Cserekapcsolatokat alakítanak ki – Hszühuj delegációját fogadta Hévíz

2012. június 06.
Kína Sanghaj városa Xuhui (Hszühuj) kerületének hatfős delegációja tett látogatást Hévízen ma. A küldöttséget Papp Gábor polgármester és Kepli József János alpolgármester fogadta.

A hévízi delegáció az elmúlt évben Hszühuj meghívására már látogatást tett a kínai kerületben, a mostani látogatás az ottani, lehetséges együttműködéseket vizsgáló látogatás és tárgyalás folytatása. A küldöttség tagjai sajtótájékoztatón számoltak be magyarországi tapasztalataikról.
A vendégeket és a sajtót köszöntő Papp Gábor polgármester az előzményekről szólva elmondta: az utóbbi két évben mind élénkebbé váltak a magyar-kínai kapcsolatok, részben a kínai kormány intenzív érdeklődése, részben a magyar kormány megfelelő fogadókészsége folytán.
A kormány vezetői magas szintű tárgyalásokat folytattak Kínában több ízben, de számos kínai város vezetése kereste meg a komoly szereppel bíró magyar városok vezetőit is szorosabb kapcsolatok kialakításának igényével. Hévízen a jelenlegi városvezetés nagy számban fogad kínai delegációkat, melyek élénk érdeklődést mutatnak a város turisztikai kínálata iránt, de testvértelepülési kapcsolat kialakítását is többen szorgalmazzák. A polgármester hangsúlyozta: Hévíz pozitívan fogadta a hszühuji megkeresést.
- Hévíz, mint a hazai turizmus zászlóshajója minden piac felé szívesen nyit, a kínaiakkal történő kapcsolatok kialakítása is nagyon fontos számunkra. Megtiszteltetés, hogy a delegáció magyarországi útja során ide látogatott el elsőként, s örömünkre szolgál az is, hogy a Kína és Magyarország közötti együttműködés alakításában Hévíz is komoly, meghatározó szerepet játszik – mondta.
Huang Chenggang, Shanghai Xuhui Körzeti Tanácsának alelnöke elmondta: mindannyian először járnak hazánkban, különlegesnek, ugyanakkor biztonságosnak és barátságosnak találják Magyarországot. A hévízi delegáció az elmúlt évi kint tartózkodása során rendkívül jó benyomásokat tett rájuk, s az akkori és a mostani tárgyalások is arról győzték meg őket: a polgármester Hévíz sorsának alakulását valóban szívügyének tekinti.
Csien Jen (Qian Yan), Hszühuj területi tengerentúli osztályának igazgatóhelyettese kisfilm segítségével mutatta be kerületüket a sajtó képviselőinek. Az egymillió lakost számláló kerület kiemelt területe a kereskedelem és a kultúra, számos céggel, színvonalas általános- és középiskolával rendelkeznek, 120 kutatóintézet működik náluk, s kiemelt szereppel bír körzetükben a közlekedés fejlesztése és koordinálása – hangzott el.
A konkrét kapcsolatokról szólva Papp Gábor elmondta: Hévíz a sanghaji turisztikai vásárokon jelenik meg az együttműködés révén, de a zene- és nyelvoktatás, valamint az orvoslás területén is cserekapcsolat létrehozását tervezik. Utóbbi kapcsán rámutatott: Kínában a gyógyvizes gyógyítás nem terjedt el, így Hévíz ebben meghatározó szerepet játszhat.
Kepli József János alpolgármester a delegáció programjairól szólva elmondta: abban városnézés, közös ebéd, tófürdő látogatás és borvacsora szerepel.

megosztás
hozzászólások
freestyle foci (1), Ifi Ferenc (1), világnap (1), program (7), Semmelweis Egyetem (1), tranzakciós díj (1), Benkő Lívia (1), Major Veronika (5), íjászverseny (1), fájdalommentes (3), szűrés (1), hazassag (6), Vaszily Zsolt (3), Csángó Zsuzsa (1), orvos (23), nav (29), rádió (1), zivatar (1), egyház (2), Havasi Bálint (13), LMP (4), képviselő-testület (37), OKJ (1), szerelem (1), hospice (1), footgolf (1), Udvaros Dorottya (1), karácsony (20), Brüsszel (1), debrecen uszo eb (16), Pápai Gábor (6), vonyarcvashegy (158), eltűnt (5), sütemény (1), luxor (99), felveteli (29), boldog békeidők (2), Füzes Eszter (1), földrengés (2), Pampetrics Milán (2), Naszádos Antal (1), Cserép Letícia (1), Donkó Imre (1), párbajtőr (1), Kvárta Mátyás (44), hotel mirage (1), migráns (3), szex (9), helikon (41), Pampetrics György (21)