Bóka Péter: A fejekben kell a változásnak megtörténnie

Bóka Péter: A fejekben kell a változásnak megtörténnie

2017. április 17.
Sorozatunkban olyan keszthelyi vagy környéki fiatalokat mutatunk be, akik a Balaton fővárosát választották lakhelyül. Olvashattunk már e hasábokon fiatal párról, amely a zalaszántói hegyek közé álmodta a Derűs dűlőt; lelkes ifjú vállalkozókból álló csapatról, amely komplex esküvői szolgáltatásokat nyújt; a helyi vitorlásélet felvirágoztatásáért dolgozó, a kikötőn ráncfelvarrást végző fiatalokról – a sort hosszan folytathatnánk. Ez alkalommal Bóka Péter fogorvossal találkoztunk.

– 1984 óta élek itt, a tanulmányaimat is itt végeztem. A dédapám is Keszthelyen élt, így tősgyökeres keszthelyinek vallom magam. Az érettségi után Szegedre kerültem egyetemre. Külföldre sosem akartam menni huzamosabb időre, mert magyarnak neveltek a szüleim. Persze azért dolgoztam egy keveset más országban is, hogy ellessem az ottani „műhelytitkokat”. A rezidensi évek alatt egy éven át jártam ki Ang- liába havonta néhány napot dolgozni, de voltam Svájcban is megnézni a korszerű technikákat. Rám is igaz azonban a mondás: mindenütt jó, de a legjobb otthon. Rövid külföldi tartózkodásom alatt mindig idegenként kezeltek, és eszem ágában sem volt kint maradni.

– Mikor költözött vissza Keszthelyre?
– 2008-ban, a tanulóévek után jöttem haza, és a szüleim segítségével elkezdtem építeni a saját egzisztenciámat. A feleségemmel először Hévízen laktunk, majd beköltöztünk Keszthelyre abba a házba, ahol a gyerekkoromat töltöttem. Keszthely sok szempontból optimális. Már nem falu, de elég kicsi ahhoz, hogy a boltban és az utcán megismerjenek, viszont elég nagy ahhoz, hogy kulturális központ lehessen pezsgő szellemi élettel. Visszaköltözve Keszthelyre ez volt az a pont, ahol csalódtam. Rövid idő alatt rá kellett jönnöm, hogy amikor elkerültem a városból az egyetemre, színesebb programok voltak Keszthelyen, mint ma. Hogy példát említsek: volt mozink régi filmekkel, volt szabadtéri színpadunk nyáron jó koncertekkel. Helyette ma van tornatermünk és koszos fizető-autóparkolónk. A másik, ami zavar Keszthelyen, az a város összképe: én egy virágos várost hagytam itt (ugyanis Keszthely akkoriban indult a „Virágos Balatonért” versenyen), és egy szemetes városba jöttem haza.

– Hogyan küzdötte le a csalódást?
– Szerettem volna tenni valamit az otthonomért, ezért létrehoztam egy Facebook-oldalt S.O.S Keszthely néven, hogy felhívjam az emberek figyelmét a napi problémákra, és hogy közösen próbáljunk meg változtatni. Eleinte azt hittem, csak a városvezetőkön múlik a dolog, így építő ötletekkel, fejlesztési javaslatokkal álltam az önkormányzat elé. Rá kellett jönnöm, hogy a kérdés náluk mindig az, hogy mit miért nem lehet, így persze folyamatosan a saját maguk által kreált falakba ütköznek. Az S.O.S. Keszthellyel és az önkormányzatnál szerzett tapasztalatok alapján rá kellett jönnöm, hogy a város sem a civil szervezetek, sem a magánszemélyek szintjén nem mozgósítható megfelelően.

– Milyen elképzelésekkel kereste meg az önkormányzatot?
– Az ötleteim között szerepelt a vitorlássportot erősítendő a jó kiszolgáló infrastruktúra kiépítése, elektromosjacht-kikötő. Nagyon hiányzik egy wellness-szálloda Keszthelyről. Lehetett volna pályázni elektromosautó-töltő állomás kivitelezésére vagy a stadion-építési lázat meglovagolva uszoda-sportcsarnok létesítésére. A fiatalok hazacsábításához az önkormányzat a vállalkozási környezetet rugalmasan menedzselhetné. A városnak ügyesen kellene sáfárkodnia azzal, amije van, hiszen egyedülálló természeti adottságaink vannak: itt a Balaton, a Keszthelyi-hegység, a Hévízi-tó, a Kis-Balaton; emellett Keszthelynek történelme van: a Festeticsek, a fenékpusztai római kori romok – ezek köré olyan turisztikai attrakciót lehetne szervezni, amely tényleg a Balaton fővárosává tehetné.

– Volt civil kezdeményezése is?
– Tavaly szemétszedést szerveztem a régi katonaság mögötti területen a „Te szedd!” országos akcióban. Nagy csalódás volt, hogy a húszezer fős városból saját magunkon kívül hat (!) ember embert sikerült mozgósítanom. Rá kellett jönnöm: mi, keszthelyi lakosok éppoly hibásak vagyunk abban, hogy itt tartunk. A virágos és tiszta város nem pénz, csupán igény kérdése lenne.

– Ön szerint melyek a legfontosabb feladatok?
– A legfontosabb a munkahelyteremtés lenne. Az önkormányzatnak az a feladata, hogy figyeljen. Figyelje a környező településeket, a pályázati lehetőségeket, és teremtsen pozitív vállalkozói környezetet, hogy a fiatalok és a vállalkozások ide akarjanak jönni. Ehhez a fejekben kell változásnak, szemléletváltásnak végbemennie. A fiatalokban mindig van lendület és változtatni akarás, az ő energiájukat kell jó irányba terelni. Több barátunk is Keszthelyre költözött valahonnan. Gyorsan megszerették a környék természeti adottságait, élvezik a Balatont. Az itt élő embereket alapvetően kedvesnek, barátságosnak tartják. Viszont mindenhol (a szakmájukban is) rugalmatlanságra, szakmaféltésre, tenni nem akarásra panaszkodnak. Ezen kell változtatni, hogy felvirágoztassuk a várost.

– Végezetül: hányan jártak egy osztályba a gimnáziumban 2000-ben?
– Harmincketten.

– És hányan élnek ma is Keszthelyen?
– Mindössze négyen.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
turisztika (94), Rio 2016 (32), C+ fesztivál (1), Benkő Lívia (1), világbajnokság (2), állatok (16), méregtelenítés (1), karate (2), menekült (1), Nagy Bálint (10), jégpálya (4), online (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Spar (1), alpolgármester (2), munkahely (8), sajtóközlemény (5), spinning (2), boldog (1), termálfürdő (1), Tóth Xénia (6), törvény (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), Kányavári-sziget (1), Joós Adél (1), szalloda (59), munkanelkuli (2), tavasz (1), husvet (14), gyógyítás (2), Főügyészség (7), kávé (2), gyermekbarát (2), boksz (3), testkezelés (2), szex (9), fogorvos (5), Balaton-átúszás (1), Bezerics (1), e-kereskedelem (1), tabor (6), freestyle foci (1), Keszthelyen élni (6), Csikós Beatrix (1), fogyasztóvédelem (1), Villányi Éva (1), Keszthelyi Kiscápák (6), téligumi (1), életveszély (1), Magyar Turizmus Zrt (45)