Black Friday előnyei és hátrányai

2017. július 27.
A fekete péntek vagyis Black Friday az Egyesült Államokból eredő elnevezés, amely a hálaadást követő péntekre utal, vagyis arra a napra, amikor a kereskedelemben hatalmas leárazásokat követően megnövekszik a vásárlók száma.

A kifejezés mai eredete 1966-ra nyúlik vissza, amikor hálaadás után az emberek megkezdték a karácsonyi bevásárlásokat. Ilyenkor a kereskedelemben nagy leárazásokat, akciókat vezetnek be, hogy a lehető legtöbb vevőt vonzzák magukhoz. Ez mára olyannyira kinőtte magát, hogy az emberek már előre készülnek a fekete péntekre, előre eldöntik mit szeretnének vásárolni, stratégiát állítanak össze a vásárláshoz és akár szabadnapot is kivesznek arra a bizonyos péntekre.

Vannak, akik kifejezetten szeretik ezt a napot, mert tudják, hogy ekkor mindent megvásárolhatnak amit szeretnének, ezt ráadásul olcsóbban is tehetik meg, mint az év többi napján. Mások viszont nem kedvelik igazán ezt a napot, mert azt látják, hogy mindenki őrült költekezésbe kezd. Mindkettő szemléletben van igazság, de nézzük milyen érvek szólhatnak még a Black Friday mellett, illetve ellen.

Érvek a Black Friday mellett:
    • A fekete péntek valóban jó lehetőség arra, hogy a karácsonyi ajándékokat időben és olcsóbban szerezzük be. Magunknak és szeretteinknek is kedveskedhetünk olyan termékekkel, melyekre az év többi napján nem költenénk, de ilyenkor megengedjük magunknak.
    • A vásárlás akár a családot is összehozhatja, hiszen általában együtt végezzük a termékek beszerzését. Ha mégis egyedül indulunk a boltokba, a nap végén biztosan kikérjük családunk véleményét a vásárolt dolgokkal kapcsolatban.
    • Nem kell személyesen elmennünk az üzletekbe, hiszen a Black Friday már online is elérhető, ezért otthonról, kényelmesen, káosz mentesen is elvégezhetjük a karácsonyi ajándékok beszerzését.
    • Ha előre van egy stratégiánk a vásárlás menetére, akkor gyorsan elvégezhetjük azt a kedvezményes árakon. (Persze a kasszánál való sorban állashoz türelemre lesz szükségünk.)

Érvek a Black Friday ellen:
    • Az évek során hatalmas népszerűsége lett a fekete pénteknek, éppen ezért ilyenkor elszánt emberek ezrei rohamozzák meg az üzleteket. Aki nem szereti a tömeget és tülekedést, annak nem ajánlott ilyenkor intézni a vásárlást.
    • Az emberek sajnos hajlamosak az agresszióra, pláne ilyen stresszes helyzetekben, ha gyorsan fogynak a kiszemelt termékek. Ebből kifolyólag Magyarországon is, de főleg az Egyesült Államokban évről évre számos baleset történik.
    • Az online vásárlás egyszerűbb megoldás, azonban itt is adódhatnak problémák. Ha fejben felkészülünk a vásárlásra, az még nem jelenti azt, hogy sikerrel járunk, ugyanis előfordul, hogy olyan gyorsan fogynak a termékek, hogy lemaradunk róluk.
    • A hatalmas kedvezmények sok embert vonzanak a boltokba, érdemes azonban ekkor is figyelmesnek lenni, hiszen nem biztos, hogy jól járunk az adott termék megvásárlásával. Figyeljünk oda, hogy mennyit bír el a tárcánk!
Érdemes tehát időben mérlegelni, hogy részt akarunk-e venni a fekete pénteken, azonban számolnunk kell azzal, hogy ha nem is érdeklődünk ez iránt, akkor is találkozni fogunk a sok hirdetéssel, hírlevéllel, reklámmal már jóval a megadott időpont előtt.

Idén a Black Friday november 24-én lesz Magyarországon, aki vásárolni szeretne, jó ha már most kezd gondolkozni azon, hogy mit kell majd beszereznie.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
farsang (2), vendégéjszaka (2), Keszthelyi Kiscápák (6), Bock Bisztró (12), paleo-ketogén (4), Suba Alexandra (1), Pampetrics György (21), europa-bajnok (5), párbajtőr (1), Nagykanizsa (1), Kastély kávézó (1), terápia (4), energia (6), munkahely (8), táncpanoráma (5), marko peter (22), Novinszky Petra (1), helyesírás (1), egynapos sebészet (1), Ranolder (1), kornyezettudatos (4), karrier (1), nyár (1), jóga (1), életveszély (1), cipősdoboz (3), cigaretta (13), Cserszegi fűszeres (1), cégtörlés (3), Egészségfejlesztési Iroda (1), korcsolya (3), kollégium (1), képviselő-testület (37), strand (19), vitorlásverseny (26), MSZP (17), Cserszegtomajfutás (4), Füzes Eszter (1), program (7), Ruzsics Ferenc (424), Magyar Telekom (1), Balaton Szinház (897), posta (1), tűzoltó (27), katasztrofavedelem (42), tanulás (2), Tata (1), Bóka István (1), Hírek képekben (10), C+ fesztivál (1)