Börtön járhat a kilométeróra visszatekeréséért

2013. augusztus 25.
Másfél éve működik Magyarországon az a nyilvántartás, amellyel vissza lehetne szorítani a használt autók kilométeróráinak visszatekerését. Az adatbázisból 1250 forintos díjért lehet lekérdezni a benne szereplő kocsik adatait, de még eltart egy ideig, amíg minden autóról lesz valamilyen támpont. Ráadásul a visszatekerés idéntől bűncselekménynek számít, amiért akár egy év börtön is járhat.

2012. január 1. óta ugyanis minden autó kilométeróra-állása a műszaki vizsgánál és adásvételkor is bekerül a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalába (KEKKH). Az adatbázishoz az okmányirodában lehet hozzáférni.

„1250 forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetése után a kilométeróra-állás adata szolgáltatható. Fontos, hogy nem kell igazolni azt, hogy milyen célból kérik azt ki” – magyarázta Vida Emese, a KEKKH főosztályvezetője.

Ha azonban a gépjárművet külföldről hozzák be, előfordulhat, hogy hamis adatokkal kerül be a nyilvántartásba. Például olyan, amelyet Németországban még 107 ezer kilométerrel hirdettek, nem sokkal később Magyarországon viszont már csak 23 ezerrel.

„A nem túl távoli jövőben az Európai Unió kötelezni fogja a gyártókat, hogy fekete dobozt kell majd a járműbe szerelni” – fejtette ki a Híradónak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke.

Becslések szerint Magyarországon tíz eladott használt autóból kilencnek visszatekerték az óráját. Az ügyeskedés idéntől bűncselekménynek számít, amiért akár egy év börtön is járhat.
OrientPress Hírügynökség/Híradó

megosztás
hozzászólások
munkaszünet (1), büntetés (3), Németh Gábor (1), HUSZ (7), nyaralas (12), Bock Bisztró Balaton (16), levendula (2), csillaghullás (2), kisterseg (20), Rigo Csaba (36), sofőrszolgálat (1), katona (1), női gombolkodó (5), táncpanoráma (5), unicef (1), bíróság (8), Hévízi-tó (1), Vigántpetend (1), nagyik karácsonya (1), Cséby Géza (5), szallas (39), Bedő Beáta (10), keprol kepre (7), autóbusz (1), Hegyi Roland (HR) (5), érettségi megoldás (5), vírus (1), szauna (2), regatta (2), halál (42), szép (9), Illés Fanni (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), kresz (2), szilveszter (6), helyesírás (1), miniszterelnök (2), Oláh Péter (2), Keszthely HUSZ (3), Semmelweis Egyetem (1), gépjármű (1), cukorbetegség (2), Zalacsány (4), Szőcs Tamás (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Owaimer Aisha (1), Lisa (35), Don (1), augusztus 20. (5), pápa (1)