„Borban az egészség”: Az egészségmegóvás egyszerű módjai

2015. május 12.
Nem feltétlenül hisz a brit tudósok legfrissebb kutatási eredményeinek Koch Csaba borász, aki heti 24 kilométert fut, konditerembe jár, és hirdeti: napi két pohár bor kifejezetten védi az egészséget. A borász-sportember, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete szerint a magas vitamin- és ásványtartalmú, jó minőségű borok nem hiányozhatnak az egészségtudatos emberek mindennapjaiból.Kezdjük talán a legkényesebb kérdéssel: a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete csak az arcát adja a kezdeményezéshez, esetleg ön is szokott futni?

Nemcsak a nevemet és a szervezésemet, munkámat adom a programhoz, magam is rendszeres futó vagyok. Tavaly, az év második felében minden áldott reggel lefutottam hat kilométert, idén egy kicsit elfoglaltabb vagyok, heti négy reggel kezdem a napot ezzel a távval.

Már tavaly tudta, hogy lesz Nemzeti Bor Maraton, és ezzel a kérdéssel fogják nyaggatni az újságírók?!
Dehogy. Az egészségem miatt futok, jót tesz a szervezetnek, és ami azt illeti, annyira élvezem az életemet, hogy szeretnék idős koromban is egészséges, fitt lenni. De nemcsak a jövő érdekel. Amikor sportolok, akkor sokkal frissebbnek érzem magam – mentálisan is. Akármilyen furcsán is hangzik, a borászati tevékenység sok fejmunkával is jár, és nem mindegy mennyire vagyok friss szellemileg. Ha nem lennék testileg-lelkileg jó kondiban, biztosan nem tudott volna a Koch Borászat tavaly az Év Pincészete lenni.

Eddig az egészséges életmódról beszélt, de vajon hogy jön ehhez a bor? Összeegyeztethető a sport, az egészség és a borivás?
Mindenféleképpen. A borivás is az egészségmegóvás része. Ha valaki bort iszik, persze, mértékkel, akkor azzal az egészségére is ügyel. Minden azon múlik, milyen minőségű és mekkora mennyiségű bort fogyaszt – a saját életmódja mellett. Nagyapáinknak a napi 2-3 liter bor sem kottyant meg, ám ők 10-12 órát keményen dolgoztak a földeken. A mai, városi életmód mellett senkinek sem ajánlott ennyit inni. Az átlagembernek viszont nem árt a napi egy palack bor, 3-4 deci jó minőségű bor pedig kifejezetten egészségóvó lehet.

Az egészségóvás miben jelentkezik? Szebb lesz a bőre, jobban emészt, netán nyugodtabban alszik a tudatos borfogyasztó?
Hát, a feleségem nagyon szépnek lát, ezért jött hozzám… A tréfát félretéve, nekem munkaköri kötelességem az ivás, nemcsak nézegetem a szőlőt, rendszeresen megkóstolom a fejlődésben lévő bort a tartályokban, hordókban. Én átlag napi 3-4 deci bort iszom meg, talán kinevetnek, de nekem néha az a pihenés, hogy az egyhetes családi nyaralás során nem iszom egy kortyot sem. Megjegyzem, a rendszeres sportolás és a mértéktartó ivás miatt kimagaslóan jó a vérnyomásom, a nyugalmi pulzusom 60 alatt van, és az orvosok szerint sportoló szívem van.

Mik a tapasztalatai? A borászok általában sportolnak?
Az ismert és befutott borászok többsége már elmúlt 50 éves, az ő esetükben nehéz versenysportról beszélni. Ha példát kellene mondanom, akkor Dúzsi Tamás elkötelezetten biciklizik, Frittman János úszik, Szeremley Huba és Kamocsay Ákos vitorláznak, míg a többiek az egészségmegóvás egyszerűbb módját választották: isszák a bort.

Nemrég röppent fel a hír, hogy egy pohár vörösbor felér egy óra konditermi edzéssel, karban tartja az izmokat. Ez igaz lehet?
Ha tudósok mondják, biztos igaz, bár egy kicsit szkeptikus vagyok. Én, biztos, ami biztos, mindennap megiszom egy pohár vörösbort, de a futás mellett eljárok konditerembe is.

Említette, hogy fontos: jó minőségű bort fogyasszunk. A Koch-borok miért egészségesek?
Egyrészt, a szőlőmben sem rovarirtót, sem műtrágyát nem használok. Túlnyomórészt természetes anyagokat használok, a borászatom pedig nagyon korszerű: a nagy higiénia és a modern technológia miatt nem kell sok ként és mesterséges derítőanyagokat használni. Nem utolsósorban pedig bácskai földön nő a szőlő, ami kifejezetten gazdag ásványi anyagokban. Arról már nem is szólva, hogy saját, környezetbarát termesztéstechnológiám miatt nagyságrendileg kevesebb permetezőszert használok: így olcsóbb és egészségesebb lesz a borom.

Szabad sportolni egy pohár bor után?
Mi az, hogy! A bornak természetes értágító hatása van, egy kevés alkohol nem árt meg. Van azonban egy „veszélye”. A borral bevitt rengeteg egészséges mikroelem mellett, az alkoholnak nagy az energiatartalma, amit valahogy el kell égetni… Ha pedig lefutottuk a magunk penzumát, kifejezetten egészséges egy laza fröccs, ami nem csak a folyadék-utánpótlásban segít, de magas ásványi anyagtartalma és a benne levő vitaminok miatt karbantartja a szervezetet.

megosztás
hozzászólások
csapadék (1), nyelvtanulás (3), erettsegi (72), bolt (3), Koósz Attila (1), hatos lottó (93), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), családbarát (1), verkli (5), fürdő (2), időkép.hu (2), Németh Gábor (1), helikon (41), Szent Márton (3), Négeli Noémi (1), család (1), Platán étterem (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Tóth Csaba (3), nagyik karácsonya (1), Év szállása (1), vízilabda (2), óraátállítás (3), katona (1), egynapos sebészet (1), vízkereszt (1), Pálfi Attila (1), zeneszerző (1), karnevál (1), Reischl-sörház (1), Vaszily Zsolt (3), Zala Volán (1), gyógyszertár (1), Zala folyó (1), Kovács Beatrix (1), sport (1085), árviz (2), Owaimer Aisha (1), termálfürdő (1), SzezOn bevásárló közösség (1), szépségápolás (8), Mohácsi József (8), onkentes (3), Hotel Zenit (3), Baptista Szeretetszolgálat (1), ajándék (8), Darren Cranmer (2), medve (1), rezsi (18), támogatás (5)