Budapestről startol a 2020-as Giro d’Italia

2019. április 16.
Hivatalossá vált, hogy 2020-ban Magyarországról rajtol a Giro d’Italia olasz országúti kerékpáros körverseny. A budapesti rajt mellett további két szakasznak adhat otthont hazánk.

A 103. Giro mezőnye három szakaszt tölt majd Magyarországon, és majd ezután egy szünnapot követően térnek Olaszországba a versenyzők, jelentette be a budapesti Olasz Kultúrintézetben rendezett hétfői sajtótájékoztatóján Mauro Vegni, a Giro d'Italia versenyigazgatója.  A budapesti nyitány utáni szakaszok rajtját és útvonalát majd később jelölik ki a szervezők. Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos két évvel ezelőtt találkozott először Mauro Vegnivel, a Giro d'Italia versenyigazgatójával, ekkor merült fel először, hogy hazánkból indulhatna egyszer az olasz körverseny.

"Nagyon büszke vagyok, hogy itt jelenthetem be a következő év rajtját. Magyarországról indul majd el a 2020-as Giro d'Italia.. A nézők millióinak mutatjuk majd be, hogy milyen szép tájak és vidékek vannak még Magyarországon Budapesten kívül. Három szakaszt fogunk Magyarországon rendezni, de az később tárjuk a közönség elé, hogy pontosan merre mennek ezek. Egyelőre csak abban állapodtunk meg a magyar kormánnyal, hogy Budapestről indulunk és még két szakasz lesz" - mondta Mauro Vegni.

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny (Tour de France, Vuelta a España) sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb tavaly, amikor Izraelben volt a Grande Partenza. Az eseményt évről évre óriási érdeklődés övezi: 2018-ban 198 országban volt látható a verseny, amely iránt évről évre nő az érdeklődés. Két éve az azt megelőző 15 év rekordnézettségét érte el a versenyt Magyarországon is közvetítő Eurosport: a drámai zárószakaszt, amikor Tom Dumoulin 53 másodperces lemaradásból visszatornázta magát az első helyre, mintegy 4.8 millióan kísérték figyelemmel a csatornán Európa-szerte.

A budapesti rajt 2020 májusában lesz, ekkor kezdődik majd a legkorábban megrendezett háromhetes kerékpáros körverseny. A hazai kerekpár rajongóknak, tehát nem kell messzire menni, hogy a kedvenceiket láthassák, ha esetleg fogadni is szeretnének, akkor itt megtehetik: SportfogadasOnline.com

Az első szakasz rajtjára három lehetséges helyszínt jelöltek meg, a Budai Várat, a Parlamentet és a Hősök terét. Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e magyar induló a Girón, de Révészék meg akarják teremteni annak a lehetőségét, hogy a mai legjobb hazai kerekpárosok, mint Peák Barnabás, Valter Attila, Kusztor Péter vagy Dina Márton és Dániel esélyt kapjanak minderre.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár kiemelte: a Giro d'Italia a Tour de France és a Vuelta a Espana mellett a három legjelentősebb kerékpárverseny egyike. "Óriási érdeklődésre lehet számítani, az utcák megtelnek rajongókkal, mivel a legjobb versenyzők, az első vonal érkezik Magyarországra. Olyan példaképek ők, akiktől tűrőképességet, alázatot, rendkívüli kitartást tanulhatunk." Kifejtette, az olasz körverseny illeszkedik a világversenyek sorába, melyeknek Magyarország otthont adott vagy fog adni. Mint mondta, a magyar kormány szándéka a mindennapos mozgás népszerűsítése, ez az esemény pedig kivételes lehetőség a hazai turizmusnak, mivel „a három hazai szakasszal minél többet megmutathatunk a kivételes értékeinkből".

„A Giro intézmény, amire az olaszok méltán lehetnek büszkék, és innentől egy kicsit a miénknek érezhetjük majd. Mindent megteszünk azért, hogy elmondhassuk: Magyarország a Giro eddigi legjobb rajtját rendezte."

A rajt díjáért természetesen licencdíját kell fizetni, de nagy bevételek is remélhetőek a Tour de France utáni legnagyobb körversenytől. A kezdeményezés kormányzati szinten teljes támogatást kapott, a három szakasz szervezésére és lebonyolítására végül mintegy 7,8 milliárd forintot különített el. A kormánybiztos azt is kiemelte, hogy egy holland tanulmány szerint (ahol korábban már rendeztek Giro-rajtot) ez az összeg kétszeresen is megtérülhet.

megosztás
hozzászólások
gyümölcs (2), sütemény (1), építész (3), kulturalis (4), Papp Gabor (227), Cserszegtomajfutás (5), Apák napja (1), Forstner Anna (1), Bányai László (2), Fehér szalag (1), úszás (22), kilométer (1), Cserszegi fűszeres (1), Balatoni Kör (2), Gelencsér Dental (3), Bartha Gábor (34), lakás (3), kereskedelem (1), oscar (13), férfi (1), tappenz (1), fagylalt (6), Krassói Katalin (1), Bocuse (3), szunyog (3), percdíj (1), videó (1), holdfogyatkozás (1), étterem (11), életveszély (1), állatkert (1), Rezi (1), Év fája (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), rádió (1), munkanelkuli (2), 2016 (2), Kvárta Mátyás (44), Don (1), ló (1), barista (3), ötös lottó (101), vállalkozó (4), Balaton Sound (2), VÉDA (1), felmondás (1), koraszülött (1), Cséby Géza (5), Mándó Zsuzsanna (1), születés (16)