Családi vállalkozások krízisei és az ezekre adható válaszok

2019. április 11.
Magyarország a családi vállalkozások földje, mégis folyamatosan visszatérő krízispontok akadályozzák a növekedést és a folytonosságot.

A mostani cikk épp ezért a családi vállalkozásokra próbál összpontosítani, mivel egyre nagyobb igény lenne hazánkban egyfajta specializált tudásra, mely a felmerülő problémák észlelésére, és az arra adható válaszokra összpontosít.

1. A kezdeti növekedésből fakadó krízis

Egy mikro- és kisvállalkozás a kezdeti szakaszban általában magával a termékek gyártásával, a szolgáltatások nyújtásával, vagyis a fő tevékenységével van elfoglalva. Nem építi stratégiai szemlélettel vállalkozása jövőjét, nem végez tudatos szervezetfejlesztést, toborzást, nem gondolja át marketing eszközeit. Egy szóval elvégzi a feladatát, amelyhez ért, és nem a vállalkozásra koncentrál. A vezetést a kreatív irányítás jellemzi, a vállalkozó legtöbbször improvizál a vezetés terén.

A vállalkozó ilyenkor sokszor még egyszemélyes vállalatként működik. A cégnek nincs klasszikus értelemben vett szervezete, ennek megfelelően látszólag nincs szervezeti struktúrája sem. A vállalkozó vezető és alkalmazott: délelőtt terméket gyárt, délután tárgyal, este árusít. Ha vannak alkalmazottjai, irányításuk informális.

Ez maximum 25 főig lehet működőképes, e felett a létszám felett viszont, már nem tud hatékonyan működni a cég.

Krízis: Ez a helyzet hozza el végül az első fordulópontot, vagyis a vezetési krízist. Ilyenkor jön egy nehéz választás. A vállalkozónak be kell látnia, hogy növekvő vállalkozását egyedül nem tudja vezetni, azzal, hogy minden döntést és tevékenységet egy kézben igyekszik tartani, több kárt okoz, mint hasznot.

Megoldás: Ki kell alakítania egy menedzsmentstábot, be kell vezetnie irányítási rendszereket és módszereket.

2. A delegálásból fakadó krízis

Az első krízis után a cég kialakítja a munkaköröket, elkészítik a munkaköri leírásokat, funkció szerint tagolják a szervezetet, szervezeti struktúrát alakítanak ki. A vezető már egy 3-5 főből álló menedzsmentet irányít.

A magyar családi vállalkozások többsége ebben a szakaszban van, méretük alapján kis és közepes vállalkozásoknak nevezzük őket.

Krízis: A felső- és középvezetői szintek között feszültség alakul ki. Az alapító, tulajdonos gyakran nem tudja elfogadni, hogy már nem egy személyben felelős minden döntésért. A középvezetők fojtogatónak érzik a felsővezetők hatáskör-túllépéseit, nagyobb jogkört követelnek. Elindul a harc a vezetők között, miközben az alapító továbbra is szívesen hoz ad-hoc döntéseket, „átnyúl mások feje felett”. Sokszor érvel azzal is, hogy ha eddig jó volt így, akkor miért ne lenne jó ezután is. Mindez feszültségeket és bizonytalanságot okoz.

Megoldás: Erre csak a delegálás, a felelősségi körök pontos meghatározása lehet a válasz. Ha ezt sikerül formalizálni és megszilárdítani, a stabil szervezeti struktúra működtetése már a feladatok következetes kiadása révén történik. Így a krízis leküzdése után a cég eljut a harmadik fázisba, és a méret növekedésével egyre több rendszer épül be pl.: számvitel, értékesítés, beszerzés, illetve – ha a cég tevékenységét elkülönülő üzletágakra, termékekre lehet osztani – profitcentrumok. Ezek autonóm vezetőket kapnak, a felső vezetés jelentések alapján tájékozódik, és a stratégiára összpontosít.

