai bajnok úszó és orvos, Csik Ferenc emléke előtt tiszteleg idei városnapi ünnepségsorozatában Keszthely. A hagyományoknak megfelelően június első hétvégéjén várják közös ünneplésre a lakosságot.

Bár több városban is otthon volt, Csik Ferenc Keszthelyen nőtt fel, itt tanult, itt kezdett el úszni, és végső nyughelyéül a helyi Szent Miklós temetőt választották hozzátartozói. A városban több tábla is őrzi emlékét, sétány és tanuszoda viseli nevét, és az önkormányzat egy szobor felállítását is tervezi a móló előtti partszakaszon, ott, ahol oly sokszor csobbant a Balaton vizébe.

 

Lánya, Csik Katalin csokorba gyűjtötte a kortársak visszaemlékezéseit és saját emlékeit, melyekből az önkormányzat támogatásával könyv készült a 100 éves évfordulóra – ennek bemutatójára június elsején kerül sor. Szintén aznap emlékkiállítás nyílik a Balatoni Múzeumban, és kihirdetik a keszthelyi olimpikonról szóló vetélkedő és rajzverseny eredményeit is. A képviselő-testület posztumusz díszpolgári címet adományozott Csik Ferencnek, melyet a többi városi kitüntetéssel együtt az ünnepi testületi ülésen ad át Ruzsics Ferenc polgármester.

 

A városnapi ünnepségsorozat hagyományosan már péntek délután elkezdődik: a sétálóutcai tértextilek avatása után Dore Nagy Aladár festőművész emlékkiállítására, majd este a Zala Szimfonikus Zenekar koncertjére várják az érdeklődőket a Balaton Színházba. A Balaton-parti Zenepavilonnál moderntánc-bemutatók, néptáncgála és este utcabál szórakoztatja a keszthelyieket.
Szombaton az ünnepi szentmisét követően Deák Ferenc emléktábláját avatják fel a premontrei rendház épületén. A Csik Ferenchez kapcsolódó programsorozat mellett a színházban Deák Ferenc életéről nyílik képeslap-kiállítás, a Helikon Kastélymúzeumban pedig öntöttvas kályhákat mutat be egy újonnan nyíló tárlat. A Balaton-parton szombaton is a táncé és a zenéé a főszerep: jazz-balett bemutató, Agárdi Szilvia fellépése, a Keszthelyi Jazz Műhely koncertje és utcabál biztosítja a szórakozást. Este 8 órától Rúzsa Magdi ingyenes élő koncertjére vár Keszthely városa minden érdeklődőt a Balaton-parton felállított nagyszínpadon.
Vasárnap amatőr úszóverseny lesz a Csik Ferenc tanuszodában, a tóparton táncbemutató, játszóházak, és gyermekkoncert várja a családokat, este Járai Márk gitárestje után a Helikon Rádió funky-party-ja gondoskodik a jó hangulatról. Sötétedés után lampionos vitorlás-felvonulás lesz a Keszthelyi-öbölben.

A parton három napon át borházak, pecsenyesütők és kézműves vásár egészíti ki az ünnepséget. A Város Napja tiszteletére keszthelyi lakosok számára a Balatoni Hajózási Zrt. június elsején kedvezményes sétahajózási lehetőséget biztosít, a Csik Ferenc tanuszoda pedig egész hétvégén ingyenes belépéssel várja a keszthelyieket.

megosztás
hozzászólások
Max (83), örömszerző pillanatok (17), Zalacsány (4), Jobbik (10), Golden Globe (3), országgyűlési képviselőjelölt (11), munkaviszony (1), ajándék (8), Dublecz Karoly (2), tollaslabda (1), kutatók éjszakája (1), nyelvtanulás (3), zala (1156), Polgár Zsolt (1), Március 15 (2), jégpálya (4), Pál Attila (1), Street Festival Keszthely (1), felmeres (10), Gelencsér Dental (3), hazassag (6), jatek (2), Illés Fanni (1), alkohol (4), Kapolcs (1), koraszülött (1), Klenovics Mónika (2), állatorvos (1), szuperhold (1), nő (2), Hollywood (1), onkentes (3), kulturalis (4), Oroszlán Zsolt (2), állatkínzás (2), Palinkas Robert (83), Tóth Gergely (1), holokauszt (1), Brüsszel (1), jog (3), Szabó Ilona (1), verseny (2), orosz (1), humanitárius település (1), közmunka (1), onkormanyzat (481), Pura Vida Port (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Bálint NatáLia (2), transzfer (1)