Burjánzik az illegális cigibiznisz

2013. augusztus 01.
Burjánzik az illegális cigibiznisz egyes vidéki településeken, amióta megnyitottak a trafikok. Egyes diszkóknál a kidobók, kisebb városokban még a pizzafutárok is szállítják a dugidohányt, dobozonként 1300-1500 forintos áron.

A törvény szerint július elseje, a gyakorlatban július 15. óta csak nemzeti dohányboltban lehet cigarettát vásárolni. Sokan azonban csak a fogukat szívják cigi helyett: ugyanis a vidéki településeken jóval kevesebb üzlet nyílt, mint például a fővárosban, s azok nyitva tartása is igencsak változó.
A dohánypiac illegális szereplői pedig hamar felfedezték ezt a piaci rést, és komoly nyereséget eredményező illegális üzleteket bonyolítanak le.
Egyes Balaton-parti településeken az a hír járja, hogy a diszkók biztonsági embereitől lehet cigit venni. A dolognak egy „beépített ügynök” segítségével jártunk utána, és meglepő dolgot tapasztaltunk.
– A kocsi hátsó üléséről 1300-1500 forintos áron kínálják a cigit. Ez átlagban 500-700 forinttal drágább, mint az eredeti ár. De a diszkón belül akár szálanként is lehet cigarettát vásárolni, és van, aki egy szál bagóért nem átall kifizetni 300-500 forintot – mesélte a fiatalember, aki a kedvünkért vásárolt az egyik balatoni diszkó kidobójától.
A meglepetések sora azonban nem ért véget. Találtunk olyan vidéki települést, ahol a pizzafutár végzi mellékesben a dugidohány terítését. Az árak hasonlóak, 1300-1500 forintot kér egy dobozért. Felkerestük a koncessziókat csokorba gyűjtő Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t is, hogy megtudjuk, találkoztak-e már a jelenséggel. De a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) irányítottak bennünket, lévén a cigaretta jövedéki adóval sújtott termék.
– Érkeztek már illegális dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységről szóló bejelentések, és a vámszervek munkatársai is tapasztaltak már hasonlót az ellenőrzéseik során. De kifejezetten a fentebb említett példákkal még nem találkoztunk – tájékoztatott Suller György Attila őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivője. Július elseje óta tart az eljárás azokban az ügyekben, ahol illegálisan üzleteltek cigivel, így a bírság mértékéről egyelőre nem tudni bővebbet, csupán annyit, hogy a jogsértőket ötmilliótól akár ötszázmillió forintig büntethetik.

Sokan szívják az illegális dohányt
A nemzeti dohányboltok beindítása óta eltelt időszakra vonatkozóan a hatóságok nem rendelkeznek adatokkal arról, hogyan alakult az illegális dohány-kiskereskedelem mértéke. Ezt csak hosszabb távon tudják vizsgálni. A trafiktörvényt megelőzően készült kutatások adatai szerint 2012-ben Magyarországon kismértékben emelkedett az illegális cigarettafogyasztás. Itthon az illegális piac a belföldi 5,8 százalékát tette ki. A NAV szerint még ezzel együtt is jobb a helyzet, mint az Európai Unióban.

Forrás: MTI-ÖS

megosztás
hozzászólások
3D (1), europa-bajnok (5), KeszthelyFest (15), meiszner kati (16), posta (1), nyugdíjas (2), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), művészet (1), kornyezettudatos (4), vitorlázás (37), Tóth Csaba (3), Zala folyó (1), vízkereszt (1), Németh Gábor (1), Via Hotel (1), Tóth Gergely (1), Kehidakustány (1), Március 15 (2), Bedő Beáta (10), táska (1), recept (178), tenisz (3), Kovács Ernő (1), sztár (2), Palinkas Robert (83), repuloter (64), pollen (3), Eurovíziós Dalfesztivál (1), Zala Volán (1), vállalkozó (4), ünnep (141), DK (13), cigaretta (13), Komoróczi Lajos (3), Magyar Telekom (1), szépségápolás (8), Csöre Gyula (1), Ugrimanók (1), hullámmasszázs (1), kulturalis (4), helyesírás (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), onkormanyzat (481), díj (4), Csótár András (58), Ruzsics Ferenc (434), kutatók éjszakája (1), jövőkutatás (1), divat (4), telefon (3)