Börtön adócsalásért a használtruha-kereskedőknek

2014. március 13.
Adócsalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt állt három vádlott a Zalaegerszegi Törvényszék előtt 2014. március 12-én.

Az egyéni vállalkozó I. rendű vádlott 1991 óta fő profilként használtruha- kereskedelemmel foglalkozott, mely során 1995-től Angliából, Hollandiából és Németországból importált használt ruhákat. Az árut belföldön különféle kereskedelmi cégeknek értékesítette tovább. 2005 márciusa és 2009 szeptembere között a kereskedelmi láncolatba további, a II., illetve a III. r. vádlottak vezetése alatt álló cégek léptek be, úgy mintha ők szerezték volna be az árut külföldről. Az I. r. vádlott egyéni vállalkozó formálisan tőlük vette meg az árut, a beszerzési árnál lényegesen magasabb összegről kiállított és általános forgalmi adót tartalmazó fiktív számlák alapján. A külföldi megrendeléseket, beszerzéseket viszont ténylegesen az I. r vádlott intézte: ő tartotta a kapcsolatot a külföldi cégekkel, ő intézte a szállítást, ő fizette ki az árut, illetve a fuvarozást, valamint több alkalommal is jelen volt az angliai rakodásnál. 2006-tól aláírási joggal rendelkezett a II., illetve a III. r. vádlottak céges számlai felett, melyekről átutalásokat intézett az angol partner felé. Több esetben az átutalásokat megelőzően ő fizette be a szükséges összegeket a számlára.
Az I. r. és a II., valamint a III. r. vádlott cégei között fiktív számlák mozogtak, mögöttük nem volt valós gazdasági esemény. A számlákért cserébe a III. r. vádlott a számlaérték 1-2 %-át kapta.

A vád álláspontja szerint az I. r. vádlott 2005-2009 között 64.488.906 Ft összeggel csökkentette az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét. A II. r. vádlott 2005-2006-ban 20.032.443 Ft, a III. r. vádlott pedig 2006-2009 között 44.456.463 Ft általános forgalmi adóhiány okozásához nyújtott szándékosan segítséget az I. r. vádlottnak.
A történtek kapcsán a III. vádlott elismerte bűnösségét.
 
Az I. és a II. r. vádlott védője vitatta a vádat, és a két szakértői vélemény ellentétes mivoltára hívta fel a figyelmet. Az I. r. vádlott védője hangsúlyozta: védence vállalkozóként valós könyvelést vezetett, abban minden számlát szerepeltetett, eleget tett adóbevallási, adófizetési kötelezettségének. Csakúgy, mint a II. r. vádlott - hangzott el annak védőjétől. A  védő szerint vállalkozások, mellyel az I. r. vádlott kapcsolatban állt, léteztek, tevékenységi körükben szerepelt használtruha-kereskedelem, számláik megfelelőek voltak. Az I. rendű védője a III. r. vádlottnak a védencére nézve terhelő vallomását kétségesnek tartotta. Mint mondta, az I. r. vádlott jóhiszeműen feltételezte, hogy a III. r. vádlott cége eleget tesz adózási kötelezettségeink. Ezt az I. r. vádlott is hangoztatta az utolsó szó jogán, hozzátéve, ha tudja, hogy a III. r vádlott cége jogtalanul működik, nem köt vele üzletet.
Mindkét védő kiemelte: az eljárás során az ügyészség nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az I. és a II. r. vádlott között nem állt fenn valós gazdasági kapcsolat. A II. r. vádlott védője felhívta a bíróság figyelmét arra is, hogy védence ellen nem tettek tanúvallomást, s ő maga sem tett vallomást. Ellene pusztán okirati bizonyítékok szólnak, s azok is aggályosak.
 
A Zalaegerszegi Törvényszék 2014. március 12-én hirdetett ítéletet az ügyben. Az I. r. vádlottat folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek, s halmazati büntetésül 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. Emellett 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint 5 évre az egyéni vállalkozói foglalkozástól. A II. rendű vádlott bűnsegédként folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében, valamint bűnsegédként folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében való bűnössége miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztést kapott. Mellékbüntetésül a közügyek gyakorlásától 1 évre, gazdasági társaság vezető tisztségviselésétől 2 évre tiltotta el a törvényszék. A III. rendű vádlottat bűnsegédként folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és bűnsegédként folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a törvényszék, s mint visszaesőt halmazati büntetésül 1 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, s 1 évre a közügyek gyakorlásától,  2 évre az egyéni vállalkozói foglalkozástól és gazdasági társaság vezető tisztségviselésétől eltiltotta. Vele szemben elrendelte továbbá a korábban a Szegedi Városi Bíróság által jogerősen kiszabott - végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett - 1 év 4 hónapi börtönbüntetés végrehajtását is.
 
Az ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős, az ügyész mindhárom esetben súlyosbításért, az I., illetve a III. vádlott védője felmentésért fellebbezett. A II. r. vádlott a fellebbezés bejelentésére 3 nap gondolkodási időt kért.
 


Zalaegerszeg, 2014. március 12.


Dr. Beznicza Árpád
sajtószóvivő

megosztás
hozzászólások
Laky András (2), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), piac (6), Varga Terézia (1), Balatoni Kör (2), túlsúlyos (3), vívás (1), ünnep (141), fogyasztóvédelem (1), gyász (1), gyermek (12), Fodor Márk (8), sorkötelezett (1), törvény (1), köztársasági elnök (1), ipsos (1), freestyle foci (1), 1956 (1), óraátállítás (3), Use Unused (1), rezsi (18), Rúzsa Magdi (1), Amazon (3), Főügyészség (7), múzeumok éjszakája (4), emléknap (1), Monitor konyhája (80), Libás (2), Kertész Sándor (5), Carbona (9), Jobbik (10), szerencsejatek (630), sajtóközlemény (5), hitel (5), Alsópáhok (51), Bibó Gimnázium (1), GESZ (11), életveszély (1), Bródy János (1), Tarkarét Biofarm (1), onkormanyzat (481), Ruzsics Ferenc (434), Rezi (1), keszthelyi nyari jatekok (55), színház (5), Monitor Extra (21), Fidesz (14), kornyezettudatos (4), georgikon dse (7), paleo (13)