Csak a fantázia szabhat határt a Lel Ki Főzde süteményeinek

Csak a fantázia szabhat határt a Lel Ki Főzde süteményeinek

2016. november 21.
Más területről érkezett az egészséges édességek világába a 26 éves, keszthelyi születésű Szennyai Anita: a Pázmány-egyetemen végzett magyar–történelem tanár szakon, majd miután pénzügyi diplomát is szerzett, visszatért a szülővárosába, ahol négy és fél éve független pénzügyi tanácsadóként dolgozik. Májusban azonban fenekestül felfordult az élete: ételintoleranciát állapítottak meg nála, ezért radikális életmódváltásba fogott. Az édességekről azonban nem tudott lemondani, így kreativitását a konyhában élte ki: saját magán kísérletezve glutén-, cukor-, laktózmentes és paleosüteményeket kezdett „gyártani”.

A vállalkozás sikerre van ítélve: mint Anita mondja, nincs olyan cukrászda Keszthelyen, amely minden ez irányú igényt kielégítene. Tortáit gluténmentes és rizslisztből készíti, házi tojást és magas, 60 százalék fölötti kakaótartalmú csokoládét használ; a krémeket maga főzi, és eritrittel édesíti, ha kell, de a friss gyümölcsök fruktóztartalma miatt erre sokszor nincs is szükség. Bioalapanyagokból dolgozik, nem használ édesítőszert, sem adalékokat, ebben nem köt kompromisszumot. „Nekem nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. Nem engedhetek, már csak azért sem, mert a saját és mások fizikai jólléte függ tőle.” Úgy véli: oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk, mert egyre több az ételérzékeny gyermek és felnőtt, egyre többször keltenek riadalmat a stresszel és a táplálkozással összefüggő, súlyos emésztőrendszeri megbetegedések, amelyeket megfelelő étkezéssel és rendszeres sporttal megelőzhetnénk, karbantarthatnánk, és akár tünetmentessé is tehetnénk.
Kezdetben a családnak és a barátoknak kínálta bűntudat nélkül fogyasztható finomságait, igyekezve eloszlatva azt a hitet, miszerint ami mentes, az következésképpen rossz ízű is. A visszajelzések pozitívak voltak. „Megtanultam, hogy csak az a vállalkozás lehet sikeres, amelyet az ember szívből, szeretetből csinál. Nem elsősorban a pénz motivál, hanem a segítés, hogy valamit én is tehetek mások egészségéért.”

Május óta egyre több az érdeklődő a Lel Ki Főzde termékei iránt, már napi tíz-tizenöt tortára lenne igény, ezért a kis üzemből egy nagyobba költözik a jövőben, és készül a terméklap is. „Nálam nincs két ugyanolyan torta, nem séma alapján dolgozom. Minden süteményemet meghatározza az alapanyag, mindegyik különleges, más díszítésű.” A hiánypótló vállalkozás egyelőre egyszemélyes, mindent maga végez, de az üzembővítés a létszám növelését is megköveteli: „Fiatal, kezdő kollégával szeretnék dolgozni, olyan cukrásszal, akiben még nem csontosodtak meg a cukrászati eljárások, nem rutinból, hanem kreativitással, hobbiból tevékenykedik. Szerencsére egyre több a határozott, rugalmas fiatal itt, Keszthelyen is, aki nem nyolctól négyig egy irodában képzeli el a jövőjét.”

A közelgő karácsonyra menüsorral készül, a tortákat pedig szeletenként is lehet majd kérni. A mindenmentes édességeket azoknak is ajánlja, akik egészségtudatosan étkeznek – Anita állítja, ők egyre többen vannak.

Szembemenve a trendekkel: hazajöttek, itt maradnak

Nem akarják elhagyni a várost, Keszthelyen képzelik el a jövőjüket azok a fiatalok, akik erejüket, ötleteiket bemutatva nemrég közös projektet hoztak létre Suba Alexandra rendezvényszervező vezetésével, és fotózáson mutatták be tudásukat. A „pucér” esküvői tortákat Szennyai Anita hozta, és Suba Alexandra egyedi papírkreációi öltöztették. A modelleket Biró Mónika sminkelte, a fényekről, a tökéletes beállításokról és a profi fotókról ifj. Szeiler Gábor gondoskodott.
S hogy komolyan gondolták, és mindez nem csak egyszeri alkalom, azt bizonyítja, hogy a sikeres megmozdulás folytatásaként november 27-én rendezik Gyenesdiáson az I. Lel Ki Főzde-találkozót és esküvői workshopot. A lendületes csapat összegyűjtött mindent, ami egy zökkenőmentes házasságkötéshez szükséges. A rendezvényen meg lehet majd kóstolni Szennyai Anita lelkifurdalás-mentes tortáit, süteményeit; Négeli Noémi (Nono aerobic) táplálkozási tanácsokat ad, és mindenkit bombaformába hoz a nagy napra. Az ifjú házaspár első táncát Cserép Letícia váltja valóra, aki bármit táncparkettre álmodik. A legszebb nap felejthetetlen pillanatait ifj. Szeiler Gábor örökíti meg; arról pedig, hogy ne kelljen a fotókat utólag retusálni, Biró Mónika biokozmetikus gondoskodik. Az esküvő főszereplőinek személyiségét Suba Alexandra papírdekor, grafikus díszítései tükrözik vissza, aki papírcsodáival igyekszik „virágba borítani a lelket”.
A fiatalok hosszú távon szeretnének egymást erősítve együtt dolgozni, egy fiatal vállalkozói szerveződést meghonosítani Keszthelyen. Hetente egyszer vállalkozói reggelit tartanának, amelyen közösen, az idősebbek tapasztalatait, tanácsait kikérve építenék a jövőjüket.

 

megosztás
hozzászólások
Divinyi Tamás (4), menzareform (4), arckezelés (1), 2016 (2), strand (21), vasárnapi pihenőnap (3), Player's Restaurant & Bar (2), web (5), transzfer (1), bor (26), riporter (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), tengerpart (1), egészség (131), Keszthelyen élni (6), programajánló (19), szavazas (9), Év fája (1), Könnyid László (1), trianon (2), Szent István ünnepe (3), Krassói Katalin (1), Silver fitness (1), Év szállása (1), Palásthy Bese (2), tavaszi szél vizet áraszt (1), csillaghullás (2), igazgató (1), Bátortábor (1), szalon (1), jövőkutatás (1), Magyar Telekom (1), szolárium (1), sportlövő (2), Asperger-szindróma (1), ellenőrzés (2), Balaton Szinház (959), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), Helikoni ünnepség (4), Dublecz Karoly (2), beruházás (2), keszthely program (1241), kormanyhivatal (93), képviselő-testület (37), boksz (3), Naszádos Antal (1), vb (8), étrend (4), Tóth Levente (2), Gyertyánági Endre (1)