Csak a fantázia szabhat határt a Lel Ki Főzde süteményeinek
A vállalkozás sikerre van ítélve: mint Anita mondja, nincs olyan cukrászda Keszthelyen, amely minden ez irányú igényt kielégítene. Tortáit gluténmentes és rizslisztből készíti, házi tojást és magas, 60 százalék fölötti kakaótartalmú csokoládét használ; a krémeket maga főzi, és eritrittel édesíti, ha kell, de a friss gyümölcsök fruktóztartalma miatt erre sokszor nincs is szükség. Bioalapanyagokból dolgozik, nem használ édesítőszert, sem adalékokat, ebben nem köt kompromisszumot. „Nekem nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Nem engedhetek, már csak azért sem, mert a saját és mások fizikai jólléte függ tőle.” Úgy véli: oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk, mert egyre több az ételérzékeny gyermek és felnőtt, egyre többször keltenek riadalmat a stresszel és a táplálkozással összefüggő, súlyos emésztőrendszeri megbetegedések, amelyeket megfelelő étkezéssel és rendszeres sporttal megelőzhetnénk, karbantarthatnánk, és akár tünetmentessé is tehetnénk.
Kezdetben a családnak és a barátoknak kínálta bűntudat nélkül fogyasztható finomságait, igyekezve eloszlatva azt a hitet, miszerint ami mentes, az következésképpen rossz ízű is. A visszajelzések pozitívak voltak. „Megtanultam, hogy csak az a vállalkozás lehet sikeres, amelyet az ember szívből, szeretetből csinál. Nem elsősorban a pénz motivál, hanem a segítés, hogy valamit én is tehetek mások egészségéért.”
Május óta egyre több az érdeklődő a Lel Ki Főzde termékei iránt, már napi tíz-tizenöt tortára lenne igény, ezért a kis üzemből egy nagyobba költözik a jövőben, és készül a terméklap is. „Nálam nincs két ugyanolyan torta, nem séma alapján dolgozom. Minden süteményemet meghatározza az alapanyag, mindegyik különleges, más díszítésű.” A hiánypótló vállalkozás egyelőre egyszemélyes, mindent maga végez, de az üzembővítés a létszám növelését is megköveteli: „Fiatal, kezdő kollégával szeretnék dolgozni, olyan cukrásszal, akiben még nem csontosodtak meg a cukrászati eljárások, nem rutinból, hanem kreativitással, hobbiból tevékenykedik. Szerencsére egyre több a határozott, rugalmas fiatal itt, Keszthelyen is, aki nem nyolctól négyig egy irodában képzeli el a jövőjét.”
A közelgő karácsonyra menüsorral készül, a tortákat pedig szeletenként is lehet majd kérni. A mindenmentes édességeket azoknak is ajánlja, akik egészségtudatosan étkeznek – Anita állítja, ők egyre többen vannak.
Szembemenve a trendekkel: hazajöttek, itt maradnak
Nem akarják elhagyni a várost, Keszthelyen képzelik el a jövőjüket azok a fiatalok, akik erejüket, ötleteiket bemutatva nemrég közös projektet hoztak létre Suba Alexandra rendezvényszervező vezetésével, és fotózáson mutatták be tudásukat. A „pucér” esküvői tortákat Szennyai Anita hozta, és Suba Alexandra egyedi papírkreációi öltöztették. A modelleket Biró Mónika sminkelte, a fényekről, a tökéletes beállításokról és a profi fotókról ifj. Szeiler Gábor gondoskodott.
S hogy komolyan gondolták, és mindez nem csak egyszeri alkalom, azt bizonyítja, hogy a sikeres megmozdulás folytatásaként november 27-én rendezik Gyenesdiáson az I. Lel Ki Főzde-találkozót és esküvői workshopot. A lendületes csapat összegyűjtött mindent, ami egy zökkenőmentes házasságkötéshez szükséges. A rendezvényen meg lehet majd kóstolni Szennyai Anita lelkifurdalás-mentes tortáit, süteményeit; Négeli Noémi (Nono aerobic) táplálkozási tanácsokat ad, és mindenkit bombaformába hoz a nagy napra. Az ifjú házaspár első táncát Cserép Letícia váltja valóra, aki bármit táncparkettre álmodik. A legszebb nap felejthetetlen pillanatait ifj. Szeiler Gábor örökíti meg; arról pedig, hogy ne kelljen a fotókat utólag retusálni, Biró Mónika biokozmetikus gondoskodik. Az esküvő főszereplőinek személyiségét Suba Alexandra papírdekor, grafikus díszítései tükrözik vissza, aki papírcsodáival igyekszik „virágba borítani a lelket”.
A fiatalok hosszú távon szeretnének egymást erősítve együtt dolgozni, egy fiatal vállalkozói szerveződést meghonosítani Keszthelyen. Hetente egyszer vállalkozói reggelit tartanának, amelyen közösen, az idősebbek tapasztalatait, tanácsait kikérve építenék a jövőjüket.