Ahogy már korábban is említettük a magyar vállalkozások (egy-két kivétellel) többsége maximum eddig a fázisig jut el, de már ezen a szinten is szükség lenne külső szakemberek bevonására.

3. Az utódlásból fakadó krízis

Sok sikeres magyar vállalkozó szembesül azzal kérdéssel, hogy hogyan adja át a cége vezetését. Ki az, aki képes tovább vinni, vagy akár tovább is fejleszteni a vállalkozást.

Krízis: Nincs olyan örökös, aki szeretné átvenni a céget. (Pl.: zenész lett)

Fontos megkülönböztetni:

    Az örökös valóban mindig is zenész szeretett volna lenni.
    Az örököst érdekli a cég vezetése, de egyéb konfliktusok miatt menekült el a zene irányába.

Nincs olyan örökös, aki képes lenne átvenni a céget.

Fontos megkülönböztetni:

    Valóban nincsenek meg a kompetenciák.
    Csak a családfő szerint nincsenek meg a kompetenciák.
    Megvannak a kompetenciák, de „lusta” megismerni a céget, ami rengeteg munkával jár.
    Megvannak a kompetenciák, de a családfő nem képes átadni a felhalmozott tudást.

Több örökös is szeretné átvenni a céget.

    Ez esetben az előzőekben felsoroltak bármelyik kombinációja lehetséges.

Megoldás: Az egyik legfontosabb lépés a lehetőségek felmérése. Ezután következhet az átmeneti (tanulási) időszak megszervezése, majd a folytonosság megteremtése.

Ezek a fejlődési szakaszok, krízisek és problémák kivétel nélkül szakemberek igénybevételét teszik szükségessé.

A családi vállalkozások fejlesztését támogató szolgáltatások

Szervezeti átvilágítás: Célja annak megállapítása, hogy milyen fejlődési szakaszban vagy krízisben van jelenleg a cég, hogy milyen és mennyire hatékony a már kialakult formális és informális menedzsmentstruktúra.

Health check: Gyors átvilágítás, főleg az adó és munkaügyek területén.

Consulting: A cég mélyebb átvilágítása, lehetséges hibák észlelése, és javaslat a problémák megoldására tanácsadás keretében.

Management by, a menedzsment kiszervezése: A vezetés kiszervezésének segítése, folyamatok koordinálása, tanácsadás.

Vállalati értékelés: Annak a megállapítása, hogy mennyit ér jelenleg az adott vállalkozás a piacon.

Jogi tanácsadás: Az utódlásból fakadó krízis kezelése jogi úton. Családi alkotmány elkészítése.

Coaching: Bizalmi beszélgetés. Az észlelt problémák átbeszélése.

Szerző: Naszádos Péter
Forrás: adozasrolerthetoen.blog.hu

megosztás
hozzászólások
néptánc (4), turisztika (94), mentő (9), gasztronómia (5), borünnep (24), női gombolkodó (5), hó (4), fogorvos (5), művészet (1), Major Veronika (5), idegenforgalom (174), bank (7), Csikós Beatrix (1), Barista bajnokság (2), Vajda János Gimnázium (22), Szent István ünnepe (3), Varga Andrea (13), Nyitott Balaton (2), Balatongyorok (136), sárkányrepülő (1), bezárás (1), vívás (1), jégpálya (4), Hosszú Katinka (2), árviz (2), karrier (1), onkentes (3), szűrés (1), Balatoni Kurzusok (8), tűzijáték (1), kék zászló (1), VeszprémFest (1), lotus (1), diploma (4), kornyezettudatos (4), álláshirdetés (18), Eurostat (1), Csöre Gyula (1), Csengei Agota (16), Mohácsi József (8), táplálkozás (1), Polgár Zsolt (1), La Montanara (1), Cséby Géza (5), középiskola (1), gyógyszertár (1), Serenity Hill (1), kormánymegbízott (1), országgyűlési képviselő (33), mav (25)