Bronzszobor Mikus Gyulának

2018. október 09.
A keszthelyi lakosoknak mindennapos látvány a Fő téri kútházban lévő szobor, amely egy hal csapkodásától megijedő gyereket ábrázol. A helyiek csak úgy hívják: a halas kisfiú szobra. De vajon hányan tudják közülük, hogy az alkotás eredetileg kinek a nevéhez fűződik? És miért nem jelzi tábla sehol, hogy kinek a művét láthatjuk?

A szobrot 2012-ben, a felújított Fő tér átadásával egy időben avatták fel, s azóta a tér egyik ékköve, évente több ezren fotózkodnak vele. A halas kisfiú Mikus Gyula festőművész műtermének egyik féltve őrzött kincse volt, amely fiát, az akkor hároméves Ferkót ábrázolja. A kis gipszszobor emléket állít a festő tragikusan korán, 17 évesen elhunyt gyermekének. A mű felnagyított másolatát Kalmár Katalin készítette Mikus Gyula barátai kezdeményezésére. Azonban sem e tényt, sem a művész nevét nem jelzi sehol felirat.

Pedig Mikus Gyulát nem felejtette el Keszthely: a Helikon Hotel előtti sétány az ő nevét viseli, születése 100. évfordulójára emléktáblát avattak róla a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház Pantheonjában.

A festőművész előtt tisztelegnének azzal az ötnegyedes bronzszoborral is, amelyet születése 110. évfordulója alkalmából 2015-ben tervezett a Művészek Szabad Alkotóközössége, a Műszak. A Tirnován Tamás által készített, életnagyságúnál nagyobb gipszfej lassan három éve várja, hogy bronzformát kapjon, és megtalálja végleges helyét a városban.

– Többször megkerestük Keszthely polgármesterét, akinek tetszett az ötlet, és szóban támogatásáról biztosította a csoportot, de nem történt előrelépés. Ezért az idén a műszakos alkotók Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia vezetésével kitalálták, hogy az alkotótábor végén mindenki felajánl egy művet, amelyet aukción vagy kiállításon áruba bocsátunk, a befolyó összeget pedig felajánljuk a szobor létrehozásához. Az alkotások elkészültek, az árusítás szervezése folyamatban van – mondta Mikus Gábor, a festőművész fia. – A szobor helyéről sincs még megegyezés. Az egyik elképzelés szerint a Balaton-parton, a móló és a Helikon szálló között lenne a legjobb helyen, hiszen ott a róla elnevezett sétány, másrészt imádta a Balatont, a szerelmese volt a tónak. A másik lehetőség a Balatoni Múzeum előkertje, ahol már több Keszthelyhez kötődő művész, tudós szobra látható. Az ötlettől a múzeum igazgatója sem zárkózott el – tette hozzá.

Mikus Gyula, Keszthely díszpolgára 1905-ben Celldömölkön született hétgyermekes család második gyermekeként. Tapolcán járt iskolába, majd tanítóképzőt végzett Szegeden. 1927-ben került vissza a Balaton mellékére, Zalaszántóra. Első alkotásait a zalai táj szépsége, a falu életének szegényes mindennapjai ihlették. 1941-től figyelme egyre inkább a Balatonra irányult, ahogy ő fogalmazott: „A Balatont festettem télen, nyáron, kora tavasszal, késő ősszel. Amikor úgy tűnik, mindent tudok róla, naponta újabb arcát fordítja felém.” 91 évesen hunyt el, a keszthelyi Szent Miklós temetőben nyugszik. (Forrás: http://www.mikusgyula.hu.)

megosztás
hozzászólások
Kis-Balaton (1), bíróság (8), jaras (36), ökölvívás (2), tavaszi szél vizet áraszt (1), Owaimer Aisha (1), Szemfüles egyesület (3), Musica Antiqua (2), Major Veronika (5), autó (3), kékszalag (12), margaret thatcher (1), erzsebet program (4), helikon (41), keszthelyi kilometerek (78), borünnep (24), antsz (15), csapadék (1), C+ fesztivál (1), tabor (6), balett (1), sofőrszolgálat (1), Fodor Edith (3), Clemens Zsófia (1), Év fája (1), pszichoterápia (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), e-kereskedelem (1), országgyűlési képviselő (33), boldog békeidők (2), GESZ (11), úszás (22), munkahely (8), Komoróczi Lajos (3), színház (5), Magyar Telekom (1), parkoló (4), költségvetés (1), Dumaszínház (2), Rigo Csaba (36), Golgota Baptista Gyülekezet (1), tavasz (1), Ács István (10), Szennyai Anita (2), Tata (1), népszavazás (1), operatőr (1), webmark (2), szakács (1), munkanelkuli (2)