Büszke osztályára a szülész főorvos

2015. október 02.
Tavaly decemberben adták át az alternatív szülőszobát a Keszthelyi Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán. Dr. Novák Péter főorvos lapunknak elmondta: az alternatív szülőszobában a szülő nők még infúzióval is sétálhatnak, van tévé, bordásfal és kötél, s a kádban vajúdva megtapasztalhatják a víz fájdalomcsillapító hatását. A szülőszoba gyógyszercégek, a keszthelyi és a hévízi önkormányzat, valamint magánszemélyek adományainak köszönhetően készült el.A szülész-nőgyógyász örömmel említette azt is: a minőségi betegellátás és terhesgondozás elemeit dicséri az a kiváló eredmény, amelyet a Társaság A Szabadságjogokért szervezet hatvannégy intézményt vizsgáló májusi felmérésén értek el: a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet szülészeti és gyermekosztályával egyetemben az első helyen végeztek.
A teherbe esés pillanatától szárnyuk alá veszik a kismamát a várandós nők gondozójával; bevezették a szülő nők iskoláját; az apabarát szemlélet már tizennégy éve lehetővé teszi, hogy az apa vagy egy hozzátartozó jelen lehessen a szülésnél. A nagy esemény után a kismamák a rooming-in rendszernek köszönhetően a nap huszonnégy órájában együtt lehetnek az újszülöttel, és bevezették a szabad látogatási rendszert. Tavasszal 4D-s ultrahanggal bővült az eszközpark, a diagnosztika kitárult, a fotorealisztikus élmény mellett a fejlődési rendellenességek könnyebben szűrhetők.
Novák Péter azt is örömmel állapította meg, hogy az elvándorlás az osztályát egyelőre alig érinti. Mint mondta, tizenhét éve áll a szülészet élén, s büszke arra, hogy innen orvos azért még nem ment el, mert nem találta meg a számítását. A létszámuk optimális, ám a doktorok életkora magas. „A szülész-nőgyógyász mindig divatszakma volt, ma azonban orvoshiánnyal küszködik nemcsak Magyarország, hanem Nyugat-Európa is. Ezzel összefügghet az a trend is, hogy ha minden rendben van a terhességgel, nem orvos vezeti a szülést, hanem vizsgázott szakszülésznő” ‒ hangsúlyozta a főorvos.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
helikon (41), KDNP (1), Csángó Zsuzsa (1), A Dal (3), torkos csütörtök (3), zene (23), Havasi Bálint (13), La Montanara (1), webmark (2), hűtőgépcsere-program (1), Burgonyakutatási Központ (2), szilveszter (6), jégpálya (4), érettségi megoldás (5), gyilkosság (1), konyha (1), Z. Karvalics László (1), Kastély kávézó (1), család (1), Dumaszínház (2), menzareform (4), kert (1), muzeum (55), szunyog (3), Aradvári László (1), túlsúlyos (3), DJ Gerysson (1), drogmentes (1), ZalaSprings Golf Resort (2), Golfclub Imperial Balaton (2), kormanyhivatal (93), Happy Dixieland Band (8), Egészségfejlesztési Iroda (1), kábítószer (9), Eurovíziós Dalfesztivál (1), Rio 2016 (32), farsang (2), Tóth Gergely (1), kitüntetés (6), Németh Gábor (1), országgyűlési képviselő (33), mav (25), Kányavári-sziget (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), Partics Roland Hunor (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Széll Tamás (1), Tar Ferenc (3), spinning (1), év fürdője (4)